Annonce
Mærk Aarhus

Grønne hjerter banker i takt

Foto: Mærk Aarhus
Bæredygtighed er hjertesagen, der har bragt tre kvinder sammen. Tre kvinder, som sammen med deres team i den grad vil sætte Aarhus på både danmarks- og verdenskortet, når det kommer til kampen for klimaet, bæredygtighed og ikke mindst FN’s verdensmål

Det er et par år siden, de tre kvinder Tina Thomsen, Jane Clausen og Kristine O. Nielsen mødtes gennem fælles bekendte og samarbejdspartnere. I dag er de trioen bag foreningen Greenlight. Det var ønsket og drømmen om at være med til at gøre en forskel for den enkelte, for flertallet og for verden, der samlede dem. Det var ordet bæredygtighed, viljen og drømmen om at gøre en forskel, der gav det mening.

- Vi havde øje på bolden fra start. Vi vidste, hvad vi ville, og det går ret godt, lyder det fra Tina Thomsen.

- Vi er nået langt. Rigtig langt og helt sikkert også længere, end vi turde tro på – hvis vi kigger et år tilbage. Men spørger du mig i dag, skal vi bare så meget længere, og det er jeg overhovedet ikke i tvivl om, at vi kommer. Der er så mange borgere og organisationer, mennesker og et bredt erhvervsliv, der viser os stor tillid, siger hun og understreger i samme åndedrag, at der jo altid er plads til flere.

Omstillere

Greenlight by eventen bliver for alvor åbnet og bredt ud i år. Seks dage med spot på bæredygtighed 29. marts-3. april.

- Greenlight Aarhus er bæredygtighed i øjenhøjde, hvor Omstillere har mulighed for at vise, hvor de er på deres bæredygtige rejse. Og her er det virkelig sandt, når vi siger, at alle kan være med, lyder det fra Jane Clausen, som understreger, at det er ganske gratis.

- Vi tror på, at vi alle er en del af løsningen, når vi fokuserer på den bæredygtige omstilling. Derfor er det også vigtigt, at alle deltager på lige vilkår, hvad enten der er tale om en stor virksomhed, en lille forening eller en kommunal organisation.

- Som Omstiller belyser du, hvordan du arbejder med den bæredygtige agenda. Her er det konkrete handlinger, der er i fokus. Det er måden, du omsætter din viden om bæredygtighed til handling, der inspirerer andre til at komme i gang eller videre på deres bæredygtige rejse, lyder det.

Samler bysamfundet

- Vi lever i en tid, hvor vi skal tage dette alvorligt. Heldigvis er det ved at gå op for langt de fleste, og mange af os ønsker faktisk at gøre mere. Vi ved bare ikke helt, hvordan vi kommer med eller i gang, siger Jane.

- Det er en rejse. En bæredygtig rejse. Vi skal følges, og vi skal alle med – med på hver vores vilkår. Hvis alle byder lidt ind, når vi langt.

Greenlight samler et helt bysamfund om den bæredygtige omstilling. Omstillere deltager på tværs af byens sektorer: borgere, erhverv, uddannelsesinstitutioner, kultur- og foreningsliv og kommune.

I øjenhøjde

- Greenlight er bæredygtighed i øjenhøjde og vi vil gerne have alle med. Vi er ikke i tvivl om, at vi er på helt rette vej og rejsen er lige startet.

Bevidstheden om Greenlight spreder sig som ringe i vandet og der er heldigvis mange der støtter os, også økonomisk, men og der er plads til flere.

Aarhus Kommune også er engageret som Omstiller i Greenlights program, men støtter ikke økonomisk. I 2021 fik Greenlight en etårig Klimafondsbevilling til opstarten.

Foreningen Greenlight drives af fonde og sponsorater.

Samarbejdspartner

- Vi har et ret stort netværk. En god bred palette af mennesker, der yder os stor tiltro. Hver og en sætter vi stor pris på. Men vi vil mere, der er stadig meget u erobret land, og det skal vi have hjælp til.

Sidste år var kronprinsesse Mary med til at åbne Fair Festival, der er Omstiller i Greenlight Aarhus. Hun var i fint selskab af borgmester Jacob Bundsgaard.

- Det var med til at skabe den opmærksomhed, at vi nåede helt til Daily Mail i London og til Schweiz, hvor en gruppe studerende fandt os, lyder det fra Jane og Tina.

Et skridt fører til næste

Hvordan kommer man med på rejsen? Den bæredygtige rejse. Hvad kræver det, og hvem kan være med?

De tre kvinder, hvoraf vi møder de to, møder mange spørgsmål.

Er det forkert at bruge en plasticpose? Hvad med en lærredspose – fra Ecuador? Kan man det? Må man det? Bæredygtighed bliver ofte en sort/hvid diskussion. Men realiteten er jo at de fleste af os er et sted ”midt i”på rejsen

- Der er plads til små og store handlinger, det vigtigste er, at man kommer i gang, og undgår handlingslammelse, da vi ved ét skridt ofte fører til det næste, forklarer Tina.

- Alle kan være med. Det behøver ikke være større, end at man dyrker egne radiser i vindueskarmen. Det handler om at komme i gang, hvor sund fornuft kan hjælpe til det første skridt på rejsen. Vi ser nemlig, at når vi har taget det første skridt, følger det næste typisk med. Det er det, vi i Greenlight sætter fokus på.

Det grønne mærke

- I Greenlight ugen den 29. marts -3. april vil mange butikker og virksomheder i Aarhus have grønne runde Greenlight-klistermærke på deres facade. ”Aarhus i et grønnere lys”. Det er et oplæg til dialog og det fortæller, at der er bæredygtige alternativer for os som forbrugere. At vi kan vælge og være med til at gøre en forskel.

- Måske er det ikke hele butikken, men dele af den – eller et udvalgt sortiment i butikken, som er bæredygtigt, men som vi har sagt et par gange nu: Det er en rejse vi alle sammen er på.

Bær dig selv

Op til selve eventen er der blevet afholdt fire informationsmøder. Bestseller har inviteret byen ind. Det samme har Salling ROOFTOP og Aarhus Teater. Det sidste og fjerde møde var i Sct. Pauls Kirke.

- Alle fire steder er fantastiske, og repræsenterer bredden i de platforme i byen vi arbejder med og det giver mening, når kirken siger ordene, ”Du skal kunne bære dig selv før du kan bære andre”, vi er meget glade for også at få den personlige vinkling på bæredygtighed med i eventen, fortæller Tina.

- Vi skal dog ikke prædike, det er på ingen måde vores formål. Vi skal og vil heller ikke pådutte nogen noget. Vi appellerer til, at man – både som borger, som virksomhed og som institution – tager stilling og tager med på rejsen. Ingen har sagt, hvor lang den er, eller hvor lang tid den skal vare.

Festivalen

Greenlight har udgangspunkt i Aarhus, men allerede nu bliver der kigget længere ud, men der bliver også reflekteret.

- Flere udefra har fået øje på os. De ser med stor beundring på det, vi har sat i verden – og det, vi er lykkedes med.

- Vi er dårlige til at prale, men vi er stolte. Stolte af det, vi allerede har opnået. Den event, der venter, bliver god. Vi glæder os. Vi skal hylde og fejre, at vi sammen kan skubbe agendaen for de bæredygtige handlinger og omstilling.

- Programmet for årets event bliver hele tiden opdateret, da der hver dag kommer flere, der gerne vil byde ind og være med. Det er en fantastisk glæde at åbne programmet og hver dag se, at der er kommet nye Omstillere og aktiviteter i programmet med, siger Tina og Jane med to brede smil.

- Det er det, vi arbejder på. Vi kan virkelig kun opfordre til, at man går ind på Greenlights hjemmeside og selv klikker sig frem til, hvad man ønsker at se, høre og opleve. På den måde kan man hver dag lave sit helt eget program. Listen er lang, og her er noget for alle – og med alle.

Ideerne er mange

De seks personer, der løberstærkt og dagligt arbejder med og for Greenlight, glæder sig. Opgaverne er stadig mange. Tiden er knap. De tre kvinder vil mere – det samme vil resten af holdet.

Idéerne er mange. Viljen er stor. Rejsen er i den grad begyndt og allerede godt på vej.

- Det gælder om at inspirere og oplyse hinanden om de grønne handlinger vi hver især gør lyder det.

- Som sagt, hvis alle bare gør lidt, og dem, der så har flere ressourcer og mere at gøre godt med, gør lidt mere, så er vi alle godt med på rejsen. Så vi håber, endnu flere hopper med ombord.

Læs mere på

www.greenlightaarhus.com

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe