Annonce
Aarhus

Godsbanens natur holder flyttedag

100 års fred er forbi for blomsterne på godsbanearealet, der nu flyttes til et nyt hjem på Randersvej.

Der ligger en lille glemt oase og gemmer sig yderst mod Ringgadebroen på godsbanearealet. Et fristed uden voksenkontrol, hvor ungdommen kan hænge ud med alkohol, borede knallerter og spirende kønsdrift. Men det er ikke det eneste, der vokser her. Kigger man længere ned, åbenbarer der sig en sand fryd for øjet.

- Det er et fantastiske område, der har fået lov til at passe sig selv i 100 år. Her er mere end 50 forskellige arter, siger en begejstret Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum, der i dagens anledning titulerer sig selv chef-kratlusker.

Det er blomster, han taler om, og der er ikke tale om den slags, man finder i staudebedet hjemme i parcelhushaven.

- Alle de planter, der ikke er glade for muldjord, har fundet et fristed her. Muld er godt for landbruget, men skidt for naturen. På sådan et godsbaneareal er der aldrig nogen, der har tænkt på, at der skulle dyrkes noget som helst, siger han og sammenligner arealet med nogle af de bedste strandarealer på Mols.

- Læg mærke til de bare jordstykker, grus og sten. Sådan et varmt mikroklima er guf for insekter og sommerfugle, siger han.

Annonce
Morten D. D Hansen glæder sig over, at den unikke fauna man fider ved Godsbanen, kan bevares et nyt sted i byen. Foto: Jens Thaysen

Blomster-transplantation

Uheldigvis ligger denne muldjordsfri oase på en af byens allermest attraktive byggegrunde.

Heldigvis har kommunen tænkt sig om. I samarbejde med Aarhus Letbane og Naturhistorisk Museum her de kortlagt arealet. Registreret arterne. Udtænkt en plan; hele den blomstrende herlighed - minus de unge knallertbøller - skal transplanteres over mellem letbanens spor, styrke dens grønne profil og give passagerene noget smukt at kigge på.

Lastbil efter lastbil fyldes med overfladejord, komplet med planter og frø, der på lidt længere sigt skal vokse langs Randersvej, Nehrus Allé, Olof Palmes Allé og frem til Skejby. Også Lisbjerg Bygade bliver grønnere.

- Samtidig er der et sikkerhedsmæssigt aspekt. De lidt højere planter får folk til at undlade at krydse sporet. Vi vil helst have, de benytter fodgængerovergangen, siger Helle Sjørslev fra Aarhus Letbane.

Held og lykke med det.

Dette er ikke en hibiscus. Er man ikke så vidende omkring blomster som Morten D. D. Hansen, anbefaler han at man teger et foto af blomsten og poster det på Facebook. Foto: Jens Thaysen
Det øverste jordlag skrabes af. Blomsterne, der er 50 forskellige arter, overlever næppe, men deres frø i jorden skal efter planen spirre og vokser sig store allerede næste forår.Foto: Jens Thaysen
Morten D. D. Godsbanen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Det stabile AGF-forsvar skal findes frem igen

AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce