Annonce
Aarhus

Godt nyt for pendlerne: Busserne blev i garagen - letbanen kører

Der var både letbanetog på vej mod Ryomgård og Odder, da avisen kiggede ned på perron 0 og 1 på Aarhus H. Foto: Henrik Lund
Aarhus Letbanes iskørsel i løbet af natten ser ud til at have sikret trafikken på letbanestrækningerne.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Efter to morgener med bunkevis af aflysninger for Aarhus Letbane, ser trafikken torsdag morgen ud til at glide nogenlunde efter køreplanen på alle letbanestrækningerne.

Frygten hos Aarhus Letbane og Midttrafik - og sikkert også mange passagerer - var ellers, at is på køreledningerne for tredje morgen i træk ville resultere i aflysninger og forsinkelser, så både på Grenåbanen og Odderbanen holdt der busser klar til at erstatte letbanekørslen, hvis frosten igen standsede trafikken på letbanen.

Men foreløbig har der ikke været brug for busserne, eftersom togene kører på alle strækninger.

Som en pendant til snerydning på vejnettet har Aarhus Letbane og Keolis har hele natten kørt frem og tilbage på Odderbanen og Grenåbanen med i alt tre togsæt for at rydde is på køreledningerne. Iskørslen har - måske kombineret med bedre vejr - sikret, at togene har kunnet køre fra torsdag morgen.

Annonce
Godt nyt for letbanependlerne. Foto: Henrik Lund

Løsningen kommer til januar

Både tirsdag morgen og onsdag morgen var trafikken på Aarhus Letbane ramt af talrige aflysninger og forsinkelser.

Problemerne opstod, da frost på køreledningerne betød, at togene ikke kunne køre på hverken Odderbanen eller Grenåbanen.

En løsning i form af en lastbil af typen, der både kan køre på asfalt og på skinner og som er forsynet med udstyr, der kan påføre glykol på køreledninger, er på vej. Men der er længere leveringstid på den slags materiel og direktør hos Aarhus Letbane Michael Borre forventer ikke, at udstyret kan leveres før til januar.

Ind til da må Aarhus Letbane forsøge at løse udfordringerne med andre metoder-

Natten til onsdag forsøgte man manuelt at smøre glykol på køreledningerne for på den måde at holde dem frostfri. Dog uden held. Derfor opgav letbanen i første omgang at gentage den handling og i stedet køre mere intensiv iskørsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce