Annonce
Erhverv

Fiberrørsproducent fordobler overskud: GM Plast fra Hedensted sætter fart på aktiviteter i Tyskland

- Vores medarbejdere er afsindig dygtige, og flere af dem har lært håndværket gennem generationer, siger Uffe Gramm Mogensen. Han mener, at det er en af forklaringerne på firmaets succes. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Som fiberrørsproducent har GM Plast ikke bare fulgt med udviklingen i Danmark de sidste fyrre år fra telefoni over bredbånd til 5G fra første parket. De har også været med til at skubbe på den. Nu vender de blikket mod naboen mod syd.

Hedensted: Mens vi i Danmark i øjeblikket er i gang med at udfase sugerør af plastik, er en anden type plastikrør fra Danmark ved at vinde terræn verden over. Nemlig, de polyethylenrør fra GM Plast, som vi ikke bare her i landet, men over det meste af Europa, bruger dybt under jorden som hovedvej for de fiberkabler, der sikrer os, at vi kan streame den seneste serie på Netflix på tv’et og tjekke mail på telefonen.

Senest har GM Plast i deres 2020-årsregnskab leveret et overskud på 58,96 millioner kroner efter skat. Det er nærmest fordobling af resultatet fra året før, hvor der stod 29,5 millioner kroner på bundlinjen. En fremgang, der blandt andet skyldes, at GM Plast konstant holder sig på tæerne for at blive bedre, hurtigere og billigere end deres konkurrenter.

- På jysk kan man sige, at vi er ret dygtige til det, vi laver, og vi har også været med til at skubbe på udviklingen, så nogle af vores produkter, der er opfundet i Hedensted, i dag findes i hele verden, siger Uffe Gramm Mogensen, der er administrerende direktør og medejer af firmaet.

Annonce

For i modsætning til, hvad mange måske kunne tro, så kræver det indgående viden at komme i front på feltet.

- Vi er kun otte til ti virksomheder i verden, der laver det her. For selvom det kan lyde simpelt at lave plastikrør, så skal der ikke meget til, for at det kan gå galt, når man tænker på, at man skal kunne blæse et kabel over to kilometer gennem røret under jorden. Så vi har en kæmpestor knowhow i virksomheden, understreger direktøren.

Med mere end 45 år på bagen, har GM Plast da også efterhånden opbygget en solid basis for viden, som de færreste kan matche. For firmaet, der har eksisteret siden midten af 1970’erne, har ikke bare fulgt med udviklingen. De har også været med til at skubbe på den.

En god idé

GM Plast blev stiftet i 1975 af Uffe Gramm Mogensens far, Ejner Gramm Mogensen, der dengang havde sat sig for at fremstille plastikbeskyttelse til de kobberkabler, som man på tidspunktet trak gennem væggene for at få telefoni og strøm ind i hjemmet.

I starten af 1990’erne begyndte antenneforeningerne så at efterspørge nye rør til deres coax-kabler, også kendt som bredbåndskabler, der i modsætning til kobberkablerne blev gravet ned i jorden. Og det førte til et nyt produkt hos GM Plast, der nu også gav sig i kast med at fremstille kabeldækplader, der kunne sikre kablerne mod skader, hvis for eksempel en gravemaskine gravede sig ned i jorden det sted, hvor kablet lå.

Men i 1999 blev fremstilling af PVC-plast, der indeholder bly, forbudt. Et stof, som firmaet på tidspunktet brugte til at fremstille samtlige af deres rør med.

- Så vi måtte finde på noget nyt eller dø. Derfor begyndte vi at fremstille vores rør i polyethylen, der er det samme materiale, som du for eksempel laver vandflasker af, fortæller Uffe Gramm Mogensen.

Da GM Plast i starten af nullerne introducerede deres plastrør med plads til flere fibre, var ikke alle lige begejstrede. Men det lykkedes firmaet at overbevise tele- og energisektoren om, at produktet var bedre, billigere og hurtigere end alternativerne. - Men man skal bevise sit værd for dem hver dag, siger direktøren. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

I samme forbindelse fandt GM Plast på at sætte deres rør på tromler i stedet for de seks meter lange stænger, man på tidspunktet benyttede sig af. Og da de i forvejen sad ved tegnebordet, fandt de også frem til en måde at fremstille rør på med mindre massefylde og plads til flere kabler, der samtidig var lettere at arbejde med, end de eksisterende rør på markedet.

Men selvom blandt andre Uffe Gramm Mogensen, der overtog titlen som direktør i firmaet fra sin far i 2000, var overbevist om, at produktet var bedre end de eksisterende på markedet, var det dog ikke helt ligetil at få hverken energiselskaber eller teleselskaber overbevist om det samme.

Med den store optimisme for internettets fremtidige komme havde GM Plast dog både en god omsætning og en lys fremtid at se frem imod. Troede de da. Men så sprang dotcom-boblen med fyringer og ordrenedgang til følge.

Annonce

Styrke i modgang

- Det, der udløste krisen, var, at man havde investeret i en kæmpe fiberstruktur, som stort set ingen havde koblet sig op på, fortæller Uffe Gramm Mogensen, der sammenligner det såkaldte backbone-netværk, som man havde investeret i, med en kæmpestor europæisk motorvej for fibernet.

- Problemet var bare, at motorvejen ikke havde nogle afkørsler. Med andre ord, så var kunderne ikke på, og systemet var ikke udviklet nok teknisk til, at man kunne tilslutte kunderne, forklarer han.

For en virksomhed som GM Plast fik krisen derfor også hurtigt konsekvenser.

- Vi gik fra at have ordrebøgerne fulde af ordrer flere år frem i tiden til at få kontrakter annulleret på stribe, fortæller Uffe Gramm Mogensen, der som konsekvens af en dalende omsætning blev nødt til at reducere sin medarbejderstab fra 96 til 32 ansatte på under et år.

- Det var trist at sige farvel til mange gode kollegaer. Men det var et spørgsmål om at reagere hurtigt. Rigtig mange af de firmaer, som vi samarbejdede med, gik konkurs. Og jeg husker stadig, hvordan man i tv kunne se folk springe ud fra bygninger i New York, fordi Nasdaq (en af de amerikansk børser, red.) crashede. Dér gik det op for mig, hvor tæt verdensøkonomien hænger sammen, fortæller Uffe Gramm Mogensen, der stadig den dag i dag er præget af begivenhederne for 20 år siden.

I dag tager vi ikke alt for givet. Vi ved at en succes hurtigt kan være væk igen. Så vi har lært at spare op.

Uffe Gram Mogensen, GM Plast

Men i modgang fandt Uffe Gramm Mogensen sin styrke. Og det er noget af det, der også har sat aftryk på firmaet sidenhen.

- I dag tager vi ikke alt for givet. Vi ved at en succes hurtigt kan være væk igen. Så vi har lært at spare op, understreger han.

Annonce

Hjalp sig selv i gang

Da flere energiselskaber i 2005 besluttede sig for at investere i at koble deres brugere på fibernettet, vendte udviklingen igen for GM Plast.

- Energiselskaberne havde en tro på, at det i fremtiden ville være en god investering at lade deres brugere overføre data ekstra hurtigt, og derfor valgte de at udbygge fiberkablerne til alle deres borgere, husker Uffe Gramm Mogensen, der hurtigt fik travlt.

- Man kan ikke starte en virksomhed som vores på en grøn mark og så forvente at få succes. Det kræver enten dybe lommer eller mange års arbejde, fortæller Uffe Gramm Mogensen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

For med en åbning i markedet skulle der handles hurtigt for GM Plast, der jo allerede havde rør og teknikken klar til at revolutionere måden, som fiberkablerne kunne føres gennem jorden på.

- Vores kabler var mindre, så man kunne blæse dem ind med trykluft. Det betød, at to mand kunne gøre det samme på en time, som seks mand tidligere havde gjort på flere dage. Men at overbevise nogen om, at det var smartere, end hvad de havde gjort i de sidste 50 år - det var ikke let, fortæller Uffe Gramm Mogensen.

Firmaet manglede blandt andet et entreprenørselskab, som kunne se idéen i at grave smallere huller til kabler, der kunne lede flere ledninger igennem, når prisen for arbejdet var det samme som for at grave et større kabel ned. I stedet for at sætte sig til at vente på, at den rette samarbejdspartner fik øjnene op for GM Plasts koncept, valgte Uffe Gramm Mogensen derfor i 2005 i stedet at oprette sit eget entreprenørfirma, Fiberentreprise, og i 2007 også sit eget montagefirma, Fibermontage, der gjorde det muligt for GM Plast at komme hurtigere ud over rampen med sit koncept.

Annonce

Et stort potentiale

- Det tog nogle år at overbevise energiselskaberne om, at vores koncept var hurtigere, bedre og billigere. Men det er jo gerne sådan, at sælger man god kvalitet til den samme pris eller dyrere, så kan det være svært at overtale folk til at købe sit produkt. Men kan du fremstille et produkt, som er både hurtigere, bedre og billigere, så har du et godt grundlag for succes, siger direktøren, der nogle år senere også begyndte at sælge plastrør ind til andre firmaer.

For da finanskrisen i 2008 ramte, gik flere af de entreprenører, der i første omgang havde afvist firmaets idé om smallere rør, alligevel med på udviklingen.

- Markedet var sultent efter at gå ned i pris, og så var min rolle ligesom udspillet, siger Uffe Gramm Mogensen, der valgte at lukke sit entreprenørfirma ned.

Til gengæld har netop erfaringerne med hele processen, fra produkt over nedgravning af kabler til montering af kablet i den anden ende, givet GM Plast en uvurderlig indsigt, som de stadig trækker på den dag i dag.

- Det er en kæmpe fordel, når noget skal rettes til, forklarer direktøren.

I dag er der da også kommet så meget gang i forretningen, at GM Plast ugentligt sender omkring 3,5 millioner meter plastikrør ud til store dele af Europa, hvor særligt Tyskland er et strategisk fokusområde.

For selvom firmaet den dag i dag stadig er i gang med at udrulle fibernet til danske kunder, og også har fået lidt ekstra forretning ind på den nuværende udrulning af 5G-nettet, er potentialet i lande som Tyskland endnu større.

- I Tyskland har de ikke en gang fiber på skolerne endnu. Så de er ekstremt langt bagud i forhold til os, siger Uffe Gramm Mogensen.

Seks hurtige facts om GM Plast

  1. GM Plast er stiftet i 1975 af Ejner Gramm Mogensen, der fortsat er aktiv bestyrelsesformand i firmaet.
  2. Firmaet er i dag hovedsageligt ejet af Uffe Gramm Mogensen, der foruden at være søn af firmaets stifter også er administrerende direktør i firmaet.
  3. GM Plast producerer plastrør og rørsystemer til primært tele- og elsektoren. Mens omkring 30 procent bliver solgt til kunder i Danmark, ryger omkring 70 procent af varerne til eksport.
  4. GM Plast har salgskontorer og samarbejdspartnere i flere lande i Europa samt øvrige vækstmarkeder verden over.
  5. GM Plast landede i deres 2020-årsregnskab en bruttofortjeneste på godt 121 millioner kroner samt et overskud på 58,96 millioner kroner efter skat. Det er nærmest fordobling fra året før, hvor bruttofortjenesten lød på 73 millioner kroner, mens årsresultatet ramte 29,5 millioner kroner efter skat.
  6. Firmaet er en del af en større familieejet koncern, der blandt andet tæller firmaerne Fiberpowertech, Cable 77, Fiber 41 og GM Trading. Alle undtagen GM Trading har relation til kabelbranchen. Koncernen beskæftiger alt i alt 150 ansatte med 11 forskellige nationalitet.
Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Erhverv

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce