Annonce
Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Møder du op til mindehøjtidelighed i P. Clausens Fiskehandel hos Jakob Clausen lørdag, får du en torsk med hjem, når der vises respekt for danske fiskere. Torsen er en truet fiskeart i fiskebutikkerne. Foto: Clausen
Østersøtorsken, som du på lørdag kan få sprællevende og gratis, er efterhånden død sammen med fiskerne efter nye EU-kvoter. Fiskehandler Jakob Clausen laver mindehøjtidelighed.

AARHUS: Respekt for de danske fiskere.

Det er overskriften, når Danmarks ældste fiskehandel, P. Clausens Fiskehandel på Aarhus Fiskerihavn holder mindehøjtidelighed for Østertorsken med gratis kold hvidvin, varm hummersuppe og en torsk til de fremmødte, der vil være med til at "bære torsken ud".

- De nye EU-kvoter, der blev vedtaget i sidste uge, begrænser torskefiskeriet med 88 procent i Østersøen. Det er dødstødet for fiskerne og det private erhverv  i området. Vi går i fælles gang og bærer Østersøtorsken ud fra vores "begravelse" i vores butik, siger Jakob Clausen, der er direktør i fiskehandlen.

Annonce

Fiskehandleren er udmærket klar over, at der skal passes på vores klode, alle levende væsener - og fiskebestanden. Men han mener ikke, at Bornholms fiskere har fået en reel chance.

Ingen danske fisk - og høje priser

- De seneste 30 år er fiskeriet bestemt af kvoter, som fiskerne har rettet sig efter. De har ikke ansvaret, men det har andre, som har lavet dem. Nu betaler de prisen. Bornholmerne kan lade deres kuttere ophugge.

- Jeg synes også, politikerne skulle se på de svimlende mængder sæler. Beregninger viser, at der er 35.000 sæler i Østersøområdet. De spiser hvert år 1,8 ton fisk - det samme som 9.000 pakker Lurpak Smør. Vi skal ikke skyde alle, men se lige på sammenhængen, siger Jakob Clausen.

Siden Jakob Clausen overtog fiskehandlen på Fiskerihavnen i 2017 fra sin far, Søren Clausen, er prisen på torsk kun gået i vejret.

- Torsken er snart dyrere end pighvar. Kiloprisen for en hel torsk er nu 95 kroner i butikken. Østersøtorsken er ikke den bedste kvalitet og bliver brugt i industrien, men når fiskerne fra Bornholm lægger op, begynder industrien at købe de bedre torsk - og så stiger prisen på torsk i butikkerne og for forbrugerne, siger Jakob Clausen.

Annonce

Mindehøjtidelighed

Mindehøjtideligheden begynder lørdag klokken 15.00 hos Clausens Fiskehandel, og det har også til formål at lære forbrugerne at spise andre fisk end netop torsken og rødspætten.

- Det er vi jo nødt til. Nu er det Østersøfiskerne, der dør hen. Det næste bliver, at de i forvejen pressede danske fiskere ikke må fiske i Kattegat og Nordsøen. Konsekvensen er, at der kun kommer udenlandske fisk på disken.Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce