Annonce
Byudvikling

Den nye arkitektskole hædret som fremragende til prisen: Så 'lidt' har den kostet

Den nye arkitektskole på Godsbanen stod færdig for få måneder siden og har allerede høstet stor anerkendelse. Mandag modtog Bygningsstyrelsen, der er bygherre på projektet, Arkitektforeningens Æreskalejdoskop - en pris for særdeles vellykket arkitektur. Foto: Rasmus Hjortshøj
287 mio. kr. har den nye arkitektskole kostet. Det er en beskeden byggesum, og Byggestyrelsen, der er bygherre på projektet, bliver nu hædret for at have fået meget - herunder et særdeles vellykket byggeri - for pengene.

AARHUS: Den nye arkitektskole på Godsbanen er intet mindre end et pragteksemplar på, hvordan en bygherre kan få arkitektur af særdeles høj kvalitet uden at have specielt mange penge at bygge for.

Sådan lyder vurderingen fra Arkitektforeningen, der mandag hædrede det statslige Bygningsstyrelsen, der er bygherre på arkitektskolen, med foreningens Æreskalejdoskop 2021.

Arkitektur af særdeles høj kvalitet

- Med den nye arkitektskole i Aarhus har Bygningsstyrelsen vist, hvordan man som bygherre kan få arkitektur af særdeles høj kvalitet. Uden høje budgetter ― men derimod med åbenhed og mod til at afprøve og gennemføre nye tilgange, siger Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen i en pressemeddelelse.

Og han fortsætter:

- Det er utroligt positivt, at Bygningsstyrelsen, som er en af landets vigtigste bygherrer, er med til at udvikle byggeriet i en positiv retning, hvor arkitekturen på alle måder er blevet taget alvorligt.

Annonce

Et arkitektur-laboratorium

Arkitektskolens prorektor, Kristine Leth Juul lægger ikke skjul på, at en arkitektskole ikke nødvendigvis er den letteste lejere at have som bygherre.

Arkitektskolen er helt afgjort et besøg værd. Skolens bibliotek for eksempel, i fire etager og bygget i træ. I biblioteket indgår omkring en kilometer reolhylder fra Hack Kampmanns Statsbibliotek på Vester Allé, der senere blev til Erhvervsarkivet, og som i dag er en del af Retten i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

- Men Bygningsstyrelsen har turdet skabe en åben og involverende proces gennem hele projektet – lige fra den åbne konkurrence til detaljeringen af huset senere. De har grebet tingene anderledes an, end man normalt gør som bygherre, og de har skabt en proces, der har været skræddersyet til os som lejere, og hvor der var respekt omkring de forskellige fagligheder i teamet, siger hun og fortsætter:

- Det er enormt modigt, og jeg er ikke i tvivl om, at Bygningsstyrelsens tilgang til arbejdet har været afgørende for, at vi i dag står med præcis det åbne arkitekturlaboratorium, som vi drømte om.

Annonce

Pris uddelt siden 1979

Projektchef i Bygningsstyrelsen, Lisa Sørensen, har stået i spidsen for byggeriet af den nye arkitektskole. Hun siger:

- Vi har sammen med de øvrige i projektet gjort os umage for at få det maksimale ud af de rammer, der var for projektet, så det er med stolthed, at vi modtager denne anerkendelse. Projektet viser, at god arkitektur ikke nødvendigvis er dyr. Det har for os handlet om at inddrage de rette fagligheder på rette tid, holde vores løsningsrum åbent og være omhyggelige i vores valg.

Arkitektskolen

Bygherre: Bygningsstyrelsen / Arkitektskolen Aarhus

Totalrådgiver: ADEPT

Ingeniør: Tri-Consult

Entreprenør: A. Enggaard A/S

Arkitektsamarbejde, projektkonkurrence og dispositionsforslag: ADEPT, Vargo Nielsen Palle, Rolvung & Brøndsted

Bygherrerådgivning: Etos Ingeniører, A2, Nord Arkitekter

Øvrige rådgivere: Steensen Varming, Lendager Arktekter,

Landskab: ADEPT

Kunst: Lea Porsager

Bibliotek: Praksis Arkitekter

Budget: 287 millioner kroner

Areal: 12.500 m2

I brug: 2021

Æreskalejdoskopet er Arkitektforeningens bygherrepris, som tildeles offentlige myndigheder og institutioner eller private virksomheder og enkeltpersoner, som på inspirerende vis har arbejdet med arkitektonisk kvalitet til værdi for samfundet. Prisen har været uddelt siden 1979.

Arkitektskolen flytter i på Godsbanen. Rektor Torben Nielsen. Foto: Flemming Krogh

Sidste år modtog Odense Kommune Æreskalejdoskopet for Thomas B Thriges Gade. Med kåringen af Bygningsstyrelsen ønsker Arkitektforeningen at sætte fokus på styrelsens afgørende rolle for udviklingen i byggeriet og den arkitektoniske kvalitet i det byggede miljø.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Byudvikling

Kæmpe plan for midtby: Se de 13 områder, der skal fornyes de næste fem år

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce