Annonce
Aarhus

Godt nyt for dyreliv og naturelskere: True Skov vokser endnu engang i bredden

JFMNORMAL - True Skov vokser med 100.000 træer. Miljøminister Lea Wermelin hjalp til med at plante nye frugttræer. Foto: Flemming Krogh
Danskerne og TV2 samlede efteråret 2019 ind til at plante én mio. nye træer rundt om i Danmark. I disse dage bliver næsten 100.000 af disse træer sat i jorden som en udvidelse af True Skov med True Folkeskov ved Aarhus.

TRUE: Der er intet underligt i, at en skov vokser i højden. Det er ligesom det, træer og dermed skove gør - det klarer naturen helt af sig selv. Derimod skal der lidt hjælp til for at få skoven til også at vokse i bredden. Den hjælp får True Skov i det vestlige Aarhus netop nu i form af næsten 100.000 nyplantede små træer.

Med den seneste udvidelse når True Skov nu så langt vest på som til Lyngby og Yderup.

Det nye areal på cirka 69 hektar svarer til knap 140 fodboldbaner, og i alt bliver århusianernes bynære skov på 515 hektar. Den gode plads betyder blandt andet, at man ville kunne løbe en halv maraton i skoven uden at løbe på den samme sti to gange.

Når Naturstyrelsen planter ny skov, giver det flere gevinster på én gang. Ny skov giver mulighed for et varieret og attraktivt friluftsliv med cykel- og vandreruter og masser af naturoplevelser helt tæt på byen. Skoven sikrer også, at der bliver passet godt på vores drikkevand, så fremtidige generationer også kan få rent drikkevand i hanerne. Plus ny skov optager og lagrer CO2 fra atmosfæren og er med til at dæmme op for klimaforandringerne.

Miljøminister Lea Wermelin (S) glæder sig over at skovudvidelsen betyder større områder til friluftsaktiviteter, sikrer fremtidige generationers drikkevand, og giver os et plus på klimakontoen

- Under coronakrisen har vi samtidig set en markant øget interesse for at komme ud og nyde naturen. Derfor er det også herligt, at danskerne med et indsamlingsshow på tv har givet hinanden en masse nye træer, der nu bliver plantet rundt om i landet, forklarer miljøministeren.

True Skov

  • True Skov vokser i de kommende år fra 446 hektar til 515 hektar svarende til 140 fodboldbaner. De første træer i True Skov blev plantet i 1994.
  • Der etableres stisystemer i området, så man kan gå, løbe og cykle.
  • Aarhus vand og Aarhus kommune finansierer 75 procent af arealkøbet, mens Naturstyrelsen via bevilling på finansloven finansierer resten og står for etablering af skoven.
  • Træerne, der plantes i udvidelse af True Skov med True Folkeskov, plantes med tilskud fra Growing Trees Network Foundation og Danmark planter træer indsamlingen, som blev transmitteret live på TV2 14. september 2019. Tilskuddet går til plantning af knap 100.000 træer. Med tilskuddet kan Naturstyrelsen anvende finansieringen på finansloven til at plante endnu flere træer i andre projekter landet over.
  • Folkeskove er brugervenlige og etableres således med åbne stisystemer, infotavler, hundearealer, MTB-stier, hestestier, madpakkehuse med videre. En oase i et bymæssigt miljø. Godt for beboerne, godt for grundvandet og godt for dyreliv og miljø generelt.

På jagt efter vand

Samtidig med, at de nye træer bliver plantet, gennemføres undersøgelser af undergrunden i området, og til juni borer Aarhus Vand efter vand. Håbet er at finde endnu mere rent drikkevand til byens borgere under den nye skov.

- Alle aktiviteterne kan opleves samtidig lige nu og her. Det gør sammenhængen mellem skovrejsning, klima, drikkevand og friluftsliv dejligt håndgribelig og konkret, fortæller specialkonsulent i Naturstyrelsen Anders Busse.

Aarhus Vand er meget optagede af at sikre en ren vandforsyning til borgerne i landets næststørste by. Her er skovrejsning en god metode til at beskytte drikkevandsmagasinerne på lang sigt.

- Vi går nu i gang med arbejdet, og vi håber at finde rent vand i området ved True, som kan bidrage til vandforsyningen i Aarhus i mange generationer fremover, siger administrerende direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder.

Annonce

47 Folkeskove

Udvidelsen af True Skov er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Aarhus Vand og Naturstyrelsen, som i fællesskab har finansieret erhvervelsen af jorden.

Naturstyrelsen samarbejder med skovrejsningsorganisationen Growing Trees Network Foundation – som rundt i Danmark i samarbejde med danskerne, fonde og danske virksomheder rejser nye Folkeskove på stats- kommunale og kirkejorde.

I 2019 gik TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening sammen om landets første store indsamlingsshow 'Danmark planter træer' til gavn for klimaet. Resultatet af initiativet blev i alt 47 Folkeskove, der bliver plantet. Fire Folkeskove blev færdigplantet i efteråret 2019, de næste 25 skove plantes i dette forår, og resten følger snarest i 2020 og 2021.

Det er i de mørkegrønne områder i vest, at der nu bliver plantet træer.
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Efter pressemødet: Her er de nye restriktioner, der skal dæmpe smitten

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Se video med Mads: Papchef i Løvbjerg og udviklingshæmmet humørspreder

Annonce