Annonce
Østjylland

Grunduddannelse: - Alle unge har ret til en ny begyndelse

Kirsten Rasmussen har været viceforstander på Produktionsskolen i Horsens siden 2001. Nu er hun afdelingsleder på den Forberedende Grunduddannelse i Odder. Foto: Carina Mayner
Kirsten Rasmussen er ny leder af ny FGU-filial i Odder. Hun håber og tror, at Den Forberedende Grundudannelse går en lys fremtid i møde i de lokaler på Rønhøjvej, som tidligere husede Odder Produktionsskole.

Odder: Det blev både plantet træer, spist kage og sagt pænt goddag, da den lokale afdeling FGU-uddannelsen mandag slog dørene op og bød 40 nye elever velkommen. En af de mest begejstrede værter var den 60-årige Kirsten Rasmussen, der får det daglige ansvar for afdelingen, og som sammen med fem kolleger gjorde alt for at gøre første skoledag til en fest. Udefra kom blandt andre borgmester Uffe Jensen (V), som plantede et kastanjetræ, som skal ”gødes for at blive stort og sundt.”

Annonce

Fakta

FGU, forberedende grunduddannelse, er et skoletilbud for unge på 16-25 år, der ikke er klar til at tage en ungdomsuddannelse, ikke har fuldtidsarbejde eller ikke er afklaret i forhold til, hvad de vil.
FGU'en erstatter de forberedende grunduddannelsestilbud til unger, der tidligere fandtes på VUC, produktionsskolerne, erhvervsgrunduddannelsen og den kombinerede ungdomsuddannelse.
Horsens Kommune har sammen med Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner etableret FGU Sydøstjylland, som foreløbig har hovedafdeling på Strandpromenaden i Horsens.

Nærheden er vigtig

Da afdelingen i Odder ”kun” er en filial af FGU Sydøstjylland med hovedsæde i Horsens, er der dog ikke planer om, at skolen i Odder skal vokse sig uendelig stor. Det glæder den nye leder, som tror på, at nærheden betyder uendelig meget, hvis man vil have fat i de ofte sårbare unge, som endnu ikke har fundet ud af, hvad de vil med deres liv.

Kirsten Rasmussen lover da også, at hun personligt vil ringe til dem, hvis de ikke møder op på skolen til aftalt tid.

- På sigt skal vi tage imod 60 elever her i Odder, og det er en fin størrelse. Vi kommer til at kende hinanden, og alle unge vil på en eller anden måde have relation til området, siger afdelingslederen, der kun har rosende ord tilovers for den nye uddannelse:

- Jeg er vildt begejstret. Den Forberedende Grundudannelse samler alle unge under 25 år et sted – uanset om de er på vej ud i en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse er måske ønsker sig et job. Det er perfekt, fordi de i løbet af op til to år her nu får mulighed for at skifte retning uden at skulle starte forfra et nyt sted. Her kan vi tilbyde almen undervisning på 9. og 10. klasseniveau samtidig med, at de har deres daglige gang i vores tre værksteder, som får tre overordnede temaer: bolig/byg, medier/kommunikation og omsorg/sundhed. Med andre ord: de kan bruge tiden her på at finde vej til en ny begyndelse. Og det har alle unge ret til, siger afdelingslederen, der kommer fra en stilling som viceforstander for Produktionsskolen i Horsens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce