Imponerende. Ganske enkelt imponerende. Det er den eneste rette måde, man kan beskrive den udsigt, der møder en, når man træder ind på Restaurant
Substans. Med en lokation på toppen af Pakhusene på Aarhus Ø, oplever man en unik udsigt udover Aarhus Bugt og man får et overblik over alle de bygninger, der er poppet op i området. Det er en stor kontrast til den lille restaurant i Frederiksgade, som tidligere husede den anerkendte Michelin restaurant.
Til juni har Substans haft åbent i to år. Mærk Aarhus gæstede derfor restauranten for at snakke med René Mammen om to begivenhedsrige år og det store ryk fra Frederiksgade til Aarhus Ø.
Rykket fra de gamle lokaler
Det var tilbage i 2005, at Louise og René Mammen åbnede dørene op til Restaurant Substans. Det blev til hele 14 år på Frederiksgade, hvor man i 2015 opnåede noget af det største i restaurationsbranchen, da man modtog den prestigefyldte Michelin stjerne. Men i 2019 skulle der ske noget.
- Det startede med, at vi åbnede en pop-up i Skanderborg. Det var en rigtig god oplevelse og det gik over alle forventninger. Da vi så kom tilbage, så virkede det hele ærligt talt lidt småt, fortæller René Mammen.
I første omgang var tanken, at man måske ville købe en ejendom, hvor der var plads til 12 personer og så skulle det fungere som en Bed & Breakfast. Den tanke blev dog aldrig rigtig til noget, før der en dag trådte en særlig gæst ind på Substans.
Aarhus Ø
- En dag var Rune Kilden gæst på restauranten. Han spurgte os lidt om vi kunne finde på at rykke ned på
Aarhus Ø. Jo mere vi snakkede om det, jo mere interessant blev det hele. Vi kunne godt lide Runes vision om at skabe noget diversitet i området, siger René Mammen.
Rune Kilden er ikke en hvilken som helst, at få ind ad døren. Han er nemlig en af de byudviklere, der har sat størst præg på byen de sidste ti år. Med bygninger som Æggepakkeriet, AARhus, Pakhusene og snart Lighthouse,
så har han været med til at skabe mange ikoniske bygninger. Og det var nemlig Pakhusene, som Rune Kilden gerne vil have Substans med over i.
René og Louise havde dog et krav til den placering, de skulle have.
- Vi sagde, at hvis vi skulle rykke med, så skulle vi have den øverste placering. Heldigvis sagde han ja.
Efter der var sagt ja til at rykke ned på Aarhus Ø, skulle man til at tegne det hele. Det var nemlig et råt lokale, som man ville overtage.
Stilren indretning
Når først du har fået øjnene væk fra den bjergtagende udsigt, så oplever man et utroligt enkelt udtryk, som straks sætter tankerne hen mod klassisk nordisk design.
- Vi ville gerne ramme den der følelse af en gammel
arkitekttegnet 70’er villa. Det skal gerne være sådan, at det føles som om man kommer hjem og besøger os, siger René Mammen.
Det er også lidt den følelses man får. At man er hjemme ved nogle, der har god stil og en ualmindelig god udsigt. Køkkenet er i centrum og leder tankerne hen på et samtalekøkken. Dog med den lille twist, at René også har fået lavet et lille bålsted, hvor de kan grille ingredienser indendørs. Man er vel en Michelin restaurant.
Den hektiske begyndelse
I 2019 lukkede man restauranten og efter at have bygget det nye Substans, var planen at åbne den 1. maj 2020. Men så kom corona og lige pludseligt var tiderne usikre. For hvornår ville man kunne åbne rigtigt igen? I stedet for at forberede den nye menu blev der i stedet sat fokus på at lave take away i parrets anden restaurant, Restaurant Pondus. Her blev gode klassikere fra personalemaden på Substans tryllet om til lækre take away retter. Men den 12. junikunne man så endelig slå dørene op til den nye restaurant. Det blev i den grad godt modtaget.
- Vi havde sindssygt travlt, da vi åbnede. Man kunne virkelig mærke, at folk hungrede efter at komme ud og spise. Alt spillede bare og vi blev virkelig hurtigt glade for vores nye lokation, fortæller René Mammen.
Så kom anden periode med corona og det gav nye udfordringer. Først med begrænsede åbningstider og senere med total nedlukning. En nedlukning der også havde den effekt, at to kokke sagde op og rejste hjem til København og derfor skulle et nyt hold stå for den store genåbning. Men på trods af udfordringerne, så var den 2. genåbning også en succes.
- Så generelt har vi bare fået en utrolig god modtagelse hernede. Vi føler virkelig at folk her på Aarhus Ø har taget god imod os og det har samtidig været dejligt at se, at vores gamle stamgæster har fundet vej herned, siger RenéMammen.
Den store forløsning
Som tidligere nævnt, fik Substans sin Michelin stjerne i 2015. Det kom den gang som lidt af en overraskelse for dem, men med en stjerne fem år i træk, så viste man i den grad sit værd. Da man lukkede restauranten, mistede man dog stjernen, da det ikke var muligt at besøge restauranten inden uddelingen i marts 2020. Så det var også med en stor spænding, at parret så med, da den store Michelin uddeling fandt sted den 13. september 2021.
- Vi gik helt klart efter, at få stjernen der. Vi har satset meget på det og vi synes også, at vi havde fundet et niveau, hvor vi havde fortjent det. Men man er altid nervøs, fortæller René Mammen.
Heldigvis så fik de igen stjernen, som er noget det absolut største, man kan opnå som restauratør. Dermed fik Aarhus Ø også sin første Michelin restaurant, noget som i den grad kan være med til at løfte niveauet i et område.
- Jeg synes det er spændende at følge med i, hvad der sker i området. Der kommer flere og flere gode spisesteder og det er fantastisk at se, hvor meget der er sket i området. Det er fedt at være en del af, afslutter René Mammen.