Annonce
Debat

Glem ikke de frie kunst- og kulturproducenter

Nønne Mai Svalholm, Koreograf og kunstnerisk leder i Svalholm Dans
Annonce

Det frie felt af kunstnere - billedkunstnerne, forfatterne, skuespillerne, danserne, instruktørerne, musikerne, dramatikerne og koreograferne (dem uden mursten) - dem der skaber kunsten, som borgerne i Aarhus nyder, kan let blive overset i forhold til kulturinstitutionerne, og de nye budgetforhandlinger må spejle en vilje til at investere i de lokale kunstproducerende kræfter og sørge for, at flere midler allokeres til denne gruppe og ikke kun til institutioner med dyre bygninger og administrationer.

Denne klumme skrives sammen med tidligere medlem af Kunstrådet, kurator og kunstkritiker Trine Rytter Andersen, som siden 1980'erne har været en synlig medskaber af kulturbegivenheder i Aarhus og omegn. Vi fokuserer på, hvordan vi fastholder momentum efter 2017; også i lyset af at det fra politisk hold forlyder, at kulturen ikke skal regne med flere midler i en fremtid så fyldt med udfordringer, som den vi (og verden) står over for lige nu.

Kulturhovedstad 2017 ligger bag os og har efterladt en bølge af uvurderlige kunst- og kulturoplevelser levende og vibrerende i kroppene, og erfaringerne fra samarbejder på tværs af genrer og fagligheder, der har gjort os bedre og stærkere og knyttet os tættere sammen i Aarhus og i regionen.

Selv om Kulturhovedstaden i så høj grad havde fokus rettet mod den internationale kunst, skal det understreges her, at den også i udpræget grad bidrog til at løfte lokale kunst- og kulturproducenter ved dels at tilføre midler og dels at koble dem sammen med andre aktører og sætte dem i spil i en international sammenhæng. Og det er vi, som nød godt heraf, naturligvis taknemmelige for.

Nu, hvor 2018 så småt går efteråret i møde, og vi står over for de kommunale budgetforhandlinger, er det vigtigt at have en stærk vision for kunsten og kulturen i Aarhus og regionen, så vi ikke taber momentum. Vi skal selv skabe og vedligeholde arven efter Kulturhovedstadsåret, og det er os, der skaber fremtiden. Hvordan gør vi det inden for de givne rammer, så der både er plads til at pleje og udvikle, hvad allerede er søsat, og til at iværksætte nye strategier for udvikling? Og nok så væsentligt: hvordan undgår vi, at det frie felt af kunstnere synker tilbage til status quo, nu kulturmidlerne igen svinder ind og fortrinsvist opsuges af (murstens)tunge kulturinstitutioner?

Sådan som vi ser det, er det altafgørende at fastholde interessen for de frie kunstnere i Aarhus og i regionen, sådan at borgerne fortsat kan opleve fantastiske og relevante kunst-og kulturproduktioner. Og det er vigtigt, at vi som miljø er i tæt dialog med hinanden og de politiske rammesættere, så vi fremadrettet kan præge udviklingen.

Vi kunne godt ønske os, at der fremadrettet er større fokus på at tilføre flere midler til området, som skal øremærkes aflønning af de udøvende kunstnere. Hvis det sker, tror vi til gengæld på, at vi kan fortsætte den gode udvikling, som Kulturhovedstaden har bidraget så fint til at iværksætte. På den baggrund ser vi frem til at skabe vibrerende og særlige kunst- og kulturoplevelser i Aarhus og regionen i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce