Annonce
Djursland

Gode intentioner er ikke nok: Bæredygtighed kræver handling frem for snak

Nordisk Tang var en af værterne i Bæredygtighedsugen. Bjarne Ottesen (tv.), udviklingschef ved Nordisk Tang, fortalte om "Bæredygtighed og havmiljø’" og virksomhedens nulspildspolitik. Med det som udgangspunkt blev det diskuteret, hvordan erfaringerne fra Nordisk Tang kan overføres til andre erhvervsområder, og hvordan det kan medvirke til styrkelse af iværksætteri. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
I denne uge er der fokus på bæredygtighed på Djursland. "Change Djursland" er navnet på bæredygtighedsugen, der er et tilbud til alle borgere på Djursland, hvor de kan samle inspiration og/eller deltage med egne ideer. For bæredygtighed kræver handling, mener folkene bag.
Annonce

Djursland: Djursland skal ændre i en mere bæredygtig retning. Den udvikling forsøger man at sætte skub i med bæredygtighedsugen "Change Djursland".

Borgerne har i løbet af ugen kunnet besøge så forskellige steder som Stenalt Gods, Nordisk Tang, Café Grenaa, Grenaa Havn, emballagevirksomheden DS Smith og MIN landsbyklynge og Landsbyfælleskabet Østdjursstenvad.

Bag Change Djursland står Business Djursland, der har søgt midlerne til bæredygtighedsugen, og for Ole Svit, der er direktør i Business Djursland og projektleder i Change Djursland, er baggrunden for ugen, at det handler om handling frem for snak.

- Det er en dagsorden, som mange er optaget af, og der er mange gode intentioner, men der mangler handling på bæredygtighedsdagsordenen, siger han.

Med bæredygtighedsugen forsøger man at sætte yderligere skub i udviklingen og sætte lys på de gode intentioner på Djursland.

- Vi forsøger at drage borgerne ind i dagsordenen og lade et erhvervsliv, der er fremme i skoen, og borgernes gode idéer smelte sammen, siger han.

Annonce

Aflysning ikke på tale

Som med så meget andet er bæredygtighedsugen blevet kraftigt udfordret af de seneste corona-restriktioner.

- Da vi lavede programmet før sommer, tænkte vi det anderledes og tænkte i at afvikle det fysisk, og det har vi måttet lave om på, siger Ole Svit.


Vi vil gennemføre uanset hvad. Ligesom corona er et vilkår, er det også et vilkår for bæredygtighedsagendaen, at der hele tiden er forhindringer.

Ole Svit, direktør i Business Djursland og projektleder i Change Djursland


Nogle steder har der været en fysisk afvikling på maksimalt 10 personer, andre steder kombineret med online-deltagelse og andre steder igen ren online deltagelse.

- Formen bliver ændret fra sted til sted, siger Ole Svit.

På trods af de begrænsede muligheder har det dog været vigtigt at holde fast i afviklingen, fortæller projektlederen.

- Vi vil gennemføre uanset hvad. Ligesom corona er et vilkår, er det også et vilkår for bæredygtighedsagendaen, at der hele tiden er forhindringer, og så handler det også om at sende et signal, siger han og peger på, at det altid er sværere at starte op igen efter en aflysning.

- Det koster både energi og penge, siger han.

Annonce

Bæredygtighedsevent i Stenvad

Forsamlingsforbuddet har også betydet, at det har været svært at måle succesen på ugen på normal vis, da det ofte bliver gjort ud fra antal deltagere.

- Vi har ligget på fem til 10 deltagere, og vi havde håbet på lidt flere, men det er også blevet optaget og lagt på hjemmesiden, så succesen kan også måles på, hvor mange der har set det, siger Ole Svit og fortæller, at optagelserne fra ugens arrangementer vil blive samlet til en fælles film og præsentation af ugen.

5. november bliver bæredygtighedsugen fulgt op af et "bæredygtighedsevent" på Stenvad Mosebrugscenter, hvor ugens erfaringer kan deles.

Eventet er dog også blevet corona-udfordret, så de tænkte workshops må droppes, men der bliver mulighed for at få individuel sparring til konkrete idéer efterfølgende, lover Ole Svit.

Hvorvidt bæredygtighedsugen skal gøre til en tilbagevendende begivenhed, er man nu i overvejelser om.

- Vi dribler videre med bæredygtighedsnetværket, men næste år kan det være, at vi kobler det sammen med Bæredygtighedens Folkemøde (på Djursland, red.), siger Ole Svit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Voxpop: Vil du corona-vaccineres?

Annonce