Annonce
Aarhus

Granvoksne mænd stiller skarpt i Forsthaven: Danmarks (næsten) mindste fugl trækker

Rødtoppet fuglekonge elsker at synge, men det er ikke altid den menneskelige hørelsen kan opfatte sangen. Den er til gengæld en selskabelig, lille fugl - Danmarks næstmindste. Derfor har fuglekiggerne gode muligheder for at opleve den lille konge i Forsthaven. Foto: Ravn
Rødtoppet fuglekonge med en vægt på mellem 5 og 10 gram er fætter til Danmarks mindste fugl. Den synger lige nu i Forsthaven, og det tiltrækker ornitologer en masse.

AARHUS: Århusianerne i Forstbotanisk Have har de seneste uger ikke kunnet undgå at lægge mærke til små enklaver af især midaldrende mænd, som meget koncentrerede retter deres linser og kikkerter mod nåletræerne.

Mændene er i små grupper, forstås, aldrig mere end fem i disse coronatider, som ellers har lagt en dæmper på mange oplevelser. Men for amatørornitologerne byder Forsthaven lige nu på en opløftende oplevelse.

Haven med de mange blandede arter nåletræer har nemlig tiltrukket Danmarks - næsten - mindste fugl: Rødtoppet fuglekonge.

Annonce

- Det er en sjov, livlig lille fætter. Den kan nu godt være lidt svær at fotografere, siger Søren Højager, hvis fotos Stiften har lånt et af.

Her er den så, en rødtoppet fuglekonge, fotograferet i Forsthaven af Søren Højager, som sammen med andre fra Østjysk Biologisk Forening, der spotter sjældne og mindre sjældne fugle- og dyrearter i Østjylland, har spottet den lille, livlige fætter de seneste uger. Foto: Søren Højager

- Det er en fornøjelse, at der er lidt ekstraordinært at kigge på i disse tider, siger en af de andre fugleinteresserede fotografer og kigger op fra linsen.

Fuglekongen måler kun 8-10 centimeter

Forsthavens sø, der stadig har isflager på sin overfalde, er med sine ænder og måger til daglig det store udflugtsmål for ikke mindst børnefamilier.

Nu er det et par eksemplarer af rødtoppet fuglekonge, som tiltrækker sig opmærksomheden. Den er Danmarks næstmindste fugl og kun en anelse større en fuglekongen, der blot vejer 5-6 gram og måler 9 centimeter fra næb til halespids, der gør den til Danmarks mindste fugl.

Fuglekongerne

 • Rødtoppet fuglekonge er en anelse større end fuglekongen, der med sine blot 5-6 gram og 9 centimeter fra næb til halespids er Danmarks mindste fugl
 • Den rødtoppede fuglekonge er mere farvestrålende end fuglekongen
 • Den har en markant sort øjenstribe og et bredt hvidt øjenbryn, der giver den en karakteristisk maske
 • Første sikre ynglefund af rødtoppet fuglekonge i Danmark fandt sted i 1961, da et par blev registreret i Kongelunden på Amager. Arten havde dog forinden muligvis ynglet i Sønderjylland
 • I årtierne efter det første ynglefund ynglede rødtoppet fuglekonge fåtalligt i Jyllands sydlige halvdel, men det bestandsmæssige gennembrud er først kommet de allerseneste år
 • Rødtoppet fuglekonge er en almindelig ynglefugl i mange europæiske lande syd for Danmark, blandt andet i Tyskland og Frankrig
 • Midt i 1800-tallet var fuglekongen en almindelig ynglefugl i Danmark
 • Både rødtoppet fuglekonge og fuglekonge lever udelukkende af animalsk føde som edderkopper, bladlus og andre små insekter.
 • På vores breddegrader er det usædvanligt, at en fugl kan ernære sig af insekter året rundt
 • Fuglekongen udnytter det forhold, at nåletræernes bladlus ikke forsvinder om vinteren
 • Fuglekongen bliver i Danmark om vinteren, mens rødtoppet fuglekonge trækker væk til lande sydpå i Europa

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Den rødtoppede fuglekonge kan dog bryste sig af, at den er mere farvestrålende end fuglekongen. Under alle omstændigheder er det en sjælden art i Danmark. Selv om den er blevet mere udbredt de senere år.

- Den er ikke sky, og derfor er der gode muligheder for at opleve den her i Forsthaven, hvor forholdene med nåletræer er perfekte for den, fortæller fuglekiggerne.

Børnefamilier, som her, er de gængse gæster hos Marselisborg Slots nabo, Forstbotanisk Have. Søen med ænder og måger er populær. Men i disse dage er mange fugleinteressede på besøg for at opleve den rødtoppede fuglekonge. Foto: Ravn

Så midt i corona-tristessen har den lille, rødhårede fætter skabt glæde i Forsthaven og Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce