Annonce
Aarhus

Grenåbanen er færdigbygget - næsten da

Først senere i 2018 begynder der at køre tog til Grenaa. Foto: Henrik Lund

Teknisk set er Grenåbanen nu færdigbygget. Der er dog stadig lang vej til at passagererne også får glæde af banen.

I snart to år har Grenåbanen været under ombygning. Det var i første omgang planen, at letbanetogene skulle erstatte nærbanetogene allerede sidste efterår, men forsinkelse på forsinkelse har betydet, at det endnu er uvist, hvornår det igen bliver muligt at køre med tog på den knap 70 kilometer lange strækning mellem Aarhus H og Grenaa.

Men der er dog fremdrift i arbejdet og rent teknisk blev banen færdigbygget i maj 2018. Det vil sige, at skinner og signaler er klar, og der er etableret kørestrøm samt omformerstationer. De eksisterende 14 stationer på Grenåbanen er tilpasset til letbanetogene, ligesom der er bygget to nye stationer - Hessel, i den sydlige udkant af Grenaa og Thorsager, hvor togene standser for første gang siden byen mistede togtrafikken i 1971.

Det meddeler Aarhus Letbane i en opdatering på selskabets hjemmeside.

To nye stationer

Der kommer to nye letbanestationer på Djursland: Hessel og Thorsager.

Hessel station er beliggende på Rugvænget i Grenaas sydlige bydel. Området huser mange virksomheder, og letbanen gør det lettere at komme til og fra arbejde for pendlerne. Desuden er stationen til gavn for de rejsende til og fra campingpladsen og de mange sommerhuse ved Grenaa Strand. Stationen er opkaldt efter Hessel Gods, der ligger blot få hundrede meter væk.

Efter planen skal der i første omgang etableres parkering til biler og cykler på Hessel Station. Det kan siden suppleres med blandt andet ladestandere til elbiler og -cykler samt aflåst cykelparkering for at gøre det endnu mere attraktivt at bruge Letbanen. Norddjurs Kommune har afsat 6 mio. kr. til den nye station i Hessel.

For borgerne i og omkring Thorsager bliver det et glædeligt gensyn, når Letbanen får permanent standsningssted nord for byen. Ikke siden 1971 har tog gjort holdt ved byen, der har omkring 1.300 indbyggere.

Den nye station skal ligge et lille stykke uden for centrum af Thorsager. Syddjurs Kommune har planlagt ventefaciliteter, 10-12 parkeringspladser og cykelparkering. Derudover bliver der plads til og mulighed for et busstoppested samt en vendeplads for busser.

Hessel og Thorsager station forventes at stå klar i løbet af 2018.

Tilbage i april 2018 blev der stadig arbejdet på Trustrup Station. Foto: Henrik Lund
Selvom Grenåbanen teknisk set er færdigbygget, går der lang tid før togene kan fortsætte i retning af Grenaa. Foto: Henrik Lund
Den nye station Hessel fik etableret perron i april 2018. Imens var køreledningerne holdt på plads af et par store maskiner. Foto: Henrik Lund

Odder til sommer - Grenå senere på året

Nu mangler ganske få ting. Blandt andet skal læskærme og infotavler sættes op igen på stationerne, omformerstationerne skal gøres mindre markante i landskabet og så skal der opsættes afstandsstykker mellem køreledningerne for at undgå støj i blæst.

Det arbejde vil først blive udført, efter at trafikken på Odderbanen er åbnet.

Herefter er det kun testkørsler og godkendelse af strækning og køretøjer, der mangler på Grenåbanen.

Desuden skal der etableres kørestrøm i det andet spor på Trustrup Station, så der i myldretiden kan køres to tog i hver retning i timen hele vejen til Grenaa. Det forventer pressechef hos Aarhus Letbane Jens Velling sker i løbet af efteråret.

Målet er fortsat, at Odderbanen og strækningen mellem Skejby Sygehus og Lisbjerg Skole kan åbne i løbet af sommeren, mens Grenåbanen og Lisbjerg-Lystrup kan åbne for passagerer senere i 2018.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce