Annonce
Aarhus

Gratis buskort til tosprogede vækker stærke følelser: - Forskelsbehandling af 'værste skuffe'

- Kun ved at behandle børn forskelligt kan vi behandle dem ens, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R)om det radikales forslag om gratis buskort til tosprogede børn og forældre. Foto: Kim Haugaard

Det Radikale Venstre foreslår at uddele gratis buskort til børn og forældre i tosprogede familier for at styrke integrationen. Men forslaget møder næsten kun modstand i byrådet.

AARHUS: Integration sker bedst ad frivillighedens vej. Og det kan vi stimulere ved at uddele gratis buskort til børn og forældre, lyder det fra den radikale kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad.

Han rejste forslaget på det seneste byrådsmøde, hvor det mødte stejl modstand fra flere andre partier.

Den radikale idé lyder sådan:

- Blandt forældre i de udsatte boligområder er der mange, der gerne ville vælge en anden daginstitution eller en anden skole til deres børn. Men af økonomiske grunde vælger de den nærmeste, selv om de ikke mener, det er det bedste valg for deres børn af hensyn til integration, sprogudvikling og netværk. Derfor foreslår vi at stille gratis buskort til rådighed for børn, der skal i skole, så familierne får et incitament til at vælge en skole længere væk. På samme måde skal forældre med børn, der skal i daginstitution, kunne få et gratis buskort, så de kan hente og bringe deres børn gratis med bus i institutioner længere væk fra de udsatte områder, forklarede Rabih Azad-Ahmad, der stiller forslaget sammen med partikollega Eva Borchorst Mejnertz.

- Det er vigtigt, at alle børn har en god chance, uanset om de hedder Mohamed eller Morten, og om de bor på den ene side af vejen eller den anden, tilføjede Rabih Azad-Ahmad.

Annonce

Er det lovligt?

Børn- og Ungerådmand Thomas Medom (SF) sendte forslaget til magistraten, for at tjekke, om der er lovgivning, der skal tages i agt.

Fra Socialdemokratiet var Anders Winnerskjold enig i, at byrådet har en opgave i at løfte børn fra udsatte områder.

- Og det har vi givet hinanden et håndslag om at arbejde for i aftalen om udsatte boligområder. Men det er fint at få forslaget nærmere belyst.

Venstres Heidi Bank satte spørgsmålstegn ved blandt andet, hvor mange børn, der kunne være tale om. Og SFs Mette Bjerre var kritisk:

- Vi er enige i, at man kommer længere med frivillighed end tvang. Men vi har flere spørgsmål, der gør, at vi ikke synes det er en god idé. Skal alle børn tilbydes buskort? Hvad med dem, der allerede selv kører til en anden skole? Og er det lovligt? Sagde Mette Bjerre.

Heller ikke Lone Norlander (EL) kunne støtte forslaget, der betegnede det som et radikalt plaster på såret til de forældre, der venter på, at deres boliger skal rives ned.

DF: Forskelsbehandling

Dansk Folkeparti mente, at der var tale om forskelsbehandling af "værste skuffe":

- Og hvad med den enlige mor eller far i området? Kan de også få et buskort og få deres børn på Risskov Skole ligesom indvandrere, der gerne vil det, spurgte ældrerådmand Jette Skive (DF).

Liv Gro Jensen (Alt.) var den eneste, der var positiv over for ideen.

- Forslaget bærer på en vigtig tænkning at løse integrationen ad frivillighedens vej, mente hun, mens Almaz Mengesha (LA) omvendt sagde nej til at uddele skattefinansierede buskort til børn fra udvalgte områder.

- Så begynder vi at diskriminere. Og det vil vi ikke være med til.

Kritikerne fik dette svar fra Rabih Azad-Ahmad:

- Børn skal behandles forskelligt for at blive behandlet ens.

Forslaget blev som sagt sendt til nærmere undersøgelse i magistraten, og vil så senere returnere til byrådet.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce