Annonce
Aarhus

Grunden er ryddet: Nu kan man se Ernestos hus igen

Grunden på Nordvestpassagen bliver ryddet på grund af mistanke om rotter. Foto: Flemming Krogh
Grunden på Nordvestpassagen i Aarhus bliver ryddet af hygiejniske årsager - som en selvhjælpshandling. Bjerget af ting og sager kommer i depot.
Annonce

AARHUS: Et hus på Risvangen i den nordlige del af byen har skabt røre i længere tid. Naboer og folk i området et utilfredse med, at husets ejer Ernesto Soertellme ikke rydder op, men fylder grunden med gamle ting og sager, som han klunser sig til.

Den ene af naboerne, som ikke vil udtale sig til Århus Stiftstidende indtil videre, er, ligesom andre beboere i området, utilfreds med, at Ernesto Soertellmes grund tiltrækker rotter.

Nu er Aarhus Kommune gået ind i sagen. Kommunen har hyret et privat selskab til at rydde op, så man kan undersøge grunden for rotter. En handling som Ernesto Soyotellme bestemt ikke er tilfreds med.

- I ødelægger et kunstværk. Det kan man ikke tillade sig. Jeg tilkalder politiet, råbte Ernesto Soertellme, da han konstaterede, at hans ting var på vej ind i nogle store stål-containere.

Ernesto Soertellmigs ting og sager bliver ryddet. Kammeraten Hans Erik Laumann, der bor et par huse væk, kigger med. Foto: Flemming Krogh

Husets beboer kalder bjerget af ting og sager for et kunstværk, som man i øvrigt kan købe til 500.000 kroner. Værket sætter fokus på overforbrug, ifølge Ernesto Soertellme.

- Man må ikke ødelægge et kunstværk, som står på en privat grund. Man må heller ikke save hovedet af Den Lille Havfrue. Det kan man blive straffet for, lød logikken fra den noget opgivende indehaver af det gule murstenshus, som er dukket frem bag en mur af skraldeting.


Er tiltagene på ejendommen fortsat ikke gennemført, kan vi varsle, at vi vil udføre arbejdet på ejerens regning – en såkaldt selvhjælpshandling.

Birgitte Kloppenborg-Skrumsager, afdelingschef


I en skriftlig forklaring fra Teknik og Miljø under Aarhus Kommune kalder afdelingschef Birgitte Kloppenborg-Skrumsager indsatsen for en selvhjælpshandling.

Annonce

Dialog i første række

- Vi vil altid søge at løse et problem med fx rotter via dialog og samarbejde. I første omgang skal der findes ud af, hvorfor der er rotter, og hvilke tiltag der skal igangsættes for at få rotterne væk. Ud over vores bekæmpelse kan der være tiltag, som ejendommens ejer har pligt til at sørge for – fx oprydning af oplag, bedring af adgangsforhold mv. For at sikre fremgang i processen sætter vi en frist for, hvornår det skal være udført, lyder forklaringen fra Aarhus Kommune, som tilsyneladende ikke er kommet langt med dialog og derfor har sat en rydning af grunden i værk.

Tingene bliver kørt væk og opbevaret i containere. Foto: Flemming Krogh

- Bliver tiltagene ikke gennemført inden den fastsatte frist, forsøger vi igen med dialog med ejeren, og vi sender et forvarsel om påbud af sikring af rotter. På den måde har vi mulighed for at handle, hvis tingene ikke løses. Sker der fortsat ingenting, sender vi et påbud. Sker der stadig ikke noget, kan vi varsle, at vi vil udføre arbejdet på ejerens regning – en såkaldt selvhjælpshandling. Det kan fx være oprydning eller gennemgang og udbedring af defekter på kloakken, lyder det i en skriftlig forklaring fra afdelingschef under Teknik og Miljø, Birgitte Kloppenborg-Skrumsager.

Som ansvarlig for den igangværende selvhjælpshandling, lægger hun vægt på, at kommunen har kontaktet husets beboer gentagne gange.

Annonce

Mange hensyn

At konflikten i området volder kvaler i Aarhus Kommune, hersker der ingen tvivl om:

- I sager som denne prøver vi at løse tingene på en måde, så vi tager vare om den enkelte beboer, samtidig med at vi er opmærksomme på andre, som kan blive berørt af situationen, eksempelvis naboer. Det kan af og til være en svær balancegang, men der er en række regler og retningslinjer, som vi naturligvis skal følge. Derudover samarbejder vi med andre relevante instanser i den enkelte sag. Det kan være i forhold til miljø, affald, brand og sociale forhold, forklarer Birgitte Kloppenborg-Skrumsager, som ikke kan sætte tal på, hvad oprydningen af grunden løber op i indtil videre. Hun understreger, at udgifterne skal betales af grundens ejer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce