Annonce
Erhverv

Global opbremsning rammer også dansk vækst

Væksten i det danske bruttonationalprodukt (bnp) skrues i år op, men sænkes for næste år af OECD.

Danmark går ikke fri af den globale opbremsning i økonomien, som Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) forudser i sin prognose, der er offentliggjort tirsdag.

OECD hæver ganske vist sit vækstskøn for den danske økonomi, men trenden peger stadig nedad for de kommende år.

Hvor væksten i det danske bruttonationalprodukt (bnp) skrues op til en vækst i år på 2,1 procent mod den tidligere forventning på 1,9 procent, så sættes væksten ned i et lavere gear i 2020.

Her venter OECD en bnp-vækst på 1,7 procent mod tidligere ventet 1,6 procent.

Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonomi i Danske Bank, påpeger, at dansk økonomi har været forholdsvis robust med stigende eksport og en pæn vækst i privatforbrug og investeringer, i forhold til den svaghed der har været internationalt.

- Vi er meget enige i, at de største risici, som dansk økonomi står overfor for tiden, er internationale.

- Der er en betydelig risiko for en ny krise i udlandet inden for en overskuelig fremtid, og den vil næppe gå dansk økonomi helt forbi, skriver hun i en kommentar til prognose.

Ifølge prognosen skyldes opbremsningen en svagere udenlandsk efterspørgsel på danske varer.

Oveni vurderes det danske arbejdsmarked fortsat som "stramt" med stigende lønninger.

OECD giver som altid en række anbefalinger til, hvordan medlemslandenes økonomi kan styrkes.

For Danmarks vedkommende lyder opskriften på en gradvist stramning af finanspolitikken med henblik på at få balance i statens indtægter og udgifter næste år.

Organisationen anbefaler også en sænkning af topskatten og skatten på kapitalindkomster.

Det vil i højere grad tilskynde investeringer i innovation, uddannelse og iværksætteri, står der.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce