Annonce
Debat

Grøn omstilling: Regeringen har været for langsom, vi skal sætte tempoet op

"Der skal sættes fut i den grønne skattereform, og vi skal bruge nogle af de gode idéer fra alle klimapartnerskaberne, hvor erhvervslivet selv har givet sine bud på, hvad der virker. Det skal ikke blive dyrere at være dansker, men vi skal omlægge nuværende skatter og afgifter, så man ikke længere straffes økonomisk for at tage grønne, bæredygtige valg", skriver Mona Juul. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Okay så. Klimarådet har kasseret regeringens klimaplan med begrundelsen, at planen ikke anskueliggør, at en reduktion på 70 procent kan gennemføres inden 2030. Videre hedder det, at der er brug for nye initiativer.

Regeringen har været for langsom. Vi vedtog klimaloven i 2019, og alligevel begyndte vi først at kigge på grøn omstilling på de sidste områder efter nytår i år. Så lad mig starte med at tage initiativ til at snakke om muligheder fremfor at sovse rundt i den plan, som, vi nu har eksperternes ord for, ikke er god nok.

Vi skal op i omdrejninger. Der skal sættes fut i den grønne skattereform, og vi skal bruge nogle af de gode idéer fra alle klimapartnerskaberne, hvor erhvervslivet selv har givet sine bud på, hvad der virker. Det skal ikke blive dyrere at være dansker, men vi skal omlægge nuværende skatter og afgifter, så man ikke længere straffes økonomisk for at tage grønne, bæredygtige valg.

Annonce


Løses skal det, hvis vi vil efterlade Danmark bedre og stærkere til vores børn. Og det vil vi!


Danmark kan tilskrives 0,1 procent af verdens CO2-udledning, så den direkte effekt af vores nationale klimaindsats vil aldrig være de kræfter, der drejer skibets styrbord ind på en bæredygtig sejlrute. Men med ambitiøs innovation og viden kan vi til gengæld være kompasset, der udstikker retningen. Vi kommer ikke til at inspirere nogen som helst, hvis vores klimaindsats bliver en lækage, hvor vækst og arbejdspladser fosser ud. Derfor skal vi sikre, at den grønne omstilling bliver en jobskabende eksportsucces.

Det har vi heldigvis gode forudsætninger for. Danmark er allerede verdenskendt for vores vindmølleteknologi, så ingen grund til at stoppe her.

Lad os samarbejde med erhvervslivet om at finde de rigtige løsninger på klimaudfordringerne. Det bliver vi nødt til, for vi skal udvikle og ikke afvikle vores samfund, hvis klimamålene skal nås. Erhvervslivet har en enorm ekspertviden, og rigtig mange virksomheder udviser allerede et stort ønske om at være med. Store som små virksomheder. Med og uden erfaring.

Internationalt og lokalt beviser mange allerede nu, at det sagtens kan være en god forretning at tænke bæredygtigt. Den slags er afgørende for, at den grønne omstilling kan gennemføres i resten af verden. Hvis den omstilling er for dyr, så kommer den aldrig længere end til de velstående lande, og så løser vi ikke udfordringerne.

Løses skal det, hvis vi vil efterlade Danmark bedre og stærkere til vores børn. Og det vil vi!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce