Annonce
Debat

Glem ikke vores ytringsfrihed: Vi må følge Kurt Westergaard i kampen for det gode liv

"Sorgen over hans bortgang er derfor blandet med taknemmelighed over, at han, da det blev nødvendigt, modigt forsvarede det gode liv", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg tror, at alle danskere følte en stille sorg ved nyheden om Kurt Westergaards død. Roligt afgået ved døden efter et langt og indholdsrigt liv. Kurt Westergaard var en rigtig kunstnertype, glad, farverig og en original streg, vi alle kommer til at savne.

Det var så kampen for ytringsfrihed, der for alvor gjorde Kurt Westergaard berømt. Ikke så meget, fordi Kurt havde ambition om at blive helt. Det var bare helt, helt forkert for ham, at en enkelt tegning, der bare udtrykte hans opfattelse af islams sagnfigur Muhammed, skulle give problemer.

Andre mindeord har talt om de "eksplosive streger" eller endda, at Kurt Westergaard "satte verden i brand". Det er jo helt forkert: Stregerne i den berømte tegning var af almindeligt blæk, ikke nitroglycerin. Den udbredte afbrænding af Dannebrog og endda en dansk ambassade var heller ikke udført eller tilskyndet af den fredelige satiretegner i Viby.

Annonce

Krisen blev skabt af et lille "rejseselskab" af imamer, der brugte deres forbindelser i de islamiske lande til at undergrave Danmarks demokrati og borgerrettigheder. Med flere andre tegninger, nogle så grove, at de aldrig ville blive bragt i en dansk avis, skabte disse imamer krisen. Med overlæg for at knægte vores ytringsfrihed via fundamentalistiske islamiske organisationer i Mellemøsten.


Vores bedste tak til Kurt må derfor være at forsvare vores frihed, så Danmark fortsat kan være et lige så godt land som det, han voksede op i og bidrog så meget til.


Det var en hårdt presset statsminister Anders Fogh Rasmussen, der havde den utaknemmelige opgave at beskytte Danmark og danskernes rettigheder i de dramatiske måneder for over 15 år siden. Kurt Westergaard, Flemming Rose og Kim Larsen var ubøjelige: Det kunne ikke passe, at andre lande pludselig skulle bestemme, hvad vi må gøre grin med i Danmark.

Hvad Egyptens ambassadør og andre islamiske talsmænd forsøgte, var at indføre islamisk lov – sharia – i Danmark. På et vitalt punkt, nemlig vores ret til at kritisere det kritisable: Islamisk terror.

Kurt Westergaard var kommet til at påpege, hvad islamiske skrifter faktisk siger, nemlig, at det er tilladt at terrorisere islams fjender. Kurt Westergaard blev selv ramt af et terrorangreb, da en somalisk mand tog sagen (og øksen) i egen hånd og angreb Kurt Westergaard i hans hjem i Viby. Et angreb, der heldigvis slog fejl og blev straffet med en hård fængselsdom.

Siden gik tingene den rigtige vej. Ahmed Akkari, et medlem af imamernes "rejseselskab", fortrød selskabets intriger offentligt og forsonede sig med Kurt Westergaard. Akkari har skrevet modigt om islamiske organisationers undergravende virksomhed. Den omvendte imam er nu en vigtig forsvarer af Danmarks demokrati og frihedsrettigheder.

Jeg har selv haft den fornøjelse at møde Kurt Westergaard, både offentligt og privat, og har nogle af hans værker hængende på væggen. Kurt var en ægte livsnyder, der satte pris på at have det godt og undte alle andre at have det lige så godt som ham selv.

Sorgen over hans bortgang er derfor blandet med taknemmelighed over, at han, da det blev nødvendigt, modigt forsvarede det gode liv. Vores bedste tak til Kurt må derfor være at forsvare vores frihed, så Danmark fortsat kan være et lige så godt land som det, han voksede op i og bidrog så meget til.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat For abonnenter

Stiften mener: Der er en stor byggekløft i Aarhus - og den er både dyb og farlig

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce