Annonce
Kultur

Graffiti-kunst verden rundt fra Brabrand

<p>Mikael B har fået stor succes med sin usædvanlige kunst. Pr-foto</p>

Virksomheden Knud Høi A/S har fået aftale med populær dansk kunstner i Los Angeles.

En århusiansk rammefabrik i rivende udvikling har fået en graffitikunstner som kunde, og det betyder ordrer rundt i verden.

Annonce
Mikael B i gang med et af de større værker. Pr-foto

Knud Høi A/S på Holmstrupgårdvej 4 i Brabrand har for et par måneder siden begyndt et samarbejde med manden med kunstnernavnet Mikael B, der fra at være graffitimaler og senere designer er blevet kunstner for store virksomheder som Nike, Google og LinkedIn.

Akrylfarver udgør en del af værkerne. Pr-foto

Mikael B begyndte som graffiti-maler i Sydhavnen i København og med at male vennernes værelser.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Nu er han rykket til Californien og lever godt af at sin abstrakte fusionskunst. Han udstiller på gallerierne i Los Angeles og blev for nylig udvalgt til Art Basel, Miami.

Han har netop afsluttet et job for LinkedIn, et kunstværk, der på abstrakt vis fanger ideen med LinkedIns nye projekt The Economic Graph.

»Mikael B fandt frem til os via en af vores kunder,« fortæller Christian Høi, der er produktionschef og medejer af virksomheden i Brabrand.

Det har allerede betydet en del ordre og ansættelse af ekstra mandskab i virksomheden, der har 26 ansatte.

»Vi har fået gode ordrer på Mikael B's kunst, og det beskæftiger tre mand daglig at effektuere dem,« siger Christian Høi, der netop har været i kontakt med danskeren i Los Angeles.

Hans værker bliver ført over på lærred, og det kræver høj kvalitet i både printere, lærreder og farver.

»Lige så snart folk bestiller et værk på kunstnerens webside, går ordren videre til os. Vi har værkerne på computer, overfører dem til lærreder, pakker og sender direkte til kunden,« forklarer Christian Høi.

Hos virksomheden skal de også holde styr på, hvor mange eksemplarer, der går af sted af hvert enkelt værk.

»Nogle af dem må kun sælges i begrænset oplag, så det holder vi samtidig øje med,« siger Christian Høi.

Nike har tidligere hyret den danske kunstner i forbindelse med lanceringen af de nyeste Jordan-sneakers designet til NBA-basketstjernen Chris Paul.

Her stod Mikael B for et stort maleri på Santa Monica Pier, og arbejdet blev filmet til en reklamevideo på de sociale medier.

For nylig var det American Express, der bad ham bruge sit kunstneriske talent til at give en kendt facade et helt nyt udtryk.

Google hyrede ham før det til kunstauktionen Venice Art Walk, hvor han skulle male en væg, som medarbejderne siden skulle få fornøjelsen af i hverdagen.

Karrieren har taget fart for den 31-årige danske kunstner, som egentlig hedder Mikael Brandrup, efter at han for lidt over to år siden valgte at rykke til Los Angeles.

Adskillige galleriudstillinger og masser af rosende medieomtale er det blevet til, helt til Marbella i Spanien.

I december var Mikael B udvalgt til at deltage på en af verdens førende kunstmesser, Art Basel, Miami, med sine malerier, der mixer akryl- og spraymaling.

Mikael B rejste til Californien med en drøm om et liv, hvor han kunne forene sin baggrund fra graffiti-miljøet med sit talent for både grafisk design og abstrakt kunst: Han drev indtil afrejsen gennem seks år sit eget designbureau, Identity Provided, som i dag er solgt.

»Der er et helt andet miljø herovre. Her er street art og urban contemporary art meget mere modent. Der er hundredevis af gallerier, der støtter og trækker kunsten fra gadebilledet ind i gallerierne,« fortæller han.

»En del af succesen skyldes, at jeg kommer med noget helt andet. Det er både min danske baggrund, som folk kender og har respekt for, og min personlige stil. Jeg arbejder meget konceptuelt, minimalistisk og stilrent og forener new school wildstyle graffiti med grafisk design, abstrakte sky-landskaber, penselstrøg og strømlinede former og figurer. Et dynamisk univers, hvor alt er muligt,« siger han.

Sammen med tvillingebroren Morten har Mikael B i dag seks ansatte, herunder en amerikansk manager.

Han begyndte sin professionelle kunstnerkarriere for fem år siden med typografiske og abstrakte verdenskort i vilde, energiske farver.

Mikael B kunne ikke finde det verdenskort, han gerne selv ville have, og kastede sig ud i at designe sit eget. Da det var færdigt efter seks måneders design-arbejde helt ned i detaljen, begyndte venner, bekendte og mange andre at efterspørge eksemplarer, og tvillingebroderen Morten skabte danske og internationale salgskanaler.

»Folk stod i kø foran vores kontor på Christianshavn. Jeg havde lagt verdenskortet »Vibrant World« på Facebook, og pludselig havde jeg fået 22.000 kommentarer på et værk, og det var nået ud til over en million mennesker. Vi blev lagt helt ned på nettet og blev nødt til at skifte servere på vores website,« siger han.

I dag fås plakaterne af "Vibrant World" ikke mere. Mikael B har valgt udelukkende at trykke i nummererede oplag, og værkerne bliver solgt signeret i forlængelse af den kunstneriske drejning, karrieren har taget.

Mikael B har tegnet og malet lige fra skoletiden, hvor han havde adskillige kladdehæfter med tegninger og designs, som blev til midlertidige tatoveringer på kammeraternes arme i frikvartererne.

Forældrene gav ham også kæmpe træplader at slå sig løs på i baghaven, og han udsmykkede vennernes værelser og hang ud på Sydhavnen og malede graffiti-vægge med vennerne.

2014: Flyttede fra København til Los Angeles, USA
2013: Startede Mikael B Design
2008-2013: Startede og drev designbureauet Identity Provided (nu fusioneret med Meyer & Bukdahl)
Følgere på Facebook: 51.353
Følgere på Instagram: 21.122
Næste job: Vægprojekt for Google, Venice, LA
Seneste værk solgt: »Shaff« for 67.200 DKK
Kendte købere: Skuespillere som David Arquette, Amaury Nolasco fra tv-serien Prison Break og professionel basketspiller Chris Paul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce