Annonce
Livsstil

Guide: Fem quiz- og selskabsspil for hele familien

Her er fem gode quiz- og selskabsspil, til når vejret bliver koldere udenfor, og familien rykker sammen indenfor. Pr-foto
Er I kørt træt i HINT og Trivial Pursuit, så er her inspiration til en stribe quiz- og selskabsspil, der kan spilles af hele familien eller af en flok voksne
Annonce

Der er mange gode grunde til, at brætspil er populære som aldrig før. Der er spil, som henvender sig til børn, spil, der er komplekse og henvender sig til voksne, og så dem på listen her, som kan spilles af både børn og voksne.

Er du fan af spil som HINT, Trivial Pursiut og Bezzerwizzer, så er der flere kandidater på listen her. Er du til mere komplekse spil a la Pandemic, så kan du med fordel se listen her i stedet.

Annonce

Just One

Just One er et uhyre simpelt spil, som kan spilles af alle, der kan læse og skrive. Det vandt guldbrikken for årets spil i 2019, og det kræver kun en enkelt gennemspilning, før man forstår hvorfor.

Just One er en sikker vinder: Det er hurtigt at lære, hurtigt at spille, alle der kan læse og skrive kan være med, og det er sjovt at spille. Pr-foto

I Just One arbejder 3-8 spillere sammen om at gætte så mange ord som muligt ud af 13 mulige. Hvert spil begynder med, at man lægger 13 kort med bagsiden opad på bordet. Så vender hver af spillerne på skift et kort, så de ikke selv kan se det og vælger et tal mellem et og fem. Det ord, der står ud for tallet, skal de andre spillere hjælpe deres medspiller med at gætte. Det sker ved at skrive ét ord, Just One, og så håbe på, at de andre spillere også skriver noget brugbart, så ordet kan gættes. En lille twist er, at hvis de andre spillere skriver samme ord, så må det ord slet ikke bruges. Så de mest oplagte ord, skal man styre udenom.

Just One kan spilles af børn helt ned til 6-7 år og af et selskab kun bestående af voksne. Det er sjovt, nemt at lære og hurtigt at spille.

Annonce

Bezzerwizzer Ord

Ja, så kom der alligevel et Bezzerwizzer-spil med på listen her – men det skyldes, at der netop er kommet en ny variant. Bezzerwizzer Ord er for de sprogglade, for her skal hele familien løse opgaver om ord, udtryk og vendinger.

Bezzerwizzer er på banen med en ny variant af det populære spil, denne gang for de sprogglade, der rigtigt kan nørde ord og sætninger. Pr-foto

Reglerne er de samme som i almindeligt Bezzerwizzer. Spillerne deler sig op i to-fire hold, og så skal holdene på skift forsøge at gætte så mange kategorier rigtige som muligt. Når man gætter rigtigt, kommer man rundt på spillepladen, og de, der kommer først i mål, vinder. Der er et strategisk element i, hvilken rækkefølge man vælger at besvare – eller forsøge at besvare – kategorierne i, men det er selvfølgelig først og fremmest det hold med den bedste sprogkundskab, der har bedst mulighed for at vinde.

Er du glad for sprog og/eller Bezzerwizzer, så er Bezzerwizzer Ord sjov familie-underholdning.

Annonce

Codenames

I Codenames dyster to hold om først at gætte de rigtige ord ud af 25 mulige. Der lægges 25 ord frem på bordet, og så vælger hvert hold en spionmester. Spionmesteren skal nu med meget sparsomme ledetråde styre sit hold mod de rigtige ord, så de kan vinde over det andet hold. Hvert rigtigt ord regnes for en agent, man skal finde. Der er også uskyldige ord, som er harmløse at ramme ved en fejl, men ét af de 25 ord er den frygtede snigmorder. Rammer man det ord, er det game over, og man har tabt.

I Codenames dyster to hold om at finde flest agenter/gætte flest rigtige ord, uden at komme til at udpege det forbudte ord - snigmorderen - og tabe hele spillet. Pr-foto

Codenames er et spil, der er hurtigt at lære, man tager tid at mestre. Det sætter gang i de små grå, når man med meget sparsomme hints skal styre sit hold i den rigtige retning og undgå snigmorderen. Spillene tager ikke 15-30 minutter, og det kan spilles af børn ned til 8-10 år – selvom den officielle anbefaling hedder fra 14 år.

Annonce

Time’s Up

I Time’s Up skal du som flere af de øvrige spil på listen her gætte et bestemt ord ud fra nogle sparsomme hints fra din holdkammerat eller dine holdkammerater. Time’s Up adskiller sig ved, at der er lagt stor vægt på tempo og tid. Når du efter en håndfuld spil efterhånden kender til mange af de ord, der er i spillet, så bliver niveauet hævet. Det handler så i højere grad om at gætte hurtigt end at gætte rigtigt.

Time's Up er et hurtigt og sjovt spil, hvor deltagerne hver runde får mindre og mindre hjælp til at gætte så mange ord som muligt på så kort tid som muligt. Pr-foto

Spillerne deler sig op i hold, og vinderne er dem, der har gættet flest ord. Spillet foregår over tre runder. I den første runde må den, der hinter fortælle relativt meget om, hvad det er, du skal prøve at gætte. I næste runde må der kun bruges ét ord til at hinte. I sidste runde må der kun mimes. Alle runderne er på tid med det medfølgende timeglas, og der er ikke meget tid. Time’s Up bruger og komprimerer elementer fra HINT, Just One og Gæt og Grimasser, og resultatet er et hæsblæsende og sjovt spil. Der er en god rytme i spillet, der aldrig stagnerer, og det er let at lære – også for familiens yngste. Kan de læse, kan de være med. Et spil tager ca. 30 minutter.

Annonce

Ordet Fanger

I Ordet Fanger dyster spillerne individuelt imod hinanden. Det er et associationsspil, hvor man skal følge godt med og tænke hurtigt. Hver spiller vender på skift kort, og når to kort matcher, skal man hurtigst muligt komme med et eksempel på den kategori, der står på modstanderens kort. Det kan være navn på en popsang, et fodboldhold eller noget helt tredje. I kampens hede, kan klappen gå ned, og så får modstanderen kortet. Dertil kommer Joker-kort og dueller, der kan vende det hele på hovedet.

Ordet Fanger er hurtigt at lære, og det er hver mand for sig selv. Her gælder det om at kunne tænke hurtigt og associere. Pr-foto

Reglerne er ret ligetil, og der lægges op til, at man lærer dem, mens man spiller – så det er en fordel, hvis alle er nye til spillet første gang. Men det er selvfølgelig ikke et krav.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen indeholder affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Ordet Fanger vandt guldbrikken for årets selskabsspil i 2014, og det er et sjovt spil, der udvisker forskellen på viden til fordel for mere generel paratviden og association – dermed kan større børn dyste mod deres forældre og bedsteforældre på lige fod. Spillet er fra 10 år og opefter, for tre til seks spillere, og et spil tager ca. 20 minutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Derfor skal du vaccineres mod corona: Det handler ikke kun om din egen sundhed

Aarhus

Voxpop: Vil du corona-vaccineres?

Aarhus

Massive protester og minister i krydsild: Stærk storm om mulig flytning af børn med kræft fra Skejby til København

Annonce