Annonce
Aarhus

Grenåbanen er færdigbygget - næsten da

Først senere i 2018 begynder der at køre tog til Grenaa. Foto: Henrik Lund

Teknisk set er Grenåbanen nu færdigbygget. Der er dog stadig lang vej til at passagererne også får glæde af banen.

I snart to år har Grenåbanen været under ombygning. Det var i første omgang planen, at letbanetogene skulle erstatte nærbanetogene allerede sidste efterår, men forsinkelse på forsinkelse har betydet, at det endnu er uvist, hvornår det igen bliver muligt at køre med tog på den knap 70 kilometer lange strækning mellem Aarhus H og Grenaa.

Men der er dog fremdrift i arbejdet og rent teknisk blev banen færdigbygget i maj 2018. Det vil sige, at skinner og signaler er klar, og der er etableret kørestrøm samt omformerstationer. De eksisterende 14 stationer på Grenåbanen er tilpasset til letbanetogene, ligesom der er bygget to nye stationer - Hessel, i den sydlige udkant af Grenaa og Thorsager, hvor togene standser for første gang siden byen mistede togtrafikken i 1971.

Det meddeler Aarhus Letbane i en opdatering på selskabets hjemmeside.

Annonce

To nye stationer

Der kommer to nye letbanestationer på Djursland: Hessel og Thorsager.

Hessel station er beliggende på Rugvænget i Grenaas sydlige bydel. Området huser mange virksomheder, og letbanen gør det lettere at komme til og fra arbejde for pendlerne. Desuden er stationen til gavn for de rejsende til og fra campingpladsen og de mange sommerhuse ved Grenaa Strand. Stationen er opkaldt efter Hessel Gods, der ligger blot få hundrede meter væk.

Efter planen skal der i første omgang etableres parkering til biler og cykler på Hessel Station. Det kan siden suppleres med blandt andet ladestandere til elbiler og -cykler samt aflåst cykelparkering for at gøre det endnu mere attraktivt at bruge Letbanen. Norddjurs Kommune har afsat 6 mio. kr. til den nye station i Hessel.

For borgerne i og omkring Thorsager bliver det et glædeligt gensyn, når Letbanen får permanent standsningssted nord for byen. Ikke siden 1971 har tog gjort holdt ved byen, der har omkring 1.300 indbyggere.

Den nye station skal ligge et lille stykke uden for centrum af Thorsager. Syddjurs Kommune har planlagt ventefaciliteter, 10-12 parkeringspladser og cykelparkering. Derudover bliver der plads til og mulighed for et busstoppested samt en vendeplads for busser.

Hessel og Thorsager station forventes at stå klar i løbet af 2018.

Tilbage i april 2018 blev der stadig arbejdet på Trustrup Station. Foto: Henrik Lund
Selvom Grenåbanen teknisk set er færdigbygget, går der lang tid før togene kan fortsætte i retning af Grenaa. Foto: Henrik Lund
Den nye station Hessel fik etableret perron i april 2018. Imens var køreledningerne holdt på plads af et par store maskiner. Foto: Henrik Lund

Odder til sommer - Grenå senere på året

Nu mangler ganske få ting. Blandt andet skal læskærme og infotavler sættes op igen på stationerne, omformerstationerne skal gøres mindre markante i landskabet og så skal der opsættes afstandsstykker mellem køreledningerne for at undgå støj i blæst.

Det arbejde vil først blive udført, efter at trafikken på Odderbanen er åbnet.

Herefter er det kun testkørsler og godkendelse af strækning og køretøjer, der mangler på Grenåbanen.

Desuden skal der etableres kørestrøm i det andet spor på Trustrup Station, så der i myldretiden kan køres to tog i hver retning i timen hele vejen til Grenaa. Det forventer pressechef hos Aarhus Letbane Jens Velling sker i løbet af efteråret.

Målet er fortsat, at Odderbanen og strækningen mellem Skejby Sygehus og Lisbjerg Skole kan åbne i løbet af sommeren, mens Grenåbanen og Lisbjerg-Lystrup kan åbne for passagerer senere i 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

112

Glohed skorsten startede brand i byhus i Aarhus: Beboerne opdagede selv flammerne i kælderen

Annonce