Annonce
Aarhus

Gode muligheder for at bevare Jyllands svar på Christiania

Området her er udstykket til byggeriet af en ny arkitektskole. Foto: Flemming Krogh

Meget tyder på, at en del af Institut for X kan få lov at blive på Godsbanen.

Jyllands svar på Christiania.
Mads Peter Laursen i haven på Institut for X. Foto: Marie-Louise Andersen
Sådan kunne man også kalde området ved Godsbanen, der beboes af Godsbanen og det kreative iværksætterfællesskab Institut for X. Her er containere med små arbejdende værksteder, designfællesskaber, tegnestuer, butikker, overnattende iværksættere og meget andet.
Foto: Flemming Krogh
Men det er en stakket frist. Sådan har det lydt, siden Institut for X så dagens lys.
Annonce
Både håndværkere og designere har deres daglige gang på Institut for X. Foto: Flemming Krogh
For området er udstykket, og på sigt flytter Arkitektskolen ind, ligesom nybyggeri og omdannelsen af Carl Blochs Gade og Søren Frichs Vej til bygaden i et brokvarter, der strækker sig helt ude fra Fragtmandscentralen og ind til Godsbanen.
Reportage Institut for X ved Godsbanen
»Nej, vi er forlænget cirka 10 år,« siger Mads Peter Laursen. Daglig leder på Institut for X.
Det er nok en sandhed med modifikationer, for det er ikke besluttet. Men Aarhus Kommunes byudviklingsafdeling arbejder på en strategi, som skal godkendes i byrådet i slutningen af året, hvori der indgår tanker om, hvilken rolle Institut for X kan få på Godsbanearealerne fremover.

Velvillig forvaltning

Institut for X har altid været en midlertidig foranstaltning. Det kreative fællesskab Bureau Detours fik i 2009 lov til som projekt at rykke ind i en af de gamle toldbodsbygninger og bruge den til iværksætteraktiviteter. Siden har Institut for X udvidet og udvidet.
Det er en brugt metode i byudvikling - at lade midlertidige iværksætteraktiviteter rykke ind i tomme bygninger.
»Det midlertidige iværksættermiljø tjener to formål. Det giver liv til et område, der ellers ville ligge øde hen og giver det et id eller brand. Og så ligger der rent erhvervspolitisk noget i det - iværksætteri er vigtigt for en by,« forklarer Bente Lykke Sørensen, chef for afdelingen Bolig og Projektudvikling.
»Tidligere var man af den opfattelse, at de her midlertidige aktiviteter flytter et andet sted hen, når byudviklingen starter op. Men her sker der nok en ændring, så der bliver et øget fokus på ikke at smide det ud med badevandet,« siger hun.
Annonce

Politisk accept

Den udviklingsplan, forvaltningen er ved at udarbejde, tager udgangspunkt i et oplæg til udviklingsplan for området, som byrådet vedtog allerede i 2015, og hvori man har anerkendt den mangfoldighed af initiativer, aktiviteter og eksperimenter, der bl.a. repræsenteres af Institut for X, og at Godsbanearealerne både skal have boliger, kulturelle institutioner, erhverv og uddannelse.
Og kommunen kommer til at stille krav til de virksomheder, som vil ind i området - krav om at vise, at de vil og kan engagere sig i området, så det ikke bliver små isolerede øer af virksomheder.
»De skal købe præmissen om, at det er en bydel, hvor man er med til at skabe et innovativt miljø,« siger teknisk rådmand Kristian Würtz.
Han hæfter sig ved, at når nye funktioner i løbet af de kommende år begynder at skyde op, så vil spillepladen også ændre sig for, hvordan Institut for X kan agere på området. Og det kommer til at få en anden form, end det har i dag.
»Jeg har ikke lyst til at komme med et årstal for, hvor længe de kan blive, og i hvilken form. Det skal der være en dialog om og diskusion af. Men i den strategi, byrådet har vedtaget hedder det, at den spændstighed og kreativitet, som Institut for X har leveret, også skal præge den varige bydel.«
Rumligt kunne han som eksempel godt forestille sig, at nogle af iværksætterne rykkede ind i nogle af de ejendomme, der bliver bygget i området, og at nogle af de mere »rå og larmende« aktiviteter kunne placeres ovenpå det p-hus, som bliver bygget til beboerne.
»Der er nogle relativt rå strukturerer, som ikke er så sårbare. Der kunne man godt forestille sig en ramme for den type aktiviteter.«
Med budgetforliget, som byrådet behandler i næste uge, er der lagt op til, at Institut for X skal drive et bydelskontor, der skal arbejde på, hvordan man skaber nogle fælles aktiviteter og en fælles udvikling i et området, hvor der er så mange forskellige aktører.
»Vi har en del kvarterer med forskellig identitet rundt i byen, og vi spekulerer jo på, hvad den rigtige struktur er for at få samarbejde på bydelsniveau. Bydelskontoret er et bud på den ramme,« siger Kristian Würtz.
Annonce

Ønske om integration

Lige nu er den dialog der nemlig ikke, siger Mads Peter Laursen fra Institut for X.
»Bydelskontor kan skabe rammen for et byfilosofisk og socialt arbejde, så vi kan få en dialog om, hvordan vi sammen får skabt Aarhus K. Ikke Aarhus Ø 2,« siger han og understreger, at han ikke er bange for udvikling på området, det ligger lidt i instituttets natur.
Men i det små forsøger de at påvirke udviklingen af området fra bunden. På området ud for den gamle toldbygning A-huset kommer der et lille torv, med det socialøkonomiske spisested Ildstedet.
»Vi prøver at være en lille smule foran i det, der bliver tænkt, og i det, der bliver gjort, for intentioner og visioner står for forfald, når man laver markedsorienteret byudvikling,« siger han og peger på, at torve er noget af det, der giver en bydel liv.
»Ris ras, Pustervig, Jægergårdsgade, hvor der er en udbulning på vejen. Det kan vi se, virker - så det er et sted at begynde.«
Et af de store spørgsmål har været, om den nye Arkitektskole ville drive Institut for X væk.
Men noget tyder på, at dét kan integreres. Som Mads Peter Laursen fra Institut for X siger:
»Der er plads til Arkitektskolen og kan det lande ordentligt, så er det verdens fedeste nabo for os. Arkitektskolen er ligesom en af containerne - bare større.«
Arkitektskolen har ifølge ham alt, hvad der skal til for at bidrage ind i de værdier, som området har.
»Det kan selvfølgelig også lande dårligt. Lad os sige, at Tetris bulldozes for at bygge et parkeringshus... Men bygger man f.eks. et iværksætter center, kan det blive helt unikt,« siger han om én af de bygninger, som ligger i den nye arkitektskoles byggefelt.
Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce