Annonce
Aarhus

Glemt servitut giver uro om byggeri ved Mølleparken

Grafik: Jens Nex

Aarhus Kommune kendte ikke til en servitut, som mølleejer Weis fik indført i salgskontrakten af Mølleengen, da han solgte grunden til kommunen i 1909. Den fandt en vågen borger i byrådets gamle referater. Men landinspektør afviser, at det ændrer på lokalplanforslag.

Annonce

AARHUS: Da møller E.A. Weis i 1909 solgte Mølleengen til Aarhus Kommune satte han grænser for fremtidigt byggeri på grunden. Samtidig gav han alle byens borgere klageret, hvis kommunen overtrådte servitutten.

Det vidste medarbejdere i Teknik og Miljø ikke, da de satte grunden til salg og senere udarbejdede forslaget til en lokalplan nr. 1024 for bl.a. det tidligere hovedbibliotek. Det er den plan, der giver mulighed for at omdanne den bevaringsværdige hovedbygning til et stort hostel samt at opføre en stor ny bygning umiddelbart til venstre for hovedbygningen ud mod Vester Allé.

Dermed er kommunen måske på vej til at overtræde møllerens gamle servitutter om, at der kun må bygges én smuk offentlig bygning i form af rådhus, museum, bibliotek eller universitet på møller Weis' gamle grund.

- Biblioteket er en af de mest fantastiske funktionalistiske bygninger i Aarhus, stramt og lineært bygget og så med de to cirkel-formede vinduer i hver ende. Men det ødelægger kommunen ved at tillade et stort byggeri til venstre for hovedbiblioteket ud mod Vester Allé, mener beboer i midtbyen Marianne Ritzau, som også er bestyrelsesmedlem i Fællesrådet for Møllepark-Vestergadekvarteret.

- Samtidig sælger kommunen hovedbygningen til et hostel, og det er jo ikke en offentlig bygning, som møller Weis krævede på grunden. Så jeg synes, at kommunen fuldstændig overhører de servitutter, som sælgeren lagde på grunden, siger Marianne Ritzau.

Lokalplanforslag 1024 foreslår et helt nyt hus til venstre for det tidligere hovedbibliotek ud mod Vester Allé. Men kan man bygge her og kan hovedbiblioteket blive til hostel, når der er en servitut på grunden, spørger beboere?
Annonce

Kommunen vidste intet

I teknik og Miljø kom det fuldstændig bag på planlæggerne, da Marianne Ritzau på et offentlig møde for nylig om lokalplanen spurgte ind til servitutterne.

Derfor har kommunen bedt landinspektør Annette Bøgh, Aarhus, der er hyret til at hjælpe med lokalplanen til at gennemgå den gamle købskontrakt mellem mølleren og kommunen.

Hun er overbevist om, at kommunen ikke overtræder nogle servitutter.

- Jeg kan se i teksten, at der beskrives et område, som kun er den nuværende Møllepark, derfor er hovedbiblioteksbygningen ikke omfattet af møllerens servitutter, fastslår landinspektøren.

Der findes dog kun teksten at tage udgangspunkt i. Og i teksten henvises meget detaljeret til et kort med påtegnede bogstaver, der afgrænser det område, servitutten gælder for. Problemet er, at kortet, der burde ligge i arkivkassen med bilag fra sagen, er væk.

Lokalplanforslag 1024 er i høring til 15. november.

Møller Weis solgte Aarhus Mølles gamle grund ved Mølleparken samt Bispetoften syd for samtidigt til Aarhus Kommune. Grundene er indtegnet med rødt. Samtidig lagde Weis en servitut ind i kontrakten, som beboere mener, at kommunen ikke overholder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce