Annonce
Kultur

Guide: Ni nye århusianske udgivelser, som du kan nyde hjemme i stuen

Flere århusianske solister og bands er på vej med ny musik. Fotocollage: Pressefotos, Jane Gisselmann, Christian B, Hans Carlsen

Aarhus: Selv om coronaen har sat kulturlivet på vågeblus og lukket ned for alle former for liveoplevelser, finder kunsten stadig små sprækker at pible ud ad. En lang række århusianske musikere har sendt ny musik på gaden eller er på vej med nye udgivelser, der kan forkorte ventetiden, til spillestederne igen må invitere os indenfor. Vi har samlet ni af dem her:

1 Personligt album fra Gurli Octavia

Gurli Octavia udgav sin første EP i 2017. Nu er den århusianske musiker ude med sit første album. Det udkommer 29. januar. PR-foto

Efter tre EP'er i bæltet er Gurli Octavia nu klar med sit debutalbum, "I Could Be Blossoming Instead". En personlig plade fyldt med sorg og bearbejdelse efter hendes fars død, men også om frigørelse og håb for fremtiden.

Det er et album, hvor den århusianske kunstner selv har taget styringen for at være mere i kontrol i tilblivelsen.

Med som co-producer er Jeppe Pilgaard, som blandt andet er kendt for at producere for navne som Clara, Alexander Oscar og Faustix, der har noget mere ‘poppede’ lydbilleder.

Det har kunnet give Gurli Octavia nye perspektiver og mere plads at bevæge sig på i skabelsen af pladen, som består af lige dele mørke og lyse sange.

Albummet består af 19 numre, hvoraf det digitale album kommer til at indeholde 15 sange og den dobbelte LP-udgivelse alle 19.

"I Could Be Blossoming Instead" udkommer 29. januar på Sony Music.

2 Kødfulde sange fra Rasmus Johansen fra Fly

Fra 2006 til 2016 udgav Rasmus Mørup Johansen musik under navnet Telestjernen. Nu debuterer han som 'Rasmus Johansen fra Fly' med albummet "Køddag". PR-foto: Jane Gisselmann

For fire år siden skiftede Rasmus Mørup Johansen storbylivet i Aarhus ud med landsbylivet i den midtjyske by Fly, hvor han og kæresten havde købt en nedlagt skole.

Efter seks udgivelser som Telestjernen og to udgivelser med musikerkollektivet Keminova Cowboys har skolelæreren, filmproduceren og sangskriveren Rasmus Mørup Johansen fundet sit nye alias, nemlig hverdagsdebattøren og troubadouren Rasmus Johansen fra Fly.

- Min nye tilværelse med familien her i Fly, langt fra storbyens hurtige liv, gav mig tid til at tænke og causere over det hverdagsliv, som mange mener er det rigtige, siger den 43-årige sangskriver.

Emner som ulve, klima, parforhold og kødfrie-dage bliver taget op på albummet "Køddag", der indeholder 13 sange.

Mange af sangene er siden 2018 lagt på Facebook optaget fra øvelokalet på Flyfabrikken i Fly, og de er vist omkring 500.000 gange. Men nu bliver de altså samlet på et fysisk album, der er på gaden 12. februar. Det bliver udgivet af Eagle Vision Records.

3 Lise Dres søger stilheden på ny EP

Lise Dres kommer fra Aarhus og udgav i 2011 sit debutalbum "Et Øjeblik". Siden er det blevet til endnu et album, en digtsamling og nu hendes tredje udgivelse, EP'en "Det Stille Rum". PR-foto: Christian B

Den århusianske sangerinde Lise Dres er klar med sin tredje udgivelse, "Det Stille Rum".

EP'en udkommer fem år efter hendes anmelderroste album "De Sidste Skygger", som fik fem stjerner i Gaffa, og gav hende en nominering til Gaffa-prisen som Årets Kvindelige Kunstner.

En søgen efter stilhed er et af grundtemaerne i Lise Dres' musik. For fem år siden flyttede hun fra Aarhus til Djursland, hvor hun bor i Mols Bjerge.

- Det, at få naturen ind som en del af selve livet, har været med til at forme det nye udtryk på udgivelsen, fortæller hun i en pressemeddelelse.

Flere af teksterne på EP'en stammer fra Lise Dres' digtsamling "Det Første År", der udkom i 2017 og sætter ord på den tid, hvor hun var tæt på at miste sit yngste barn, der er født med en sjælden og alvorlig genfejl.

Musikken bevæger sig i genrer som pop, viser og singer-songwriter.

"Det Stille Rum" udgives 9. februar 2021 på hendes eget pladeselskab Ordlyd.

4 Søren Sko debuterer på dansk

Søren Sko træder ud af komfortzonen på sin nye EP "I Al Elskværdighed", hvor han synger på dansk for første gang. PR-foto

"I Al Elskværdighed" er navnet på en ny EP fra Søren Sko, der med den debuterer på dansk.

Ideen om at skrive på dansk blev kickstartet, da han læste et August Schade digt, som han havde sagt ja til at skrive musik til i forbindelse med DR-programmet "Helt Lyrisk".

"Det startede en lavine i mit hoved", beskriver han.

- Et center, der har været lukket ned i min hjerne, sprang op. På en uge skrev jeg fire sange på dansk, lyder det fra Søren Sko, der altid har fundet det mest naturligt at skrive og synge på engelsk.

- Jeg har genopdaget min glæde ved det danske sprog og de mange ‘greb’, man kan tage fat i som sanger og sangskriver. Det danske sprog ‘synger’ på en anden måde end det engelske og skal synges på en anden måde. Og det er altid skønt at udfordre sig selv - både som sanger og som menneske, slutter Søren Sko.

"I Al Elskværdighed" udkom 15. januar.

5 Baest: Bidsk metal fra det mørke Aarhus

Det århusianske metalband Baest er på vej med deres tredje album "Necro Sapiens", der udkommer 5. marts. Fra venstre Mattias ‘Muddi’ Melchiorsen, Lasse Revsbech, Simon Olsen, Svend Karlsson og Sebastian Abildsten. PR-foto

Der var stolthed at spore blandt de århusianske metalgutter i Baest, da de sidste år var nomineret i hele tre kategorier til Gaffa Awards: Årets danske livenavn, Årets danske udgivelse og Årets danske hardrock/metal-udgivelse for albummet "Venenum".

Og hvem ved, måske kan det populære metalbands tredje album også trække eftertragtede nomineringer til huse.

Det har fået navnet "Necro Sapiens" og udkommer 5. marts.

Bandet har siden dannelsen i 2015 udviklet sig fra et hjemligt undergrundsfænomen til et anerkendt internationalt turnerende band, der bliver håndplukket til at turnere med andre store navne.

Men de fem medlemmer begejstrer også publikum på egen hånd, som da de spillede på Copenhell i 2019 foran 18.000 ekstatiske metal-fans.

Albummet "Necro Sapiens" er i højere grad end tidligere udgivelser en plade, bandet har skabt sammen. Albummet er indspillet live i studiet, hvor alle medlemmer har spillet simultant.

Hvis corona-situationen vil det, følger Baest op på de internationale ambitioner i 2021 med en omfattende turné i Skandinavien og Europa.

"Necro Sapiens" udkommer 5. marts på Century Media Records.

6 Færøerne møder Aarhus i Fremmand

Indierockbandet Fremmand med rod i Aarhus består af Sigmund Zachariassen, Jana Hjalgrimsdóttir, Tinna Tótudóttir og Tobias Weltzer, der også har produceret bandets andet album, "Wrong". PR-foto

Aarhus-bandet Fremmand, med den færøske sangerinde Jana Hjalgrimsdóttir i front, er klar med deres andet album, "Wrong".

Indierockbandet, der desuden består af trommeslager og producer Tobias Weltzer, guitarist Sigmund Zachariassen og bassist Tinna Tótudóttir, har de seneste to år arbejdet på albummet i både Aarhus, Torshavn og Los Angeles.

På “Wrong” optræder flere prominente gæstemusikere, som Peter Hayes fra Black Rebel Motorcycle Club (BRMC), der også medvirkede på debutalbummet. Denne gang har han komponeret nummeret ”Legendary Lover” til Fremmand. Han synger det som duet med Hjalgrimsdóttir.

Fremmand har knyttet et stærk bånd til Peter Hayes og resten af BRMC, og det har blandt andet medført, at bandet har turneret med BRMC i Tyskland og senest spillet et udsolgt show i Den Grå Hal på Christiania.

“Wrong” udkommer 5. februar på Tutl Records.

7 Michelle Birkballe: Nye sange skrevet på glæde til livet

Bluesmusiker Michelle Birkballe eksperimenterer med flere forskellige genrer på sit 8. album i eget navn. Foto: Hans Carlsen

Den århusianske rock- og bluesmusiker Michelle Birkballe er klar med sit 8. album i eget navn.

Det nye album "2021" adskiller sig fra de første syv, da Birkballe har arbejdet med en bred genrepallet af pop, rock, country & western, soul, New Orleans jazz - men selvfølgelig også med et strejf af blues.

Ifølge Michelle Birkballe afspejler sangene en harmoni og tilfredshed med livet, som bestemt ikke har været tilfældet på hendes hidtidige albums.

- Jeg har altid skrevet mine sange på vrede, ulykkelig kærlighed eller frustrationer. Jeg tror, jeg var bange for ikke at kunne skrive sange, hvis jeg var glad. Men det har ændret sig, så mit nye album er skrevet på glæde og en tilfredshed med tilværelsen, siger Michelle Birkballe i en pressemeddelelse.

Foruden egne tekster og sange har der også sneget sig en engelsk fortolkning af Flemming Bamse Jørgensens hit "Ingen som dig" med på "2021".

- Jeg har nummeret med for at hylde Flemming. Han har aldrig helt fået den anerkendelse blandt de yngre generationer, som jeg mener, at han er berettiget til, så derfor ringede jeg og spurgte hans enke, om jeg måtte lave en fortolkning og tage med på albummet, forklarer Michelle Birkballe.

"2021" udkom 15. januar.

8 Ole Frimer Band: Live in Eppingen

Udenlandske anmeldere har taget godt imod Ole Frimer Bands seneste album-udgivelse, "Live in Eppingen". Coverfoto

Og mere blues. Ole Frimer Bands live-udgivelse, ”Live in Eppingen”, blev udgivet i slutningen af september 2020, men nye anmeldelser bliver ved med at strømme ind fra USA, Storbritannien, Norge, Sverige, Finland, Danmark. Holland, Belgien, Frankrig, Østrig, Spanien og Tyskland.

Albummet blev optaget på Eppingen Jazzfestival i Tyskland 19. oktober 2019, som led i en turné fra Salzburg i Østrig til Hamburg i Nordtyskland, hvor bandet gav ni koncerter på ni dage.

- Den internationale interesse for dette album har været overvældende. Den har fået airplay i stort set alle vesteuropæiske lande samt i Storbritannien og USA, skriver Ole Frimer i en mail til avisen.

Norske Bluesnews giver albummet fem stjerner med ordene:

"Denmark has a blues guitarist, a blues artist and a band far beyond the ordinary in Europe. Great live album."

Mens californiske Southland Blues Magazine skriver:

"Great live event ambience and fun for permanent home-listening. The Ole Frimer Band provides pure blues for all. A blues band with a mission."

9 Carl i kirken - nu på CD

Karsten Holm har siden 2000 turneret i flere kirker med sang-foredrag om en række markante musikpersonligheder som Elvis Presley, Leonard Cohen, Johnny Cash og Carl Nielsen. Sangene fra "Carl i kirken" kan opleves på CD'en "Lys som rav". PR-foto

Karsten Holm & Carl-trioen har udgivet CD'en "Lys som rav" med Carl Nielsens sange og salmer fra koncertfortællingen "Carl i kirken", som de har turneret med siden 2019.

Musikalsk fortolker "Carl i kirken" komponistens sange på en ny måde. Indimellem tæt på originalen, men mest i nye og originale arrangementer, tilsat stænk af jazz, folk og pop, lyder det i pressemeddelelsen.

- Højskolesangbogen og i særdeleshed Carl Nielsen er en del af mit musikalske DNA. Derfor har det i arbejdet med koncertfortællingen været særdeles spændende at fordybe sig i komponistens liv og baggrund, fortæller Karsten Holm, der er konservatorieuddannet sanger.

Han har siden 2000 turneret i flere kirker med sang-foredrag om en række markante musikpersonligheder som Elvis Presley, Leonard Cohen og Johnny Cash.

"Lys som rav" udkom 2. december.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Aarhus

Se alle backstage-billederne fra Hobbitten: På et tidspunkt havde Molly 100 arme fra bjerguhyrer liggende i sin lejlighed

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce