Annonce
Debat

Glem ikke vores ytringsfrihed: Vi må følge Kurt Westergaard i kampen for det gode liv

"Sorgen over hans bortgang er derfor blandet med taknemmelighed over, at han, da det blev nødvendigt, modigt forsvarede det gode liv", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg tror, at alle danskere følte en stille sorg ved nyheden om Kurt Westergaards død. Roligt afgået ved døden efter et langt og indholdsrigt liv. Kurt Westergaard var en rigtig kunstnertype, glad, farverig og en original streg, vi alle kommer til at savne.

Det var så kampen for ytringsfrihed, der for alvor gjorde Kurt Westergaard berømt. Ikke så meget, fordi Kurt havde ambition om at blive helt. Det var bare helt, helt forkert for ham, at en enkelt tegning, der bare udtrykte hans opfattelse af islams sagnfigur Muhammed, skulle give problemer.

Andre mindeord har talt om de "eksplosive streger" eller endda, at Kurt Westergaard "satte verden i brand". Det er jo helt forkert: Stregerne i den berømte tegning var af almindeligt blæk, ikke nitroglycerin. Den udbredte afbrænding af Dannebrog og endda en dansk ambassade var heller ikke udført eller tilskyndet af den fredelige satiretegner i Viby.

Annonce

Krisen blev skabt af et lille "rejseselskab" af imamer, der brugte deres forbindelser i de islamiske lande til at undergrave Danmarks demokrati og borgerrettigheder. Med flere andre tegninger, nogle så grove, at de aldrig ville blive bragt i en dansk avis, skabte disse imamer krisen. Med overlæg for at knægte vores ytringsfrihed via fundamentalistiske islamiske organisationer i Mellemøsten.


Vores bedste tak til Kurt må derfor være at forsvare vores frihed, så Danmark fortsat kan være et lige så godt land som det, han voksede op i og bidrog så meget til.


Det var en hårdt presset statsminister Anders Fogh Rasmussen, der havde den utaknemmelige opgave at beskytte Danmark og danskernes rettigheder i de dramatiske måneder for over 15 år siden. Kurt Westergaard, Flemming Rose og Kim Larsen var ubøjelige: Det kunne ikke passe, at andre lande pludselig skulle bestemme, hvad vi må gøre grin med i Danmark.

Hvad Egyptens ambassadør og andre islamiske talsmænd forsøgte, var at indføre islamisk lov – sharia – i Danmark. På et vitalt punkt, nemlig vores ret til at kritisere det kritisable: Islamisk terror.

Kurt Westergaard var kommet til at påpege, hvad islamiske skrifter faktisk siger, nemlig, at det er tilladt at terrorisere islams fjender. Kurt Westergaard blev selv ramt af et terrorangreb, da en somalisk mand tog sagen (og øksen) i egen hånd og angreb Kurt Westergaard i hans hjem i Viby. Et angreb, der heldigvis slog fejl og blev straffet med en hård fængselsdom.

Siden gik tingene den rigtige vej. Ahmed Akkari, et medlem af imamernes "rejseselskab", fortrød selskabets intriger offentligt og forsonede sig med Kurt Westergaard. Akkari har skrevet modigt om islamiske organisationers undergravende virksomhed. Den omvendte imam er nu en vigtig forsvarer af Danmarks demokrati og frihedsrettigheder.

Jeg har selv haft den fornøjelse at møde Kurt Westergaard, både offentligt og privat, og har nogle af hans værker hængende på væggen. Kurt var en ægte livsnyder, der satte pris på at have det godt og undte alle andre at have det lige så godt som ham selv.

Sorgen over hans bortgang er derfor blandet med taknemmelighed over, at han, da det blev nødvendigt, modigt forsvarede det gode liv. Vores bedste tak til Kurt må derfor være at forsvare vores frihed, så Danmark fortsat kan være et lige så godt land som det, han voksede op i og bidrog så meget til.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Debat For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Sport

Rindom sætter OL-guldkurs efter seks sejladser

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce