Annonce
Kultur

Glasmuseet viser den største samlede præsentation af nordisk glas i årtier

Den nordiske tradition for glas befinder sig i et vadested. Med projektet "Scandinavian Glass ? Starting All Over" ønsker Glasmuseet Ebeltoft i Danmark, The Glass Factory i Sverige og det finske glasmuseum, Suomen Lasimuseo, at pege på mulige veje at gå. Her danske Maria Koshenkova med "Norwegian Wood". Pressefoto

Flere end 70 kunstnere og formgivere fra Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark er repræsenteret i udstillingen, "Scandinavian Glass - Starting All Over" på Glasmuseet Ebeltoft - den største samlede præsentation af nordisk glas i årtier.

EBELTOFT: Norden har i århundreder haft en stærk tradition for at fremstille og designe glas. En tradition, der er anerkendt og værdsat langt ud over regionens grænser. Men netop i disse år gennemgår denne tradition store omvæltninger.

Den energikrævende produktion er i de senere år i stor stil flyttet til andre verdensdele, hvor produktionsomkostningerne er lavere. Størstedelen af Nordens glasværker eksisterer ikke længere, og den viden, der før blev givet videre, risikerer at gå tabt.

Med projektet "Scandinavian Glass - Starting All Over" tager Glasmuseet Ebeltoft i Danmark, The Glass Factory i Sverige og det finske glasmuseum, Suomen Lasimuseo, tyren ved hornene i et forsøg på at pege på mulige veje for glaskunsten.

Projektet består både af en udstilling, der vises på de tre institutioner og af workshops, der skal skabe nye netværk og udviklingsmuligheder. Udstillingen, der løber fra 21. april til 23. september, er den største samlede præsentation af nordisk glas i de seneste årtier.

Annonce
Flere end 70 nordiske glaskunstnere er repræsenteret på udstillingen "Scandinavian Glass ? Starting All Over" på Glasmuseet Ebeltoft. Her er det Riikka Latva-Somppis "Emercency Call". Udstillingen åbner 21. april. Foto: Aleksi Tikkala
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce