Annonce
Blog

Grænselandet kalder

For midt i den støvede ørken er der sket noget magisk. En smuk by bygget på respekt, samtykke, friheden til at udtrykke sig, meddeltagelse, inklusion og civil ansvarlighed er blomstret op af den sprukne ørken.

Annonce

Har du nogensinde hørt om fænomenet Burning Man? En festival der løber af stablen i Nevada, USA’s ørken, i slutningen af august hvert år.

Burning Man adskiller fra andre festivaler ved - ja, for det første - at det egentligt ikke er en festival. Men derimod et event. Et event hvor små 70.000 mennesker mødes i den barske ørken. På et gold og øde sted, uden infrastruktur eller forbrugsforsyning såsom el eller vand. Her opbygger de i fællesskab en by helt fra bunden. En by, som ikke bare er bygget op fra bunden i forhold til praktiske og infrastrukturelle, men også er opbygget fra bunden i nærmest alle henseender af menneskelig sameksistens. Det være sig blandt andet både kulturelt og økonomisk.

I stedet for den normale og etablerede referenceramme for samfunds-kultur, bygger Burning Man på 10 kerneprincipper. Af disse er radikal selv-opretholdelse, radikal selv-udtryk/udfoldelse, “leave no trace” og “gifting” (at give) nogle af de væsentlige.

Der er ikke noget monetær system i Black Rock City, som byen så passende bliver kaldt. Det vil sige, at du hverken kan købe eller sælge noget mens du er der. Og her kommer princippet om radikal selv-opretholdelse ind: Du skal kunne tage vare på dig selv, i forhold til alt du har brug for.

Umiddelbart skulle man ikke tro, at det var hverken muligt eller for så vidt sjovt eller en positiv oplevelse at tage til Burning Man. Men både de mere end 20 år Burning Man har på bagen, og de utallige testimonials man kan finde overalt på nettet, vidner om noget ganske andet.

Og endnu mere forundret bliver man, hvis man laver en YouTube-søgning, på Burning Man. Man kunne tænke at man ville finde billeder af forhutlede, forbrændte og tørstende mennesker. Men i stedet finder man en scenografi fra - ja, jeg skulle til at sige - en anden verden. For midt i den støvede ørken er der sket noget magisk. En smuk by bygget på respekt, samtykke, friheden til at udtrykke sig, meddeltagelse, inklusion og civil ansvarlighed er blomstret op af den sprukne ørken. Alt sammen indhyllet i kunst og udtryksformer, som sjældent er set mage.

Burning Man ses af nogen som højdepunktet på vores vestlige og sekulariserede kultur: Stedet, hvor vi brænder alt, vi er sat ind i - men også fanget af - i det samfund vi lever i, af. Og bygger et nyt samfund op, på nogle mere åbne og frie principper, end den residuelle nedarv af “sådan har vi jo altid gjort” - principper, vores normale samfund består af.

For mange bliver Burning Man til mere end blot et event der huskes tilbage på. I stedet bliver det til kimen til nye ideer og måder at leve på, der integreres tilbage ind i det etablerede samfund. Man kan nærmest se Burning Man som en kulturel-samfunds-psykedelisk oplevelse, med mulighed - eller behov - for en efterfølgende integrationsproces. Nok også af den grund er det heller ikke unormalt at se CEO’s fra store tech-virksomheder såsom Tesla, Google og Uber dér. For dem er Burning Man blevet den kulturelle mega-workshop hvor der kan tænkes uden for boksen og hentes inspiration til den videre innovation.

På mandag starter Borderland - et regionalt Burning Man event. Borderland bygger på helt samme principper og forløber på samme måde; en by og en kultur der opbygges fra grunden. Dog med det til forskel at Borderland ikke foregår i Nevadas ørken, men et sted på den danske hede.

Jeg er helt vildt spændt. For jeg har aldrig haft mulighed for at deltage i Burning Man eller Borderland. Men i år har jeg fået billet til Borderland. Så om få dage pakker jeg bilen og kører afsted.

Navnet “Borderland” (grænseland) hentyder til grænselandet mellem drøm og virkelighed - og selvom jeg ikke aner ved den næste uge kommer til at byde, så ved jeg, at jeg glæder mig til at se hvad der bor i grænselandet - dér i støvet af min kulturelle aske.

Asger Nakskov Laursen, IT Arkitekt, Novicell
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Motorvejsulykke skete under overhaling: En er fortsat alvorligt kvæstet

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Annonce