Annonce
Aarhus

Godsbanens restaurant er blevet til Spiselauget

Erfarne kræfter fra det århusianske restaurationsmiljø er trådt til på kulturproduktions-centret.

Annonce

Nøglerne fik de nye forpagtere, Mads Poulsen og Christian Castenskiold, i fredags. Mandag kunne de så slå dørene op til Spiselauget, som Godsbanens café og restaurant er kommet til at hedde.

»Det har været et hektisk forløb. Vi fik at vide, at vi havde fået forpagtningen lige op til sommerferien, så i løbet af fire uger har vi skullet finde personale, stifte selskab, søge næringsbrev og mange andre praktiske ting,« fortæller Mads Poulsen.

Han og makkeren Christian Castenskiold har heldigvis års erfaring at trække på. Mads Poulsen har været en del af det århusianske cafémiljø i 15 år. Først som ansat på Café Englen i ti år, siden som medejer af Café Drudenfuss, som han de sidste fem år har drevet sammen med Christian Engbirk.

Sammen med Christian Castenskiold ejer han også Råbar, beliggende mellem VoxHall og Atlas. Castenskiold har desuden startet caféerne Ziggi på Trøjborg og Castenskiold ved åen op, men solgte for år tilbage midtby-caféen fra.

De to driftige restauratører bød sjovt nok også på forpagtningen i Godsbanens spæde start, men blev valgt fra til fordel for Johan von Bülow, som senere gik konkurs, så de har holdt øje med stedet.

»Dengang var vi ikke klar over, hvordan tingene ville udvikle sig, men jeg skal love for, at det er blevet et fedt hus,« siger Mands Poulsen og fortsætter:

»Restauranten er blevet husets hjerte, derfor var det spændende for os at komme med i et udbud igen.«

Godsbanens spisested ligner umiddelbart sig selv, for de store fysiske forandringer har der endnu ikke været tid til. Der er lagt bløde lammeskind i lædermøblerne, sofabordene er skiftet ud med paller, og der er kommet krydderurter i potter på bordene for at give et mere rustikt look.

Men det kommer, lover stedets nye forpagter.

»Vi bygger en bar af træ midt i lokalet for at trække serveringspersonalet mere ud i rummet og dermed gøre stedet mere indbydende. Gæsterne vil fremover blive serviceret ved bordene for at give en restaurantstemning. Også skal vi have arbejdet mere med akustikken ved hjælp af nogle tunge gardiner, som man kan trække for og på den måde skabe intime rum,« forklarer han.

»Vi vil tage det med, som vi har været dygtige til de andre steder: At skabe en intimitet og service, som er med til at gøre stedet mindre kantine-agtig,« forklarer han.

Mads Poulsen ser Spiselauget som en forretning med fire ben, som skal udvikles simultant.

En kantinedel, hvor de faste brugere af huset, omkring 200 personer dagligt, skal bespises til billige penge med en buffet. Samtidig er Spiselauget også café og restaurant, ligesom man også er vært ved konferencer og selskaber.

»De to sidstnævnte er ben, som vi vil booste i den nærmeste fremtid,« siger Mads Poulsen.

Som driftschef og daglig leder har Spiselauget hyret Jesper Christensen, der har erfaring fra Helnan Marselis og Jacobs i Vestergade, mens Rasmus Petersen, der har en fortid ved Castenskiold, Molskroen og Aarhus Rådhus, er hentet ind som køkkenchef.

Maden tager afsæt i Gastro Pub-stilen (en sammentrækning af det engelske Gastronomy Public House, red.), der betegner et åbent og folkeligt spisehus.

»Stilen er forholdsvis ny i Danmark, men her giver det god mening at lave mad, der ligger sig op af det begreb, fordi vi skal lave gastronomi i et meget offentligt hus. Det bliver rustik, god mad, til gode penge,« lyder det fra stedets nye forpagter.

Men Spiselauget skal ikke kun servere noget godt til ganen. Stedet skal også være generator for kulturelle arrangementer.

»Vi står for en driftssikkerhed og er samtidig kulturelle aktører i byen. Jeg er gået ind i branchen for at skabe kulturelle oplevelser. Vi rejser rundt i verden og tager nye ting med hjem. Det er med til at skabe en kulturel side af restaurationsmiljøet, og det er det, der skaber sjæl,« siger Mads Poulsen.

Spiselauget har forpagterkontrakt for de næste tre år, med mulighed for genforhandling i yderligere to år. Derefter skal forpagtningen igen i udbud.

Men det er langt ude i fremtiden. Først skal der skabes ro på stedet, understreger Mads Poulsen.

»Det har været en turbulent tid. Vi vil ikke videreføre ting fra de tidligere ejere, men komme med et nyt setup og nye tanker for at skabe ro og værdi gennem god mad og alverdens kulturarrangementer.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Farligt vejr-vagt ønskes

Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce