Den store kagemand skal frem, og der skal pustes balloner op. Kaffen skal brygges, og der skal være lidt til halsen. En rund fødselsdag skal fejres.
Godsbanen fylder 10 år, og har du endnu ikke været på Godsbanen, er der her en oplagt mulighed for at opleve den meget kreative verden, der bydes på i de gamle bygninger og haller, som tidligere blev brugt til opbevaring af gods.
Godsbaneområdet og baneterrænet med Institut for X er det største bevarede anlæg i Danmark af sin slags og af den årsag også værd at kigge nærmere på.
De rå og skæve område med de gamle bygninger, containere og små træhuse står i skarp kontrast til de moderne nybyggede, som vokser op af jorden overalt i den jyske hovedstad.
Plads til alle
Mærk Aarhus møder informationspedel på Godsbanen Dorte Kerstens, som har været med hele vejen, og som i den grad er både stolt af og stor fan af den bredde af muligheder, det er lykkedes Godsbanen at få.
- Det her hus er en oplevelse. Nu kender jeg det jo både oppefra og nedefra, men jeg er slet ikke i tvivl om, at enhver, der kommer ind her, vil blive overrasket over den kreativitet, huset byder på. Det er virkelig stedets DNA, lyder det fra Dorte.
- Husets mange produktionsfaciliteter er næsten fuldt booket ud og man møder endda en venteliste, hvis man kunne tænke sig at være en del af det. Sådan er det. Nogle er her i kortere tid, mens andre er her i flere år. Men det er mulighedernes hus. Man kan leje et skrivebord eller et mødelokale i et par timer, arbejde i de åbne værksteder eller man kan leje et rum og udvikle sit kunstneriske projekt eller forretning her.
- Huset er enormt favnende, og her er virkelig plads til alle. Nogle prøver sig frem. Andre er dybt professionelle med deres erhverv.
Ny leder
Der blev selvsagt tænkt mange tanker forud for åbningen for ti år siden. Det bliver der også i disse dage, hvor den første runde fødselsdag er nået, og i samme øjemed får Godbanen ny leder. Marianne Grymer Bargeman tiltræder den 1. april.
- Jeg glæder mig til at bruge min erfaring og indsigt i kunst og kulturproduktion til yderligere at styrke Godsbanen og byens kulturelle udvikling i samarbejde med medarbejdere, brugere, bestyrelsen og øvrige samarbejdspartnere. Godsbanen er født med stor nysgerrighed og innovationskraft, og jeg føler mig heldig at få lov at blive en del af historien på et tidspunkt, hvor stedet har et årtis erfaringer i ryggen, og hvor bydelen Aarhus K for alvor tager form, udtaler Marianne Grymer Bargeman til pressen.
Det skæve hus
Dorte glæder sig til, at der bliver tænkt endnu flere nye tanker om og i det hus, hun tydeligvis holder meget af.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at
Marianne kan give huset her – endnu – et løft og være med til at gøre det endnu mere synligt. Jeg ser også gerne Godsbanen etablere samarbejde med endnu flere eksterne og interne samarbejdspartnere, end vi allerede har i dag. Det betyder, at flere kreative mennesker får noget ud af det her lidt skæve hus. Og det er jo hele essensen.
- Det er den synergi, jeg holder af. Forskelligheden. Kreativiteten. At man søger inspiration hos hinanden. Man deler. Man giver, og man får. Og selvom få laver det samme, opstår der alligevel samhørighed. Det er ret unikt, lyder det fra Dorte.
Sæt X
Den 30. marts er dagen. Præcis tiår siden, at Godsbanen åbnede. At folks nysgerrighed kunne blive stillet. Før var det på Huset på Vestre Allé, Kulturhus Aarhus, Musikcaféen og Teater Katapult, man igennem årtier havde noget, der minder om det, Godsbanen i dag kan. Alle de steder og flere til er i dag samlet på Godsbanen.
Der sket utrolig meget og ikke mindst i forbindelse med Institut for (X), som er fint i tråd med Godsbanen.
- Dørene åbnes for alle, og vi glæder os til at kigge både frem og tilbage. Der bliver kagebord, paneldebatter, åbne værksteder, forårsstemning i Rå Hal og meget mere, så det er bare at sætte X i kalenderen og kigge forbi, lyder opfordringen fra Dorte