Annonce
Rejser

Guide til jul i Zoo: Ta’ på decembervisit hos dyr og fisk

Isbjørn i Aalborg Zoo. PR-foto
Julens stemning spreder sig til landets zoologiske haver, som holder vinteråbent. En af dem byder også indenfor juleaftensdag.

Lysvandring i Aalborg Zoo

Aalborg Zoo fejrer julen med en kæmpe lysfest. Haven bliver oplyst af ikke mindre end 100.000 lys, der leder den besøgende på en rejse rundt i haven. Det giver en anderledes oplevelse af dyrene, når lyset bliver tændt i vintermørket. Derfor får man også fortællingen om, hvordan dyrene tilpasser sig den mørke tid og de kolde egne.

Lysvandringen gennem haven er inspireret af dyrenes særkende og de verdensdele, de oprindeligt kommer fra. Derfor kan man opleve alt fra nordlys i Grønland til farverig jul i Afrika. Julemandens hytte finder man ved siden af rensdyrenes stald, hvor han tager imod julegaveønsker. November og december byder også på sang, gudstjeneste og hyggelige workshops. Åbningstider er 15.-17., 22.-24 og 29.-30. november klokken 16-21. Det samme gælder for alle dage i december undtagen 24. og 31. december. www.aalborgzoo.dk.

Annonce
Jul i Odense Zoo. Arkivfoto: John Freddy

Tusmørketur i Odense Zoo

Odense Zoo inviterer indenfor til julelys, dyr i vinterpels og søde sager, når den fynske zoologiske åbner dørene til Jul i Zoo. Hver weekend kan man tage med på en guidet rundvisning i haven og opleve steder, som ikke normalt er synlige for besøgende. For eksempel kan man få et indblik i, hvad der gemmer sig i dyrepassernes køle- og fryserum og komme tæt på slanger og kriblekrable-dyr i Darwins Hus. Traditionen tro holder Odense Zoo åbent på juleaftensdag, hvor der er gratis entré for børn (tre til 11 år) og halv pris for voksne. Besøgende har også mulighed for at gå på nissehuejagt, besøge julemanden og slappe af på kyssebænkene. Jul i Zoo finder sted fra 16. november til 31. december. www.odensezoo.dk.

Jul på Central Station

Tre weekender i november og december byder Ree Park Safari indenfor til Jul på Central Station. Her kommer damptoget Black Beauty ud at køre, og selv om bjørnene er gået i hi for vinteren, er det stadig muligt at spotte elge og bisoner på prærien, men også arktiske ulve. Det koster en 50’er at komme ud at køre med toget, men det er også en mulighed at bliver på Central Station og gå rundt blandt juleboder, der sælger håndarbejder og juledelikatesser – og ikke mindst nisser. Julemanden kigger også forbi.

Sidste år kunne parken indvie en skøjtebane, som det igen i år bliver muligt at prøve kræfter med. Banen er omkring 100 kvadratmeter og pyntet med grantræer, så det er ligesom at stå på skøjter i en lille granskov. Parken har juleåbent 30. november til 1. december samt 7.-8. og 14.-15. december klokken 10-17. www.reepark.dk.

Ree Park Safari. PR-foto

Julelys i København Zoo

Hundredtusindvis af julelys bliver tændt i København Zoo samtidig med, at masser af boder rykker ind i haven. Ligesom sidste år kan børnene klippe-klistre og lave deres egne julegaver. I foodtrucks kan man slukke sin tørst og stille sin sult. Som noget nyt i år vil der være boder med julegaver, pynt og håndværk. Også Zoo-toget har fået et comeback.

Dyrene er det rig mulighed for at opleve, også efter mørket har sænket sig. I år er der kommet en række nye til: isbjørneunge, leopardunger, tre nye elefanter og pandaer. Jul i Zoo har åbent fra 15. november til 31. december i hverdage fra klokken 10-16. På fredage og i weekender fra klokken 9-20. Adressen er Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg. www.zoo.dk.

København Zoo i juletid. PR-foto

Den Blå Planet bliver rød

Når julen banker på døren til Den Blå Planet, rykker årstidens farver også ind. For Den Blå Planet bliver lyst op i rødt, mens besøgende i udstillingen kan opleve snekrystaller og magisk jul. Hver dag i december er det muligt også at komme med på juleskattejagt og hjælpe Hammerhajen Hik med af finde sine hammerhajsvenner, som leger juleskjul på Den Blå Planet. Finder man alle hammerhajerne med nissehuer, kan man deltage i en konkurrence om et årskort.

Hver weekend i december kan besøgende også lave julepynt og koraller til juletræet i Juleværkstedet, som er åbent alle dage i juleferien. Hver anden weekend er der juleteater med maskotten Havodderen Plaske. Den 8. december optræder Simon Peters Kirkes børne- og ungdomskor foran det største akvarium. Adressen er Jacob Fortlingsvej 1, 2770 Kastrup. www.denblaaplanet.dk.

Den Blå Planet bliver oplyst i røde farver. PR-foto

Julemarked i Kattegatcentret

December kommer til at stå i julens tegn i Kattegatcentret, hvor der bliver pyntet op til højtiden og arrangeret juleoplevelser for hele familien. Her er børnene velkommen til at hænge julesokker op gratis, gå på julepakke-jagt i akvarierne, nyde centrets store juletræ og følge med i Kattegatcentrets online og sælsomme adventskalender. I weekenden 16.-17. november byder centret velkommen til et julemarked med 57 boder, der byder på alt fra kandiserede æbler til kalendergaver. Og ikke at forglemme, så er der også rig mulighed for at gå på opdagelse blandt mere end 250 farvestrålende arter af havdyr. Entré til julemarkedet er 30 kroner. Adressen er Færgevej 4, 8500 Grenå. www.kattegatcentret.dk.

Kattegatcentret. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce