Annonce
Debat

Gode intentioner om mandebarsel udfordrer den danske model

Mandebarsel: Hvordan får vi mænd til at holde mere barsel? Svaret kan meget vel være øremærkning af barslen, for det er vigtigt, at fædre tager mere barsel. I Danmark mener jeg, at vi skal lade den slags spørgsmål være op til arbejdsmarkedets parter og vores danske arbejdsmarkedsmodel. Man kan for eksempel skæve mod HK's overenskomster for ansatte i regioner og kommuner, hvor far - ud over de første to uger efter fødslen - har ret til helt op til 13 ugers betalt orlov.

Så når EU-institutionerne i forrige uge blev enige om et nyt direktiv, der blandt andet indeholder øremærket forældreorlov, så både mor og far i alle EU-lande i fremtiden får ret til to måneders betalt orlov, som ikke kan overføres forældrene imellem - ja så bliver jeg lidt nervøs for den danske model.

Og endnu mere nervøs bliver jeg, når jeg ser, at store dele af den danske fagbevægelse uden skepsis bifalder den EU-øremærkede barsel. Den samme fagbevægelse, der normalt sætter himmel og hav i bevægelse, så snart den danske model udfordres af socialpolitiske lovforslag fra EU, når de ikke lige passer på deres dagsorden.

Der blæser en social vind med ret stor styrke over Europa i disse år, og det ser jeg som en helt klar positiv udvikling. Men når socialpolitikken i højere grad end nogensinde før kommer fra Bruxelles, så trænger vi vidst til en grundlæggende og principiel diskussion om, hvordan vi får et balanceret forhold mellem den danske model og den europæiske social- og arbejdsmarkedspolitik.

Og jeg mener ikke, det er et særligt godt princip at føre europapolitik ud fra, hvad vi ikke kan få igennem aftalesystemet i vores danske model. Forsvaret af den danske model må være den helt klare førsteprioritet for fagbevægelsens EU-politik. Man skal i hvert fald passe på ikke at blive forblændet af, at man kan få enkelte af sine ønsker opfyldt her fra Bruxelles mod at skubbe principperne lidt til side.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce