Annonce
Østjylland

Grenaa Havn skal lukke mere op

<p>Grenaa Havn drives som et kommunalt aktieselskab, som alle borgere er ejer af - men de har ikke hidtil kunnet følge med i driften. Det skal gøres bedre.</p>

Hidtil har borgerne, som ejer havnen, ikke haft en kinamands chance for at følge med i, hvordan deres havn drives.

Grenaa Havn drives som et aktieselskab, hvor Norddjurs Kommune ejer alle aktierne, men selv om det er borgernes havn, har de hidtil ikke haft en kinamands chance for at følge med i hvordan havnen drives. Ikke så meget som antydning af en dagsorden eller efterfølgende et referat af, hvad der er drøftet på bestyrelsesmøderne, er sluppet ud. Så ingen ved, om bestyrelsen for havnen har brugt penge på dyre konferencer og udlandsrejser, som man for eksempel har set det i Vejle - hvor der har været åbenhed.

Annonce

Begrundelsen har været, at havnedrift er meget konkurrencepræget - og der er ingen grund til at lade konkurrenterne vide, hvad man foretager sig. Samme begrundelse har Norddjurs Kommune siden også brugt til at lade alt i Aarhus Lufthavn A/S foregå bag hermetisk lukkede døre.

Men når der onsdag 27. april kaldes til generalforsamling i Grenaa Havn A/S er der lagt op til, at der skal lukkes en smule op for hemmelighederne. Den generalforsamling plejer at være ganske mærkværdig i sig selv, fordi det er kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, der som dirigent leder slagets gang - og når beretning og regnskab skal godkendes, reagerer borgmester Jan Petersen, S, med et nik - som repræsentant for alle kommunens borgere.

På det seneste kommunalbestyrelsesmøde stillede SF's Mads Nikolajsen forslag om øget offentlighed. Han ville have havnen til at levere forslag til øget offentlighed om driften - og om havnebestyrelsens møder og beslutningsprocesser. Herunder offentliggørelse af bestyrelsesdagsorden i åbne sager, af referat og øget offentlighed i forvaltningen. Han så også gerne det samme ske i danske havne generelt - i stedet for at konkurrere om, hvem der er mest lukket.

På vegne af de tre kommunale repræsentanter i havnebestyrelsen - Jan Petersen, Hans Husum, V, og Inger K. Andersen, DF - stillede borgmesteren forslag om, at Grenaa Havn skal åbne sig mere over for kommunen og dens borgere - men med respekt for det konkurrencemæssige.

På den baggrund trak Mads Nikolajsen sit forslag, men han mindede om, at der er brug for mere åbenhed omkring Grenaa Havn.

»Vi kan ikke se, hvad det ender med, at havnen vil gøre, men der er plads til forbedringer,« sagde han.

Venstres Hans Husum mindede om, at der er forskellige grader af åbenhed, men mere gennemskuelighed er der behov for.

Og borgmester Jan Petersen rundede af med at sige, at det man har set i andre havne - og nævnte konkret Vejle - ikke kan finde sted i Grenaa Havns bestyrelse, hvor man arbejder ud fra det, der betegnes som god adfærd i den offentlige sektor.

»Der er jo kommet ny ledelse på Grenaa Havn, og jeg kan sige, at planen er, at samtlige 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen skal føle lidt mere ejerskab for, at her ejer vi i fælleskab et selskab, som er strategisk vigtigt for os,« sagde Jan Petersen.

Mødet mellem kommunalbestyrelsen og den nye havneledelse vil ske på et såkaldt temamøde - som ikke åbent for offentlighed eller presse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce