Annonce
forside

Golf i Andalusien - den oversete perle

Set gennem en golfspillers farvede solbriller, har vi haft en fantastisk sommer. Skønne temperaturer og ikke for meget vind ? vi kan nemlig godt selv finde ud af at slå vores bolde skævt.

Annonce
Det behøver vi ikke at have vinden til at hjælpe os med. Fairways har været lige så tilpas tørre, så bolden kunne trille dejligt langt.
For slet ikke at tale om greens, som har stået fantastisk flotte.
<p>Peter Grinsted, green2green golfrejser.</p>
Alle disse herligheder går voldsomt på hæld, set fra mange golfspilleres lettere snævert synede standpunkt, stående derude på de endeløse fairways. Alle disse fortrædeligheder, har arrangørerne af golfrejser ikke været sene til at få øje på.

Så vi, snart lettere abstinente golfspillere, kan rejse til mange af verdens varme lande, og derved få strakt sommeren lidt længere, eller få startet den nye sæson allerede i det tidlige forår.

En af disse arrangører, er den lokale green2green med Peter Grinsted i spidsen.

Blandt mange varme områder i verden, opererer green2green også i den spanske region Andalusien, som ligger nede i det sydvestlige hjørne af Spanien. Med byerne Sevilla som er regionshovedstaden, Cadiz ved havet og sherry byen Jerez de la Frontera som nogle af de mest kendte.

Fakta

Peter Grinsted etablerede green2green januar 2003.

Inden da var han i en årrække revisor i Aarhus med foden på eget regneark. Faktisk var han i en periode også skatteekspert for Århus Stiftstidendes læsere. Siden blev han hentet til Himmerland Golf og Country Club som administrerende direktør.

Grinsted var den første til at bruge egne chartrede fly, tvunget af lukningen af Maersk Air. Det har været med stor succes. Ikke mindst blandt os jyder, der som han siger, nødigt rejser ud via København.

Fra tidligere kendte Grindsted Sevilla/Cadiz-området, og da der hele tiden skal findes nye destinationer, var han ikke sen til som den første at sende egne fly direkte fra Billund til Sevilla.

I dag har green2green destinationer i alle egne af verden, fortrinsvis i lande med et lunt stabilt klima.

Der er mulighed for både individulle rejser, grupperejser og matchrejser. Samtidig arrangeres rejser med golfskole, hvor Grinsted henter danske pro?er ned til destinationer i specielt Spanien men også enkelte i Portugal. Her er det muligt, både at få pudset formen af en professionel dansk træner, og bagefter gå ud og få afprøvet de nye færdigheder på banen.

Green2green har kontor i Studsgade 5.

<p>Sevillas indbyggere lever i den grad i byens gader. Der er altid et mylder i gaderne omkring byen hovedstrøg. Mange af centrums gader har behagelige solsejl, der dæmper den brændende sol en smule.</p>
Annonce

Byerne

Sevilla er den store by i området og hovedstaden i regionen med over 700.000 indbyggere. Af dem er de 70.000 studerende så det er også en ung by med meget liv.

Som turist er byen let at komme rundt i. Centrum er så godt som bilfri - i stedet er der både en effektiv letbane med én linie samt en metro også kun med én linie. Vil man hellere bevæge sig rundt i fri luft, står der rigtig mange bycykler til leje rundt i byen. Pas på at et hjul ikke smutter ned i en sporvognsskinne ...
<p>Alcazar. Her er det muligt at se rester af den oprindelige romerske bymur, en meget gammel kristen kirke, gotiske bygninger, en arabisk borg fra 700-tallet, det arabiske slot fra 1100-tallet og de kristne kongers tilføjelser i 1200-tallet.</p>
En anden af byens spændende bygninger er Antigua Fabrica de Tabaco er Spaniens største barokindustribygning, der er 250 meter lang og 180 meter bred. Den rummede engang en enorm tobaksfabrik med både voldgrav, gitre, kirke, fængsel og stald til 400 muldyr.

Arbejdet med at rulle cigarer var primært kvindearbejde. Det var her forfatteren Prosper Merimèe lod sig inspirere til sin novelle om den forførende sigøjnerpige Carmen. Samme beretning, som komponisten Georges Bizet senere gjorde berømt i sin opera Carmen. Bygningen blev opført fra 1728 til 1771. I dag rummer den adminstrationen for Sevillas universitet.

En ganske ny attraktion i Sevilla finder man I Sevilla's gamle kvarter, på Plaza de La Encarnación, nemlig verdens største trækonstruktion Metropol Parasol. De kæmpemæssige futuristiske paddehatte, er skabt af den tyske arkitekt Jürgen Mayer-Hermann og stod færdige i april 2011. Dimensionerne er 150 x 70 meter og en højde på 26 meter.

Der findes en restaurant og bar næsten på toppen. Det er muligt at gå rundt på broer helt på toppen og nyde udsigten over Sevilla. To verdensudstillinger i 1929 og 1992 har også sat sit tydelige præg på byen.
<p>Sevillas domkirke, Santa Maria de la Sede.</p>
Jerez de la Frontera ligger godt 90 km fra Sevilla og små 40 km fra Cadiz. For os danskere er den nok mest kendt for sin Sherry, men også heste skal vise sig at være en stor ting i byen. Mere om dem senere.

Der er mere end 200 sherry-bodegas og vinhuse i byen, og mange af dem kan man besøge og få både rundvisninger og smagning.
En af de største bodegas er Sandeman, som Stiften netop har besøgt. Huset blev stiftet i London i 1790 af den uge skotte Georges Sandeman. For et lån på 300 £ købte han sin første vinkælder og begyndte at handle portvin i Portugal og sherry i Jerez de la Frontera, siden så han sig dårligt tilbage.

Allerede i det tidlige 1800-tal, blev hans vine eksporteret til ganske store dele af verden. Allerede på et tidligt tidspunkt har Georges Sandeman og siden hans efterkommere, været pionerer blandt andet med branding og kvalitetsikring i branchen sherry og portvine.
<p>I Santa Maria de la Sede findes verdens største alter, der måler 18 meter i bredden og 20 meter i højden.</p>
Annonce

Hvis underholdningen skal være andet end golf

I Andalusien kommer man ikke uden om flamencoen. Faktisk har den sine dybe rødder her.

Bortset fra, at den er opstået blandt omrejsende sigøjnere, fortaber dens opståen og udvikling sig i historiens tåger. Blandt andet fordi sigøjnerkulturen er en ikke-skriftlig kultur. Overleveringerne foregik mundtligt.

Sigøjnerne nedstammer fra nordindiske folkeslag, der for over 1.000 år siden begav sig ud på vandringer. Nogle af disse endte i Spanien og ad den vej har flamencoen udviklet sig til den form vi kender i dag. Men faktisk er det først i 1858 i en andalusisk avis, at ordet flamenco bliver brugt om dansen.

I de fleste byer i området, er der mulighed for at opleve flamenco. I Sevilla findes der et flamencomuseum - Museo del Baile Flamenco. Her vises efter sigende noget af det bedste flamenco man kan se i Sevilla. Museet er stiftet af den kendte flamencostjerne, Cristina Hoyos.

Showet begynder kl 19 og varer en time. Hvis der er publikum til det, er der et show igen kl 20. Spørg på museet hvor man også får en fin indføring i flamencoen, godt hjulpet af nyeste teknik.
<p>Metropol Parasol - verdens største trækonstruktion.</p>
Floden Guadalquivir løber smukt gennem Sevilla, som ad den vej har landets største indlandshavn. Floden kan man komme på sejltur på og derfra opleve en anden del af byen samt mange af bygningerne fra EXPO 92. Disse ture udgår fra det ottekantede tårn Torre de Orro - Det Gyldne Tårn.

Tårnet stammer fra 1200-tallet, og engang var der fra det spændt en kæmpe kæde over floden, for at beskytte byen mod indtrængende søfarere. I dag er der søfartsmuseum i tårnet.
<p>Appelsintræer vokser overalt i Sevilla. Omkring 30.000 af slagsen.</p>
Har man brug for at lufte sit shopping-gen, er det bestemt også muligt. I Sevilla er det endda meget let. Samtidig er det muligt at gøre det i nogenlunde behagelig skygge. Over mange af byens utallige gågader, er der nemlig hængt ganske dekorative sejl op.

En anden mulighed er El Corte Inglés, der er spaniens største og verdens fjerde største stormagasinkæde. Alene i i Sevilla er der fire stormagasiner og over 70 i hele Spanien.

På toppen af stormagasinet på Plaza del Duque de la Victoria 7 har man som noget nyt indrettet en gourmetafdeling med lækre delikatesser og en tagrestaurant, hvor man både spiser fantastisk, samtidig med at man har en imponerende udsigt over Sevilla.
<p>Sherryhuset Sandeman ligger i Jerez de la Frontera, men blev grundlagt i London i 1790 af Georges Sandeman. Firmaets logo symboliserer både Spanien og Portugal hvor firmaet opererer - den spanske hat og den portugisiske kappe. Fra venstre er det varianterne Fino, Amontillado, Oloroso og den ganske søde og næsten tyktflydende Pedro Ximenez.</p><p>&nbsp;</p>
Annonce

Golfbanerne

Barceló Montecastillo Golf er et 5-stjernet resort med en golfbane, der er toppen af poppen. Banen er designet af selveste Jack Nicklaus og har flere gange lagt græs til Volvo Masters, ligesom Valderrama.

Man kan bestemt tale om, at banen er en »hvad du ser, er hvad du får«. Her er ikke noget skjult, i hvert fald ikke i andetslaget. Du kan overskue stort set hele hullet fra teestedet. Du kan til gengæld sagtens komme mange problemer, selvom samme »problemer« er aldeles synlige fra dit teested.

Nogle umanerligt store bunkers, har den gode Nicklaus strøet ud med ganske rund hånd. Så store, at du skal have et ret habilt bunkerslag, for ikke blot at havne i en ny gren af samme bunker, hvis du startede med at ryge i en af de yderste grene. Men selvfølgelig kunne man jo også bare have valgt, at slå lidt længere og lidt mere lige fra start af.

Der er »kun« vand på 7 af banens huller, hvilket denne signatur er godt tilpas med. Mine bolde har ellers altid været pænt draget af vand, dog ikke på banen her.
<p>Flamenco-opvisning på Sevillas flamencomuseum, Museo del Baile Flamenco. Eftersigende er det noget af det bedste flamenco, man kan opleve i Sevilla.</p>
Iberostar Royal Andalus-resortet ligger i byen Novo Sancti Petri i området Chiclana de la Frontera ikke langt fra byen Cadiz. Der er under 1 times kørsel til Jerez lufthavn og 1½ times kørsel til Sevilla lufthavn.

Det flotte 4-stjernede resort med 413 værelser, har direkte udsigt og adgang via en trærampe, til den skønne La Barrosa strand. Vil man hellere bade i pools, er der også mulighed for det - 2 udendørs og en indendørs. Skrå havudsigt fra ens værelse, kan tilkøbes for beskedne penge.

Resortet opererer med et semi all inclusive, hvilket vil sige at der er gratis morgenbuffet, aftenbuffet og drikkevarer mellem kl 18 og 24. Ikke langt fra hotellet er der et shoppingcenter med blandt andet et supermarked.

I gåafstand fra resortet, ligger de to Novo Sancti Petri golfbaner, som var de første Severiano Ballesteros tegnede. A-banen har på forni et ganske spektakulært hul 6, der ligger helt ud til Atlanterhavet. Specielt på bagni er der mange pinjetræer, som kan være en pæn udfordring.

Man skal i hvert fald sørge for at slå pænt udenom eller langt over disse pinjer. Kronerne kan være rigtig tætte - det oplevede Deres udsendte, da en bold blev oppe i en pinjekrone.

Banen er bestemt til at bide skeer med, hvis man tænker sig om. Der er også lidt vand i spil på flere huller, men det var ikke der, at Deres vandforskrækkede udsendte, kom i problemer. Her var det snarere pinjetræer, der kom med på listen over golftraumer.

Retfærdigvis skal det siges at A-banen er rigtig god og udfordrende bane. Som på alle golfbaner, skal man tænke sig om og slå lige. Og på denne her bane, stadig slå lige og for alt i verden, ikke lande sin bold under et pinjetræ. Endsige i dets krone.
<p>Det ottekantede tårn, Torre de Oro, ligger ved floden Guadalquivir. Tå?rnet stammer fra 1200-tallet, og engang var der spændt en kæmpe kæde over floden for at beskytte byen mod indtrængende søfarere.</p>
Banen er ganske flad, så den kan sagtens klares til fods. Vi kørte i buggy, udelukkende fordi vi skulle nå tilbage, inden det blev mørkt.
B-course banen kunne vi ikke nå i denne omgang, men da begge baner er lidt flettet ind i hinanden, kunne vi ikke undgå at se, at B ikke lod A noget tilbage at ønske.

Til næste år har banerne jubilæum, faktisk 25 år. Vi kunne fornemme, at der barsles med planer om en større match i den anledning, hvilket nok ikke kan undgå at smitte af på banernes stand. Bortset fra det behøver undertegnede bestemt ikke hurtigere greens. De var helt perfekte og så rigeligt hurtige.

Ud over de to golfbaner, er der også et Jack Nicklaus golfakademi knyttet til Novo Sancti Petri. Så har man behov for justeringer i sit golfspil, kan man købe lektioner der.
<p>Det femstjernede Hotel Barceló Montecastillo Golf &amp; Sports Resort ejer banen af samme navn. Banen er tegnet af Jack Nicklaus og har flere gange tidligere lagt græs til Volvo Masters ligesom Valderama. Her hul 1 med hotellet i baggrunden.</p>
Får man lyst til at spille et par »fremmede« baner, er der også mulighed for det, mange steder i Cadiz og Sevilla området. Her er to vi har spillet, der ligger ganske tæt på Sevilla by:
<p>Barceló Montecastillo er også ganske kuperet, så man skal sine steder ikke køre for friskt. Men bestemt også slå fornuftigt langt ud over dybe slugte med tæt, tæt rough. Her er det hul 18, hvor teestederne ligger smukt og højt med hotellet i højre side. Greenen kan anes bag spillerens skuldre.</p>
Real Club de Golf de Sevilla eller Den Kongelige Golf Club i Sevilla er designet af José María Olazábal. Det kongelige tilsnit, smitter også af på greenfee der er på 121 EUR hvilket svarer til små 1000,- kr plus udstyr til transport af bag, hvis du ikke bruger bærebag.
<p>Iberostar Royal Andalus' Novo Sancti Petri's A Course. En af banernes udfordring er de mange pinjetræer, ikke mindst på bagni. En af vores bolde faldt aldrig ned igen efter at være landet i en disse smukke, men kompakte kroner.</p>
Banen er flad som en pandekage, så en buggy er ikke nødvendig. Banen her er stedet hvor WGC World Cup blev spillet i 2004. Siden er Andalucia Open blevet spillet der i 2009. Spanish Open er blevet spillet på banen i både 2008, 2010 og 2012.

På den udfordrende bane, med ret mange bunkers og en pæn del vand, har José María Olazábal fået plads til 90 bunkers og 9 søer. 10.000 træer har han også fået klemt ind.

Fra start i morgendisen blev vi sat sammen med to lokale spillere, der vist ikke var tænkt at skulle hygge om os. Snarere skulle de puffe til os, så vi holdt tempoet oppe hele vejen. Der var meget pres på banen den morgen. De nåede dog blandt andet at få fortalt at »ja, det var så det letteste, af de svære huller« ... »De næste tre kalder vi så Amens Corner« (Jævnfør tre svære svære huller, man kalder det samme på Augusta National, hvor US Masters spilles)
<p>The Real Club de Golf de Sevilla er en udfordrende bane med mange bunkers og en del vand.</p>
Tak tak, nu var vi da i det mindste advaret. Og med god grund skulle det siden vise sig. Alt for lange drives over alt for meget vand, føltes det som. I det hele taget var der alt for meget vand i spil, nåede jeg at tænke, mens jeg fandt endnu ny bold frem, som erstatning for endnu en, der lige var druknet.
<p>Club Zaudin Golf er den eneste bane i Spanien den legendariske Gary Player har designet. Og det er han sluppet rigtig godt fra.</p>
Præcision, længde og ingen gummiarm når det gjaldt, var ganske vigtige elementer i spillet på disse huller. Elementer som Deres udsendte, i flere svage øjeblikke vist havde glemt.
Vi nåede rundt, ikke med nogen stjernescore, men alligevel med en stor oplevelse rigere. Vi havde spillet en rigtig spændende og udfordrende bane. En bane hvor også stjernespillerne har spillet. Bagefter kunne vi sætte os ind i klubhuset, til en skøn let frokost med Serranoskinke og Manchego ost - og ud af øjenkrogen, kunne vi følge spansk tv vise Europas afklapsning af USA i Ryder Cup, tilsat lokale klubmedlemmers jublen.
Fra sort tee er banen par 73 og 6259 meter. Hvid par 72 og 6185 meter - vores to lokale følgesvende, der var over eller meget tæt på pensionsalderen mente, at det kun var kyllinger og pensionister der spiller fra gul tee. Så vi spillede naturligvis også fra hvid. Gul par 73 og 5637 meter. Rød par 72 og 5305 meter.
Club Zaudin Golf er den eneste bane i Spanien, den legendariske Gary Player har designet. Og det har han sluppet ganske godt fra. Det er også en bane, der i vid udstrækning er »hvad du ser, det får du«. Ingen ubehagelige overraskelser skjult nogen steder - hvis altså du bare slår din bold nogenlunde lige. Så den habile begynder kan sagtens være med her.
Den smule vand der er her, er der ingen grund til at ligge søvnløs over. Hullerne glider fint mellem gamle oliven og appelsintræer, og greens er fornuftigt hurtige og ikke stærkt ondulerede. I det hele taget er banen nem at gå, den er da også stort set flad, så man kan sagtens nøjes med en trolley eller en bærebag.
Den eneste gang vi oplevede regn på vores tur rundt i Andalusien, var på banen her. En kort regnbyge kom pludselig forbi, men en gruppe tætte pinjetræer ydede et fortrinligt ly. Så de kan også andet end fange bolde.
Retfærdigvis skal det siges, at vi kun kunne spille forni, da de bageste huller var lukkede på grund af, at greens netop var blevet priklet.
Banen er par 71 og fra hvid tee er den 6192 meter. Gul 5869 meter. Blå 5398 meter og fra rød 4987 meter.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce