Annonce
Sport

God nyhed til AGF-fansene: Backman træner igen med for fuld styrke

Niklas Backman i aktion med Vendsyssel tidligere på efteråret. 14 dages senere måtte han grundet svimmelhed lade sig udskifte mod Horsens. Siden har han ikke spillet. Arkivfoto: Ole Nielsen

Svenske Niklas Backman har på grund af hjernehindebetændelse - viral meningitis - siddet udenfor i to og en halv måned, og har i manges øjne været en savnet mand hos AGF. Nu er svimmelheden og hovedpinen væk - og forsvarsspilleren er tilbage på træningsbanen.

FODBOLD: - Jamen, det går fint.

Niklas Backman, 30-årig forsvarsspiller, smiler bredt, da han trasker fra bane 1 på Fredensvang.

For anden dag i træk har han trænet fuldt med på græs i AGF. De første 'rigtige' træningspas i to og en halv måned for Backman. Derfor smilet.

Svenskeren har nemlig ikke været i aktion for den århusianske superligaklub siden 16. september, hvor han i udekampen mod Horsens måtte lade sig udskifte efter 37 minutter på grund af svimmelhed.

Siden da har han været væk. Fra kampene og træningsbanen.

Hvorfor, har mange spurgt.

Så ja, hvorfor?

- Jeg har haft et virus, som det har taget lang tid at komme over. Det er tale om virus-meningitis (hjertehindebetændelse, red.). Derfor har jeg heller ikke fået antibiotika, for det må man ikke ved virus. Jeg har lidt af hovedpine og følt mig svimmel, så det har handlet om, at det skulle gå over af sig selv. Det har taget den tid, det skulle, og nu er det bare at se frem, kommer det fra Niklas Backman.

Så grunden til, at du har været ude i så lang tid, handler ikke om, at lægerne ikke har kunne finde ud af, hvad der var galt med dig?

- Nej, det vidste jeg egentlig ret tidligt. Jeg skulle bare af med mine symptomer. Det er det, svimmelheden og hovedpinen, der har gjort, at jeg ikke kunne træne med de andre. Og gennem de seneste to-tre. fire uger er det blevet meget bedre, hvilket også har betydet, at jeg har kunne træne for mig selv i styrkerummet. Derfor har kroppen det faktisk ok, for jeg har trænet en del fysisk, og derfor starter jeg heller ikke helt fra nul, siger han til Århus Stiftstidende.

Spørgsmålet er så, hvordan en omgang meningitis forårsaget af virus, havner i kroppen på et fuldkorn af en toptrænet svensk fodboldspiller?

- Det begyndte med en hel almindelig forkølelse, og derefter fik jeg så hovedpine og svimmelhed. Jeg havde det virkelig dårligt, men det er successivt blevet bedre og bedre, og nu er det endelig så godt, at jeg igen kan træne fodbold. Planen er, at jeg skal træne fuldt med nu, så det er dejligt, smiler han.

Du er vel ikke i spil til de to sidste kampe?

- Nej, det er jeg ikke. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, at der ikke er flere kampe tilbage, men omvendt kan jeg så også bruge pausen til at bygge mig selv op igen, så jeg er fuldstændig klar, når vi starter op igen til januar. Det er måske meget godt, griner han.

Annonce

Ikke noget at være bange for

Spekulationerne om svenskerens fravær fra banen har ellers været mange. De fleste er gået på, at der var tale om en alvorlig hovedskade, hjernerystelse, som følge af det slag, han pådrog sig i hjemmekampen 2. september mod Vendsyssel. 14 dagen inden udskiftningen i Horsens.

Noget, der i værste fald kunne være karriere-truende.

- Nej, det har der ikke været tale om. Jeg har fået udelukket alle andre muligheder. Og symptomerne havde jeg allerede inden. Jeg havde hovedpine og mærkede svimmelhed i dagene op til Vendsyssel-kampen, men det lagde jeg ikke så meget i. Det var jo bare lidt sygdom, det har jeg haft mange gange før, og man spiller jo alligevel. Men det er klart, at når nu jeg havde alle symptomer på hjernerystelse, er det også noget, man har været opmærksom på. Men det har ikke været det, fortæller han.

- Jeg er blevet skannet, og jeg har været ved to forskellige specialister, som begge har sagt, at det ikke havde noget med det at gøre, men at det udelukkende var virusset. Det er dejligt at vide nu, hvor jeg er tilbage, at jeg ikke skal være bange for at gå ind i dueller og den slags. Så ville jeg ikke kunne spille. Det ville jo tage minimum 50 procent ud af mit spil, og så kunne jeg lige så godt stoppe med at spille på det her niveau. Jeg ville ikke kunne spille, hvis jeg hele tiden skulle passe på at få et slag eller en bold i hovedet, lyder det fra Backman, der - de 37 minutter mod Horsens inklusive - nåede at spille ni kampe i AGF-trøjen, inden virusset tog over.

Hvad det nøjagtigt var, vidste han dog ikke til at begynde med, hvorfor uvisheden fyldte meget.

- Jeg var selvfølgelig meget urolig for, hvad det kunne være, og især i begyndelsen tænkte jeg 'hvad fanden er det lige, der sker med mig?'. Men jeg har været i rigtig gode hænder hele vejen. Der har været mange dygtige læger og specialister inde over, og når de så finder ud af, hvad det er, bliver man mere rolig. Så det har været ok. Det har mere været det her med, at jeg har været træt af ikke at kunne spille. Jeg er fodboldspiller, så jeg vil spille fodbold. Og det er frustrerende bare at sidde udenfor og kigge på, siger han.

- Det har været en lang og hård omgang. Det tærer, når man - som det var i begyndelsen - ikke helt ved, hvad det er, eller hvor længe det vil tage at komme sig igen. Men nu kan jeg dufte græsset igen, og jeg havde helt glemt, hvor sjovt det egentlig er at spille fodbold, kommer det fra forsvarsspilleren.

Det er i hvert fald sjovere end at rende rundt i et par måneder med meningitis i kroppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce