Annonce
Rejser

Guide: Tag på sciencemuseum i efterårsferien

Naturvidenskab er ikke kun formler på tavler eller gamle mænd i hvide kitler, der taler et uforståeligt sprog om kemiske forbindelser. Det er også nysgerrighed og nye opdagelser. Rundt omkring i landet findes flere science-centre, hvor børn og deres medbragte voksne kan få lov til at eksperimentere, opleve og undersøge i efterårsferien.

1. Stenomuseet i Aarhus

1. Stenomuseet i Aarhus

Experimentarium har siden 1991 været et af landets store science-centre, der udforsker og formidler naturvidenskab på en inddragende facon. Foto: Experimentarium/David Trood

Børnene kan jage regnbuer på Stenomuseet i efterårsferien. Mens man jager farver til at skabe en hel regnbue, lærer man om farvernes betydning i hverdagen: Hvorfor er det rødt lys, man stopper for? Er himlen egentlig blå? Og er nogen skyer lyserøde, som dem man svæver på, hvis man er forelsket? Der er også åbent i planetariet tre gange om dagen, så besøgende kan opleve stjernernes farver. Det er dog helst for børn over seks år.

Stenomuseet ligger på C. F. Møllers Allé 2 i Aarhus og holder åbent fra tirsdag til fredag fra klokken 9 til 16 og lørdag og søndag fra 11 til 16. Billetter koster 30 kroner for voksne og ingenting for børn under 18 år.

2. Danfoss Universe på Als

2. Danfoss Universe på Als

Et kig ind i en uendelig verden på Phänomenta i Flensborg. Foto: PR

Der er science-show, segwaybaner og virtual reality-oplevelser i Danfoss Universe. Videnskaben skal være sjov for børn, det er udgangspunktet for oplevelsesparken på Als. I år er en af nyhederne i Danfoss Universe verdens første ParadropVR, hvor man med virtual reality-briller føler, at man får en flyvetur i en paraglider. Selv om flyveturen er virtuel, styrer man selv ved at trække i snore, mens ens ben dingler over jorden. Virtual reality-flyveturen er dog ikke for de mindste børn, da man skal være mellem 135 og 197 centimeter høj.

Danfoss Universe finder du på Mads Patent Vej 1 ved Nordborg. Parken er åben fra 10 til 17 hver dag i efterårsferien. Billetter koster 245 kroner for voksne og børn over 16, børn fra 5 til 15 år betaler 195 kroner, og de mindre er gratis at tage med.

3. Energimuseet i Midtjylland

3. Energimuseet i Midtjylland

I Bobleriet på Experimentarium kan børnene blæse bobler i alle størrelser. Endda så store, at de selv kan være inden i dem. Foto: Experimentarium/David Trood

Man kan brænde energien af på skrænter og i klatrenet i Energihaven. På Ørstedsloftet er der mekanik og forsøg. Her træder man i fodsporene på videnskabsmænd, der fra 1600 til 1900-tallet gjorde alle de grundlæggende opdagelser på elektricitetens område. Du kan gnide dig i strøm, fange et lyn og lave dig selv om til et batteri. Og så er der lyn-show i Bohr-tårnet hver dag.

Energimuseet ligger på Bjerringbrovej 44 ved Bjerringbro. I efterårsferien er der åbent alle dage fra 10 til 17. Et besøg koster 110 kroner for voksne og er gratis for børn til og med 17 år.

4. Experimentarium i København

4. Experimentarium i København

Energi og elektricitet kan opleves, undersøges og mærkes på Energimuseet ved Bjerringbro. Foto: PR

Cirkus Fysikus, Lyslabyrinten og Bobleriet er nogle af stoppene på ruten Fantastiske Fænomener, der tager de besøgende gennem forunderlige fysikopdagelser om deres hverdag. I Experimentariums nye sæbeboble-område kan man blæse store og små bobler i det lyse laboratorium og undersøge boblerne i den mørke afdeling. Du kan lave bobler med hænderne, træde ind i en boble eller undersøge boblernes farver. Experimentarium har også lavet et legeunivers specielt til de mindste familiemedlemmer: Miniverset for de 1- til 5-årige besøgende.

Experimentarium ligger på Tuborg Havnevej 7 i Hellerup. Åbningstiderne på hverdage er 9.30 til 17 (torsdag helt til klokken 20), og weekender fra klokken 10 til 17. Entreen koster 195 kroner for voksne, 115 kroner for børn (3-11 år) og ingenting for dem under 3 år.

5. Phänomenta i Flensborg

5. Phänomenta i Flensborg

På Stenomuseet i Aarhus kommer børnene ud på en rejse ind i videnskaben. Foto: Jens Thaysen

Lige syd for grænsen til Tyskland ligger vores nabolands første science-center: Phänomenta. Der er 3000 kvadratmeter med interaktive oplevelser, hvor man kan lege og eksperimentere sig frem til ny viden. I science-centeret går nysgerrighed og naturvidenskab hånd i hånd. Der er ikke megen forklaring ved de forskelle opstillinger, måske kun et spørgsmål, man kan tænke over, mens man eksperimenterer og udforsker på egen hånd. Derfor gør det heller ikke så meget, hvis tyskkundskaberne ikke er færdigudviklet hos børnene.

Phänomenta finder man på Norderstraße 157-163 i Flensborg. Det holder åbent tirsdag til fredag fra 10 til 18, samt weekender og helligdage fra 12 til 18. Billetterne koster 88 kroner for voksne, 64 kroner for børn og unge til 16 år og 24 kroner for 3-6-årige. Man kan betale med både danske kroner (i sedler) og euro.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce