Annonce
Aarhus

Godsbanen tog hul på byggeriet af ny arkitektskole

De første spadestik til den nye arkitektskole i Aarhus betød også et farvel til en af de bygninger, som Institut for (X) har rådet over på Godsbanen. Den måtte vige pladsen for den kommende skole, der skal stå klar i 2021. Foto: Kim Haugaard

Med taler og tanker om arkitektur og byudvikling blev der ved hjælp af 100 spader og en bulldozer sat gang i projektet med at bygge en ny arkitektskole på godsbanearealet.

Annonce

AARHUS: Det var en dag med goddag og farvel, festtaler og gravøl på en og samme tid.

Arkitektskolen Aarhus tog sammen med 99 andre hul på byggeriet af en ny skole, mens Institut for (X), der har haft til huse på Godsbanen siden 2009, med hjælp fra en bulldozer begyndte på nedrivningen af den lange træbygning, som må vige pladsen til fordel for den nye skole.

Inden spaden blev sat i jorden var der en lang række taler fra politikere og fagpersoner i Godsbanens vandrehal.

Blandt dem transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen (LA).

- Jeg kan ikke komme på et bedre projekt til at vise, hvad den danske byggebranche og arkitektur kan, sagde ministeren:

- En ny skole begynder nu at manifestere sig i området. Men med de kreative og entreprenante ildsjæle, der er i området, tror jeg, at vi vil se en transformation, som der ikke er set magen til andre steder. Et forbillede for byomdannelse, sagde han.

Den nye arkitektskole

New Aarch er navnet på Arkitektskolen Aarhus' nye skole.Skolen bliver på 12.500 kvadratmeter og forventes klar til brug i 2021.

Budgettet er på 277 millioner kroner.

Bygningsstyrelsen er bygherre på byggeriet.

Den nyetablerede tegnestue Vargo Nielsen Palle og tegnestuen ADEPT, står bag vinderprojektet sammen med deres tværfaglige team; Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming. A. Enggaard A/S er totalentreprenør på opgaven.

Institut for (X) har eksisteret på Godsbanen siden 2009.

Ved byggeriet af arkitektskolen mister instituttetr noget af sin nuværende bygningsmasse, men fortsætter på Godsbanen i en version 2.0. Blandt andet med containerklynge i Den grønne kile.

Rektor på Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen, styrede slagets gang, da der med 100 spader blev taget hul på byggeriet af den kommende skole på Godsbanen, som et symbol på den kollektivtanke, der præger området. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Ekstraordinær bydel

Det var dog Mads Peter Laursen, leder af Institut for (X), der høstede det største bifald, da han gik på scenen.

- I kalder det første spadestik, for os er det bulldozerdag, et begreb vi har arbejdet med de seneste fem år, sagde han.

Institut for (X) bliver på Godsbanen men i en anden form, en version 2.0.

- Bydelen har mulighed for at blive ekstraordinær. Det kan den blive, hvis 'de voksne' opfører sig ordentligt', og gør alt hvad de kan. Det ligner det, at alle har lyst til, sagde han med et glimt i øjet.

Fra arkitekt Martin Krogh fra tegnestuen ADEPT, der er en del af det team, som vandt opgaven med at tegne den nye arkitektskole, var der ros til Institut for (X) "for at have skabt en anderledes bydel".

- Vores kommende naboer, Godsbanen og Institut for (X), har i ti år arbejdet vedholdende på at gøre det her til Aarhus' mest interessante bydel. Det er gjort legende, modigt, stædigt og kløgtigt. Vi glæder os meget til kunne deltage aktivt på vores måde, når vi flytter ind. Vi ved, at vi de næste to år bliver den irriterende lillebror, der spreder sig ud over hele jeres område, larmer og roder og næsten kun tænker på os selv. Sådan er en byggeperiode. Men heldigvis bliver vi mere end bare en byggeplads, sagde prorektor Kristine Leth Juul, der fortalte om planer med at skabe et involverende byggeplads med en række forskellige funktioner langs byggepladshegnet, som genbrugstorv, workshopfaciliteter, arbejdsfællesskab for iværksættere og en udstillingspavillon.

- Aktiviteter som forhåbentlig vil knytte bånd mellem os som naboer i bydelen, sagde Aarhus-skolens prorektor.

Alle kunne tage en spade og være med, da der mandag eftermiddag blev taget de første spadestik til den nye arkitektskole. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Et stykke danmarkshistorie

Arkitektskolen Aarhus har eksisteret siden 1965, hvor skolen flyttede ind i den gamle købmandsgård på Nørreport. Lokalerne var hele tiden tænkt som en midlertidig løsning, men tiden gik, og i dag har skolen spredt sig på otte adresser rundt i byen.

I 2021 bliver de knap 800 arkitektstuderende og 130 medarbejdere samlet på ét sted. En nytegnet skole på 12.500 kvadratmeter. Den første nybyggede arkitektskole nogensinde i Danmark.

Og så var det ellers blevet tid til at stikke de 100 spader i jorden og dermed tage fat på et nyt kapitel i arkitektskolens og Godsbanens historie.

Der var 100 spader i sving, da de første symbolske huller til den nye arkitektskole i Aarhus blev gravet på Godsbanen. Fra venstre rådmand Bünyamin Simsek (V), minister Ole Birk Olesen (LA), borgmester Jacob Bundsgaard (S), rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) og Ingelise Bogason bestyrelsesforkvinde for Arkitektskolen Aarhus. Foto: Kim Haugaard
- Man kan godt beskære et vildnis, uden at det mister sin funktion som vildnis, sagde Mads Peter Laursen, leder af Institut for (X) (nr. to fra venstre), der sammen med byggeriminister Ole Birk Olesen (LA) (til højre), Jacob Bundsgaard (S) og Bünyamin Simsek (V) talte, inden der blev taget de første spadestik til den nye arkitektskole på Godsbanen. Foto: Kim Haugaard
Prorektor Kristine Leth Juul fra Arkitektskolen Aarhus. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen på corona-svar

Aarhus For abonnenter

Afgående letbaneformand er ikke overbevist om, at mere letbane er det rigtige for Aarhus

Annonce