Annonce
Aarhus

Glemte at spørge ejerne af jorden: Plan om p-hus til 2000 cykler ligger i ruiner

Den såkaldte dobbeltdækkerparkering på Bruuns Bro har fået skyld for både at være grim og for lille. Intet tyder nu på, at en afløser er på vej. Foto: Kim Haugaard

Et nyt supermoderne p-hus til cykler ved Aarhus H. skulle være løsningen på det omfattede cykelrod. Men planen vakler.

AARHUS: Enhver, der går en tur i nærheden af Aarhus H., kan se problemet: Der er cykler allevegne. Forladte cykler, henslængte cykler, væltede cykler, lovligt og ulovligt parkerede cykler.

I årevis har både cyklister og gående trøstet sig med, at det snart ville blive bedre. Allerede i 2015 lød det nemlig fra kommunen, at der skulle bygges et hypermoderne p-hus til de tohjulede - på skråningen op mod Hallssti.

Huset skulle have plads til 2000 cykler.

"Det bliver megafedt med et nyt p-hus til cykler", lød det begejstret fra de mennesker, avisen talte med dengang.

Men ak.

I dag, tre år senere, er der ikke kommet nogen cykelparkering, og hvad værre er: Der er ingen garanti for, at den nogensinde kommer.

Annonce

Aarhus på to hjul

Det er cykeltid, og Århus Stiftstidende tager i dag hul på et tema om cyklismen i Aarhus.

Dagens historie handler om et projekt, der gik i vasken. De næste dage kommer der mere positive nyheder, for cyklismen i landets næststørste by er inde i en rivende udvikling.

Ingen aftale på plads

Den jord, som p-huset skulle bygges på, tilhører koncernen Steen & Strøm, som ejer Bruuns Galleri.

Det vidste kommunen godt. Men den har planlagt det nye cykelparkeringshus i tiltro til, at det var muligt at få en aftale med Steen & Strøm.

Det var dumt. I hvert fald er aftalen endnu ikke kommet i hus.

- Vi må sige, at projektet halter, siger kommunens cykelekspert, civilingeniør Pablo Celis.

- Cykelparkeringshuset skulle bygges oven over vareindleveringen til Bruuns Galleri, men det har ikke været muligt at lave en aftale med med Steen & Strøm. Det har låst os fuldstændig i forhold til det her projekt, siger Pablo Celis. - Så den nye cykelparkering er udsat på ubestemt tid. Og det bliver nødvendigt at bevare dobbeltdækkerparkeringen på Bruuns Bro?

- Ja, jeg tror ikke, at der kommer til at ske noget nyt i hvert fald de næste tre år, siger Pablo Celis.

P-anlæg på vej andre steder

Alt tyder på, at cyklister, der har et ærinde ved Aarhus H., en rum tid endnu vil mangle et sted at stille cyklen.

Til gengæld er der på længere sigt planer om at opføre nye og bedre parkeringsanlæg til cykler mange andre steder i byen.

Især i Midtbyen søges der etableret flere kommunale cykelparkeringsanlæg i tilknytning til gågaderne, Cykelringen og langs karrébebyggelserne.

Kilde: Cykelhandlingsplan 2017.

Læg mærke til den store, grå kasse i baggrunden. Sådan forestillede kommunen sig, at byens nye, topmoderne cykelparkering til cirka 30 mio. kr. skulle se ud. Nu er der gået ged i planerne. Visualisering: Aarhus Kommune.

12. mio. kr. lagt på is

Hos Bruuns Galleri siger shopping center manager Claus Brændgaard, at Steen & Strøm hele tiden har været meget åbne over for projektet.

- Men nedenunder den foreslåede cykelparkering har vi en vareindlevering til Bruuns Galleri, og den vil blive berørt af et cykelparkeringshus.

- Vi har sagt til kommunen, at vi meget gerne vil indgå i en dialog om cykelparkeringen, men at det er meget vigtigt, at vores varegård er fremkommelig både i byggeperioden og bagefter. Vi kan selvfølgelig ikke have et hus, som ikke kan få tilført varer, siger Claus Brændgaard.

Sagen er i øjeblikket lagt på is, erfarer Århus Stiftstidende.

Det samme er de mange penge, som staten har bevilliget til projektet, cirka 12 mio. kr.

Pengene risikerer Aarhus ikke at gå glip af, mener Pablo Celis.

- Cykelparkeringshuset skal nok komme engang. Det er bare ikke lige til at sige, hvornår det bliver, lyder hans konklusion.

Men kan der ikke bygges cykelparkeringer andre steder i byen? Jo, i den nye cykelhandlingsplan, som byrådet snart skal tage stilling til, er der netop lagt op til, at byen skal have nye og bedre cykelparkeringsanlæg rundt omkring i byen.

Men netop ved Aarhus H., hvor behovet er allerstørst, er mulighederne på grund af pladsmangel begrænsede. Derfor er det nu forliste projekt en torn i øjet på både kommunens cykelplanlæggere og byens cyklister.

Parkeringshuset foran Arbejdernes Landsbank var udset til at skulle rumme fremtidens parkeringsteknologi til cykler. Når sagen er strandet, skyldes det blandt andet, at p-huset ifølge Bruuns Galleri vil genere vareindleveringen under p-huset. Visulaisering: Aarhus Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce