Annonce
Mærk Aarhus

Glemmer du …

Foto: Mærk Aarhus
Søndag den 27. februar. Stedet er Aarhus Teater. Det bliver rørende. Det bliver hårdt, men det bliver også eftertænksomt. Forfatter og foredragsholder Frederik Lindhardt er vært på og initiativtager til Glemmer du? – en eftermiddag i demensens tegn på Aarhus Teater. Med sig på scenen denne dag har han Peter Q. Geisling, Knud Romer og Sonja Oppenhagen

At være pårørende til en sygdomsramt, er på ingen måde nemt. Man kan ikke forberede sig på noget. Man kender ikke den hverdag, der venter. Man bliver såret og frustreret – igen og igen. Man er ked af det. Føler sig magtesløs og på håbløs grund. Man kan være pårørende til mange ting. Desværre er der meget, der ikke er nemt at snakke om. Et tabu.

Frederik Lindhardt ved, hvad han taler om. Hans far, tidligere biskop i Roskilde Jan Lindhardt, blev i 2012 ramt af Alzheimers. To og et halv tår senere døde Jan Lindhardt af sin sygdom.

Min pligt

- Jeg kan slet ikke lade være med at dele min historie. At give den videre, lyder det fra Frederik, da hvorfor et foredrag spørgsmålet bliver stillet.

- Vi har alle en historie. Jeg synes, det er min pligt at give den del af min videre, der kan hjælpe andre. Det er desværre virkeligheden for mange mennesker, og at være pårørende er virkelig hårdt og giver ofte både stress og depression, og der opstår ensomhed som følge, fortæller Frederik.

- Vi taler om en sygdom, der spreder sig som gift. Man kan som pårørende blive uvenner med den, der er syg. Det gør ondt. Det er svært – ikke mindst at acceptere, mener Frederik, og derfor er denne historie vigtig.

Konflikter bør undgås

- Vi skal lære af hinanden. Vi skal lytte til hinanden. Og vi skal hjælpe hinanden. Ingens historier er ens, men man kan måske alligevel bruge andres erfaringer til noget.

Frederik søgte ikke selv hjælp, da han blev pårørende.

- Vi er seks søskende, og vi gjorde vores for at hjælpe hinanden, men ingen af os vidste jo hvad og hvordan, så inden længe følte vi os udfordrede og forvirrede, fortæller han.

- Det her skal man have hjælp til. Der er så mange situationer, hvor man i øjeblikket ikke ser, hvordan det vil være bedst – på sigt – at reagere. Man reagerer bare uden at vide, hvordan man (i den syges verden) undgår en konflikt.

- Jeg har mange gange siddet med min far og rettet på noget, han har sagt. Og jeg er gentagne gange blevet frustreret over, at han ikke forstod, hvad jeg sagde. Ikke hørte det. Men hans verden var ikke som min – længere. Hans virkelighed var en anden.

Ingen er alenE

- Vi forsøgte det bedste, vi kunne. Alle sammen. Det samme gjorde jeg. Padlede bare videre. Overskuddet forsvandt. Ikke kun i forbindelse med min far, men generelt. Jeg mærkede det hele vejen rundt. Det var en – for stor – mundfuld.

Demens. Der er ingen medicin, der kan stoppe den. Endnu. Man kan ikke gøre noget. Men vi kan lære at passe på os selv, som pårørende. Passe på hinanden. Lade hinanden vide, at man på ingen måde er alene.

- Det er det, andres historier og erfaringer kan byde ind med, og det er det, jeg gerne vil med denne eftermiddag på Aarhus Teater og med min bog, siger Frederik.

Hjælp

- Når noget gør ondt, er det vigtigt, man ikke er alene. Når noget er svært, er det vigtigt, man får hjælp, men det er ikke altid, man får bedt om hjælp. Man ser måske ikke, at man har behov for det. Det er jo min far, og det skal jeg nok klare, tænker man. Men hverdagen ændrer sig, jo mere sygdommen tager over.

- Pludselig rammer ensomheden bare. Man er så meget i det her, og det fylder alt. Man lukker ned og lukker meget andet ude. Måske opdager man ikke, at man skulle have bedt om hjælp undervejs. Måske bare en snak over en kop kaffe. Måske en ven, en kollega eller måske en professionel. Der findes hjælp at hente.

- Eller måske kan man som ven eller kollega byde sig til – eller hjælpe med at finde hjælp.

Sætter ord på

Frederik har igennem de seneste tre-fire år holdt mere end 150 foredrag om netop dette, fordi det giver mening. Han deler sin viden. Sine erfaringer. Noget, han selv ville ønske, han havde opsøgt, da han var pårørende.

- Jeg vil gerne gøre mit for at fortælle alle, der lytter, at de ikke er alene. Forsøge at give dem den ro. Men jeg vil også gerne fortælle hver og én af dem, der lytter, at de skal passe på sig selv. Rigtig mange pårørende er hårde ved sig selv – det er nok et vilkår. Jeg ville ønske, jeg havde lyttet – eller havde haft nogen at lytte til, siger Frederik.

Foredrag i Aarhus

Aarhus Teater lægger scene til dette foredrag søndag den 27. februar kl. 15.00.

”Glemmer du?” er titlen på eftermiddagens foredrag, som arrangeres i samarbejde med FOF Aarhus, Alzheimerforeningen samt Ældre Sagen. Med på scenen har Frederik læge Peter Qvortrup Geisling, skuespiller Sonja Oppenhagen og forfatter Knud Romer.

- Vores ord er ikke kun til gavn for dem, der er pårørende til en syg, men også til dem, der kender en pårørende. Venner og familie. Der er brug for, at man ved, hvordan man kan hjælpe – også selvom man er en gren længere ude, eller man blot er i vennekredsen. Det kan være afgørende, at man bare anerkender, at man er der for den pårørende, lyder det.

Lyt

- Det kan være så svært at forstå. Svært at vide hvad man skal gøre, hvis man kender en, der er pårørende. En, hvis far eller mor er syg af demens. Ens hustru eller mand. Hvad gør man? Hvordan? Bør man gøre noget? Måske er det bedst at lade være, tænker man. Men der tager man fejl. Det er altid godt at gøre noget. Og ved man ikke hvad, så bare sig, at man er der.

- Husk på, at der skal både mod og overskud til at bede om hjælp. Det er ikke alle, der har det, når de står i den her situation. Men der er brug for at dele tanker, følelser, frustrationer. Det er

de daglige ting, der hober sig op. Hvis man, som ven eller som pårørende, kan hjælpe ved blot at lytte, så er man med til at gøre en forskel, og det gør godt – også på sigt.

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe