Annonce
Udland

Gondolierer fisker 600 kilo affald op fra Venedigs kanaler

Manuel Silvestri/Reuters
En stor oprydningsøvelse i weekenden skal få bådtrafikken til at glide lettere i Venedigs kanaler.

Gondolierer og andre frivillige i Venedig har i weekenden samlet 600 kilo affald op fra kanalen Rio di San Luca i den italienske by.

Det oplyser Venedigs administration søndag.

Oprydningsøvelsen nær den berømte Rialto-bro har til formål at få trafikken til at glide lettere på den travle vandvej, oplyser byrådet i en erklæring ifølge nyhedsbureauet dpa.

Tidligere har venetianske gondolierer deltaget i seks lignende initiativer og opbragt i alt 2,5 ton skrald fra byens kanaler.

Affald er et af problemerne, der er forbundet med overturisme i Venedig.

Som følge af netop overturisme indfører byen en minimumsafgift på tre euro - knap 23 kroner - for besøgende på dagsture fra 1. juli næste år.

Pengene skal blandt andet betale for at fjerne skrald og holde offentlige pladser ved lige.

Afgiften blev vedtaget i februar i år, fordi den historiske by er overrendt af 30 millioner turister om året.

Samtidig er krydstogtskibe også blevet et stadig større problem, skriver nyhedsbureauet AFP.

I 2018 lagde de til kaj i Venedig 600 gange og satte 1,5 millioner turister i land.

Og i midten af november blev Venedig ramt af endnu et problem: Oversvømmelser.

Vandstanden i den populære turistby nåede således 187 centimeter, som er det højeste i over 50 år.

Saltvand, der løb ind på pladser og gader, har medført skader til en værdi af en milliard euro. Det svarer til knap 7,5 milliarder kroner.

I Venedig har et meget stort projekt kaldet Mose været undervejs siden 2003. Når det står færdigt, er det er meningen, at det skal beskytte byen.

Men det mange milliarder store infrastrukturprojekt har været ramt af stadig større budgetoverskridelser, korruptionsskandaler og forsinkelser.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce