Annonce
Rejser

Gudhjem - en lille smule Alperne

Den stejle Brøddegade er Gudhjems hovedgade, men det er ikke bjergbyens stejleste gade. Foto: Nick S./ Flickr
Vel er klipperne ikke flere tusinde meter høje, men de er der, og på østkysten af Bornholm ligger Danmarks eneste bjergby, Gudhjem.

Gudhjem hedder den bornholmske by. Nogle kalder den Guds Hjem. Måske fordi man føler sig lidt nærmere Gud, når man har kæmpet sig op ad den stejle Brøddegade og videre op ad den endnu stejlere Bokulvej til udkigspunktet højt over byen.

Det er ingen tilsnigelse, når byen markedsfører sig som en bjergby - og Danmarks eneste. Her er klipper, og her er stejlt. Så stejlt, at cykling er forbudt - nedad.

Hjemmesiden danskebjerge.dk har lavet en liste over de stejleste danske veje og gader. Den stejleste kender alle cykelsport-interesserede: Christian Winthersvej i Vejle, som de store cykelløb kommer forbi, og hvor deltagerne skal overvinde stigningen på op til 25,5 procent.

Men at en lille bornholmsk by med 700 indbyggere kan prale af at have ikke mindre end tre stejle gader på topt er måske ikke så kendt. Men det har Gudhjem ikke desto mindre.

Udlandet i Danmark

Når vi nu ikke kan rejse ud for at opleve noget fremmedartet eller ligefrem møde noget eksotisk, kan vi heldigvis gå på opdagelse efter noget tilsvarende - måske i mindre målestok - i Danmark. I en artikelserie besøger vi nogle af disse steder.

To af gaderne udgår fra Brøddegade, som er Gudhjems hovedgade med butikker, caféer og restauranter. Den er i sig selv stejl, selv om den ikke er på listen. Brødda er bornholmsk og betyder en vej ned ad stejl bakke.

Annonce

Stejl og stejlere

På vej ud af byen ad Brøddegade er Bokulvej en sidevej på højre hånd. Den er den tredjestejleste gade i Danmark med 23 procents stigning, hvor den er stejlest. Bokulvej fører op til Helligdomsvej, som er omfartsvej bag byen og kysten. Umiddelbart inden man når derop, er der en sti på højre side til udsigtspunktet Bokulhøjen 48 meter over havet. Herfra kan man se ned over byens røde tage og ud over Østersøen.

Hårnålesving som i Alperne - Nørresand i Gudhjem. Foto: Birger M. Larsen/Destination Bornholm

Melsted Langgade er nummer fem på listen. Den går fra Lillevang inde i byen mod syd langs kysten til den lille ”forstad” Melsted. Størstedelen af vejen går kun lidt opad, men der er et markant stejlt stykke cirka halvvejs, hvor stigningen er 22 procent.

Endelig er netop Lillevang nummer syv på listen. Den er også sidegade til Brøddegade, men på venstre hånd lige efter Bokulvej. Syvendepladsen deler Lillevang i øvrigt med to andre gader, som også har en stigning på 21,5 procent. På Lillevang er den stejle del meget kort.

Annonce

Forrevne klipper

Klippekysten er så forreven som bjergtoppene i Alperne - omend naturen nok mere bør betegnes nordisk skærgård.

Forrevne klipper og lodrette bjergvægge. Helligdomsklipperne lidt nord for Gudhjem er et af Danmarks mest dramatiske landskaber. Foto: Destination Bornholm

Har man lidt erfaring med vandring, er kyststien fra Gudhjem til Helligdomsklipperne en fantastisk tur med kunst i begge ender. Ruten på 6,5 kilometer betegnes som en af de svære etaper af den 120 kilometer lange kyststi Bornholm rundt.

Start inde i byen ved Oluf Høst Museet, som åbnede i 1998 i den smukke villa, hvor kunstneren og hans kone havde boet. Gå fra museet ad Nørresand op mod Helligdomsvej. Hvor vejen drejer i et ”hårnålesving”, finder man Kyststien til Helligdomsklipperne.

Vejen dertil

Gudhjem ligger på Bornholms østkyst 24 kilometer fra Rønne, hvor færgerne fra Køge og Ystad lægger til, og hvor lufthavnen ligger.

Omkring halvvejs passeres Salene Bugt, som engang var kendt for sin fine sandstrand. Den er i dag forsvundet - hvorfor ved man ikke. Videre bliver naturen mere barsk, til man når Helligdomsklipperne, hvor brændingen i årevis har banket mod kysten, eroderet og skabt stejle klippevægge, dybe kløfter, skarpe skær og forrevne granitsøjler. Det er et imponerende skue og en af Danmarks største naturseværdigheder.

Et par hundrede meter inde i landet bag klipperne ligger Bornholms Kunstmuseum. Bygningens arkitektur er i sig selv et besøg værd. Der er skulpturhave, og museets kunstsamlingen rummer værker fra guldalderen til i dag.

Hjemturen kan om sommeren gøres med båden M/S Thor, som sejler flere gange om dagen mellem Helligdomsklipperne og Gudhjem.

Læs mere på www.bornholm.info.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Langt mere snert i AGF-holdet i Randers, men drømmen brast om en finale på eget græs

AGF

AGF-cheftræner: Vi lagde alt, men tabte finalepladsen for en uge siden

Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Annonce