Annonce
Østjylland

Godkendelse af ny test åbner muligheder: Måske får vi en drive in spyttest

Nu er det ikke længere nødvendigt med en pind i næsen eller i halsen, når du skal testes for coronavirus. Snart er det muligt at spytte i en lille pose. Spyttestesten, som sælges af to Randers-drenge, er netop godkendt til coronapas. Godkendelsen af spyttest betyder, at Sønderbros Apotek også er begyndt at tænke over, hvordan de kan tilbyde den. Måske som drive in spyttest? Foto: Lone Hammer Sørensen
Når nu det er blevet godkendt til coronapasset at spytte i en pose fremfor at få stukket en pind i halsen eller næsen, så åbner det helt nye muligheder. Sønderbros Apotek er gået i tænkeboks, for der vil man gerne kunne tilbyde kunderne at få foretaget en spyttest på apoteket, og måske ender det med, at man også kan klare den i sin bil i drive in apoteket.

Randers: En drive in spyttest? Eller en walk in spyttest? Det er tanker som Sønderbros Apotek lige nu vender, for apoteker Bjørn Thorbjørner vil gerne være med til at lette de lange køer ved teststederne ved at folk kan lade sig teste i apoteket ved busterminalen.

Han har længe gået i overvejelser om at kunne tilbyde kunderne at købe spyttesten på apoteket, men har ventet på, at det blev godkendt til coronapasset. Det skete forleden, da de to Randers-drenge Mads Iversen og Jeppe Mølvadsgaard i firmaet Nortech Solutions fik godkendelsen.

- Og så kan vi for alvor rykke på det. Vi har jo set, at andre lande har brugt det længe, så det var bare et spørgsmål om tid, før det kom hertil. Vi er stadig ikke færdig med at overveje det. Derfor ved vi heller ikke endnu, hvordan vi kommer til at tilbyde det, hvornår vi kommer til det, eller hvad det kommer til at koste. Men det bliver mere end de 35 kroner eksklusiv moms som firmaet, der har fået godkendelsen, tilbyder det til. For det koster at få medarbejdere uddannet til det, det skal en lægefaglig ansvarlig stå for, siger apotekeren, der understreger, at apoteket ikke behøver tjene på spyttesten, bare det går i nul.

Annonce

Holder øje med køen

Han fortæller, at det er medarbejderne på apoteket der har foreslået, at det kunne være som drive in test.

- Og hvorfor ikke? Det er sådan noget vi går med tanker om. Jeg er også ved at undersøge hvornår på dagen, det vil være bedst. Jeg holder nøje øje med køen hos Arena Randers. Og jeg har hørt at de borgere, der ikke har bil, nemt kan bruge tre-fire timer to gange om ugen. Kunne man bare gå ind på apoteket, når man alligevel var i byen, var det da nemt, siger Bjørn Thorbjørner.

Sønderbros Apotek har tidligere solgt influenzavacciner og stået for at sprøjte dem ind i kunderne i apotekslokalet.

- Det var faktisk også meningen, at vi skulle vaccinere med vaccinen Astrazeneca, men så blev den jo taget af markedet, siger Bjørn Thorbjørner, der hele tiden tænker i nye baner for apotekets kunnen og sortiment.

Annonce

Spyttest via firma

Spyttesten er ikke godkendt til at borgerne selv kan bruge den. Det, som firmaet Nortech Solution gør, er, at sælge produktet til firmaer, som så har personale, der har gennemgået en uddannelsesvideo, lavet af en læge.

Vennerne Mads Iversen og Jeppe Mølvadgaard  gik sammen for tre år siden om at lave værnemidler i firmaet Nortech Solustions.

- Ja, vi valgte at prøve vores venskab af. Og vi er ikke blevet uvenner endnu. Vi har aftalt, at uanset hvad, så kommer vores venskab i første række, siger Mads Iversen, der er uddannet trykker, inden han blev sælger for mange år siden. Han vil her i Randers og omegn af mange også kunne huskes fra fodboldverdenen, blandt andet både som spiller i Randers Freja og siden som træner i Hornbæk.

Annonce

The sky is the limit

Han fortæller, at deres forventninger til spyttesten er skyhøje.

- Om vi bliver millionærer? Det håber vi da. I hvert fald så er der stor efterspørgsel på det her, og vi er også i kontakt med nogle giganter på markedet, så jeg vil sige, at i det her tilfælde, så er det vist at "the sky is the limit", siger Mads Iversen, der tilføjer at de køber produktet hjem fra Kina, via en europæisk mellemhandler.

- Og når vi bliver store nok, så kan vi droppe mellemhandleren, vurderer Mads Iversen.

Om sekretet til at fastslå om man er smittet med coronavirus eller ej tages fra svælg eller næse eller i en spytklat er underordnet, har de sundhedsfaglige myndigheder afgjort.

Så der skal spyttes i en lille pose, en medfølgende pipette suger en portion af spyttet op og over i et reagensglas, hvor i der er en væske i i forvejen, og det blandes sammen, før der afsættes tre dryp af substansen i en lille bakke, der med Mads Iversens ord minder lidt om en graviditetstest.

- Én streg og du er negativ, to streger og du er positiv, siger Mads Iversen, der tilføjer at testen har en validitetsprocent på 98,78.

Testsvaret ryger ind på sundhed.dk og coronapasset maksimalt 15 minutter efter det er havnet på serveren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Fem hurtige om kommuneplanen

Annonce