Annonce
Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

56 færger tilmeldte sig sidste år ordningen med gratis færgerejser for gående og cyklister i juli. En lignende ordning er på tegnebrættet i regeringens udspil til en ny sommerpakke, der rummer 205 millioner kroner til billige indenrigsrejser. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Regeringen har afsat 205 millioner kroner til billige rejser i Danmark hen over sommeren. Hvad pengene præcist skal bruges på, ligger ikke fast endnu, men transportminister Benny Engelbrecht (S) går til forhandlingerne med de gode erfaringer fra sidste års initiativer. Billigere priser for at trille over Storebæltsbroen i bil er dog ikke en del af planen.

Sommerpakke: Sidste sommer kunne man i juli rejse gratis med færgerne i Danmark, hvis man var på gåben eller kom trækkende med sin cykel.

Man kunne også købe et af de 50.000 rejsepas, der gav fri adgang til al kollektiv trafik i otte dage for 299 kroner.

Og så blev en million Orange-billetter sat til salg, så man kunne køre billigt med toget.

Annonce

Sidste års sommerpakke var en succes på transportområdet, og regeringen håber at gentage den med sit nye udspil til en sommerpakke. Det blev præsenteret torsdag på et pressemøde

Det fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S) i et interview med Avisen Danmark.

- Det er klart, at vi vil skele til de gode erfaringer fra sidste år og se, om ikke der er noget af det, vi kan gentage. Jeg synes, det giver rigtig god mening at sørge for, at danske familier kan komme rundt i landet. At man kan komme en tur til provinsen, hvis man bor i byen, men også, hvis man, som jeg, bor i provinsen og har lyst til at lege turist i en vores større byer, har mulighed for at gøre det, siger han.

Hvordan man fordeler de 205 millioner kroner, regeringen foreløbigt budgetterer med i transportdelen af sommerpakken, afhænger af, hvad partierne i Folketinget har af ønsker.


Hvis det, der er regeringens tanke, går igennem, vil man kunne sætte sig ind i et tog i Aalborg, Aarhus eller Odense og køre til København for 99 kroner, få en god oplevelse, en god middag, drikke sig noget vin og enten overnatte i byen eller tage toget hjem igen

Benny Engelbrecht, transportminister (S)


- For det første synes vi, det giver god mening at inddrage Folketinget i det her, og for det andet har vi også lidt bedre tid, inden det bliver sommer. Hvis vi arbejder intensivt med det her, kan turistbranchen landet over nå at indrette sig efter de muligheder, sådan en sommerpakke giver, siger Benny Engelbrecht.

Ikke billigere i bil over Storebælt

Inden for en ramme på 205 millioner kroner er der ikke plads til at sænke priserne for at køre under bommene ved Storebæltsbroen i egen bil, forklarer ministeren.

- Det vil i øvrigt også have et meget stort tab al den stund, at folk krydser Storebælt under alle omstændigheder. Dermed vil man give nogle rabatter, der ikke giver yderligere passagerer, siger Engelbrecht.

Forslaget var ellers på bordet under forhandlingerne til sidste års pakke, men da der blev regnet på det, viste det sig ifølge ministeren, at det ville have en "utroligt lille effekt" i forhold til at skabe mere turisme mellem landsdelene.

Selv om oplevelsesøkonomien i de store byer er hårdt ramt og derfor også får en særlig håndsrækning i regeringens udspil til en sommerhjælpepakke, vil det ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S) ikke skabe mere turisme mellem landsdelene, hvis man gjorde det billigere at krydse Storebælt i bil. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Derfor er det regeringens forslag at gøre det billigt at krydse Storebælt - altså med kollektiv transport.

- Hvis det, der er regeringens tanke, går igennem, vil man kunne sætte sig ind i et tog i Aalborg, Aarhus eller Odense og køre til København for 99 kroner, få en god oplevelse, en god middag, drikke sig noget vin og enten overnatte i byen eller tage toget hjem igen.

- Det kan man jo ikke gøre, hvis man kører selv. Så vil jeg i hvert fald anbefale, at man lader bilen stå, for det er en rigtig dårlig idé at blande alkohol og bilisme. 99 kroner for at krydse Storebælt med tog er jo en absolut overkommelig pris, der aldrig nogensinde kan gøres billigere i bil, siger ministeren, der også minder om, at parkeringsforholdene i hovedstaden kan være vanskelige.

Annonce

Tryk på gratis færger

Over en million danskere benyttede sig i juli 2020 af muligheden for at sejle gratis med færgerne, viser tal fra Transportministeriet.

- Nogle steder har der været kapacitetsudfordringer, og andre steder har man bare været ovenud lykkelige for de forretningsmuligheder, det gav, siger Benny Engelbrecht.

Over for DR har Sammenslutningen af Danske Småøer luftet et ønske om at gøre færgerne gratis i juni, juli og august, så sæsonen bliver spredt ud og spidsbelastning af øerne undgås.

Benny Engelbrecht, hvordan tænker du, man kan "skrue" på ordningen fra sidste år, så juli ikke bliver alt for hektisk på øerne?

- Det må vi selvfølgelig se på, men det er også klart, at der er nogle tidspunkter af året, hvordan det nu engang er sådan, at der, uanset hvad man gør, vil være en restaurant, et sommerhus eller et hotel, der er udsolgt. Sådan er det, siger transportministeren.

Han fremhæver også, at der var store forskelle på, hvor travlt man havde på øerne på grund af kapaciteten på færgerne.

- Jeg ville også synes, det var ærgerligt, hvis man sagde, at de, der holder ferie i skolernes sommerferie, ikke får nogen billige rejser eller mulighed for at komme ud på øerne. Det tror jeg også ville være en kedelig tendens. Så mon ikke, vi finder en balance i forhold til de ting.

Sommerhjælpepakke på 1,6 milliarder

Regeringen vil i alt afsætte 1,6 milliarder til en sommer- og erhvervspakke. Den nærmere udformning af pakken skal nu forhandles med Folketingets partier.

  • 280 millioner skal gå til at få gang i turisterhvervet i Danmark.
  • 205 millioner skal sikre billigere indenrigstransport i sommerperioden.
  • 315 millioner skal målrettes kulturlivet.
  • 400 millioner skal danne ramme for særligt udsatte sektorer.
  • 100 millioner skal bruges på særligt udsatte ældre.
  • 155 millioner skal i regeringens oplæg gå til udmøntning af eksportreserver.
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce