Annonce
Aarhus

Gravide og nyfødte bliver tilbudt podning for corona: - Lige nu har vi en unik mulighed for at blive klogere på området

Forskere har fået 2 millioner kroner til blandt andet at undersøge hvordan covid-19 påvirker gravide. - Det er stort behov for mere viden om covid-19, der er sygdommen og sars-cov-2, der er virussen, hos gravide, fødende og nyfødte børn, siger Stine Yde Nielsen, der er læge på Aarhus Universitetshospital. Foto: Tonny Foghmar
Novo Nordisk Fonden har doneret knap to millioner til et projekt, der skal undersøge, om gravide og nyfødte er en særlig risikogruppe i forhold til ny coronavirus.
Annonce

AARHUS: Der findes stadigvæk ikke meget viden om gravide og ny coronavirus - den såkaldte covid-19.

For at undersøge nærmere, om gravide og nyfødte er en særlig udsat risikogruppe, har forskere fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet fået en bevilling på knap 2 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.

I forskningsprojektet skal en gruppe gravide og nyfødte undersøges, mens covid-19-epidemien er på sit højeste.

Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelse.

- I denne tid med en pågående, international sundhedskrise er der et stort behov for mere viden om covid-19, der er sygdommen og sars-cov-2, der er virussen, hos gravide, fødende og nyfødte børn, siger Stine Yde Nielsen, der er læge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital og post doc på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

Om forskningsprojektet

  • Alle gravide, der skal føde på Aarhus Universitetshospital og Kolding Sygehus over en periode på cirka to måneder, vil blive tilbudt at deltage i studiet.
  • I alt skal der inkluderes 1.000 kvinder og deres nyfødte i studiet
  • Både mor og barn vil blive podet for covid-19, og der vil også blive taget blodprøver fra moren og navlesnoren
  • Hvis moren bliver testet positiv for covid-19, vil man – uanset om man deltager i forskningsprojektet eller ej - få svaret med det samme, så der kan blive taget de nødvendige forholdsregler
  • Forskningsprojektet er et samarbejde mellem tre afdelinger på Aarhus Universitetshospital: Klinisk Mikrobiologi, Kvindesygdomme og Fødsler samt Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital. Samarbejdspartner er desuden Sygehus Lillebælt
  • Novo Nordisk Fonden har doneret to millioner kroner til forskningsprojektet
Annonce

Den gravide og nyfødte skal podes

Stine Yde Nielsen forklarer, at man stort set intet ved om, hvordan covid-19 påvirker graviditeten, hvor mange gravide, der er smittede uden at have symptomer, og hvad det betyder for barnet, hvis mor er smittet.

- Men lige nu har vi en unik mulighed for at undersøge det, mens epidemien er på sit højeste, siger hun.

Alle gravide, der over en periode på et par måneder, skal føde på enten Aarhus Universitetshospital eller Kolding Sygehus, vil blive tilbudt at være med i studiet.

Den fødende vil blive podet når hun kommer ind for at føde, og umiddelbart efter fødslen vil det nyfødte barn blive podet. Samtidig vil lægerne tage en blodprøve fra moren og fra navlesnoren.

Stine Yde Nielsen håber på, at projektet kan gå i gang i løbet af få uger. Hun ved endnu ikke, hvornår de endelige resultater vil foreligge.

- Under alle omstændigheder vil vi have resultater, som vi kan bruge, hvis en eventuel anden bølge af covid-19 kommer til Danmark i efteråret, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce