Annonce
Østjylland

Grunduddannelse: - Alle unge har ret til en ny begyndelse

Kirsten Rasmussen har været viceforstander på Produktionsskolen i Horsens siden 2001. Nu er hun afdelingsleder på den Forberedende Grunduddannelse i Odder. Foto: Carina Mayner
Kirsten Rasmussen er ny leder af ny FGU-filial i Odder. Hun håber og tror, at Den Forberedende Grundudannelse går en lys fremtid i møde i de lokaler på Rønhøjvej, som tidligere husede Odder Produktionsskole.

Odder: Det blev både plantet træer, spist kage og sagt pænt goddag, da den lokale afdeling FGU-uddannelsen mandag slog dørene op og bød 40 nye elever velkommen. En af de mest begejstrede værter var den 60-årige Kirsten Rasmussen, der får det daglige ansvar for afdelingen, og som sammen med fem kolleger gjorde alt for at gøre første skoledag til en fest. Udefra kom blandt andre borgmester Uffe Jensen (V), som plantede et kastanjetræ, som skal ”gødes for at blive stort og sundt.”

Annonce

Fakta

FGU, forberedende grunduddannelse, er et skoletilbud for unge på 16-25 år, der ikke er klar til at tage en ungdomsuddannelse, ikke har fuldtidsarbejde eller ikke er afklaret i forhold til, hvad de vil.
FGU'en erstatter de forberedende grunduddannelsestilbud til unger, der tidligere fandtes på VUC, produktionsskolerne, erhvervsgrunduddannelsen og den kombinerede ungdomsuddannelse.
Horsens Kommune har sammen med Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner etableret FGU Sydøstjylland, som foreløbig har hovedafdeling på Strandpromenaden i Horsens.

Nærheden er vigtig

Da afdelingen i Odder ”kun” er en filial af FGU Sydøstjylland med hovedsæde i Horsens, er der dog ikke planer om, at skolen i Odder skal vokse sig uendelig stor. Det glæder den nye leder, som tror på, at nærheden betyder uendelig meget, hvis man vil have fat i de ofte sårbare unge, som endnu ikke har fundet ud af, hvad de vil med deres liv.

Kirsten Rasmussen lover da også, at hun personligt vil ringe til dem, hvis de ikke møder op på skolen til aftalt tid.

- På sigt skal vi tage imod 60 elever her i Odder, og det er en fin størrelse. Vi kommer til at kende hinanden, og alle unge vil på en eller anden måde have relation til området, siger afdelingslederen, der kun har rosende ord tilovers for den nye uddannelse:

- Jeg er vildt begejstret. Den Forberedende Grundudannelse samler alle unge under 25 år et sted – uanset om de er på vej ud i en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse er måske ønsker sig et job. Det er perfekt, fordi de i løbet af op til to år her nu får mulighed for at skifte retning uden at skulle starte forfra et nyt sted. Her kan vi tilbyde almen undervisning på 9. og 10. klasseniveau samtidig med, at de har deres daglige gang i vores tre værksteder, som får tre overordnede temaer: bolig/byg, medier/kommunikation og omsorg/sundhed. Med andre ord: de kan bruge tiden her på at finde vej til en ny begyndelse. Og det har alle unge ret til, siger afdelingslederen, der kommer fra en stilling som viceforstander for Produktionsskolen i Horsens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce