Annonce
Aarhus

Guitaren kan ikke slås ihjel: Lokal musikbutik forsøger at fastholde sin relation til kunderne via telefon og de sociale medier

Ejer Ole A. Thomsen har siden 1982 givet sin kærlighed til guitaren videre til de mange kunder i Akustikken. Foto: Akustikken A/S
Akustikken har gennem mange år været den foretrukne destination for landets mange guitarelskere. Ligesom resten af detailhandlen har butikken i Jægergårdsgade været lukket ned siden jul. Men selvom krisen kan mærkes, forsøger ejer Ole A. Thomsen og hans ansatte at give kærligheden til instrumentet videre og plejer de gode relationer over telefonen.

AARHUS: De fleste guitarister vil få store problemer med at styre mundvandet, når de træder ind i Akustikkens lokaler i den gamle slagterhal i den sydlige del af Jægergårdsgade. Det ikoniske instrument er mere eller mindre over det hele i forskellige farver og udsmykninger, og venter bare på at blive ned og spillet på.

Det store problem er bare, at de får lov til at hænge.

Lige siden indførelsen af de seneste restriktioner har Akustikken været lukket ned sammen med det meste af detailhandel og har måtte søge andre gange for at sikre en form for indkomst til guitarbutikken, der har været en del af bymiljøet i Aarhus siden 1982, hvor butikken for første gang slog døren op på Jægergårdsgade 50B.

Annonce

Gør i guitarer

I dag har Akustikken hjemme i Jægergårdsgade 154B, hvor man har haft adressen siden sommeren 2019. Her har man tapetseret væggene med akustiske guitarer på stueetagen, mens den elektriske variant af instrument har placering i kælderen, så der er god mulighed for at vride det mest ekstravagante riff ud af guitaren for at se om det er den, der skal med hjem.

Det er dog småt med melodierne. Lige siden nedlukningen af butikkerne i juleferien, har de ansatte i stedet måtte bruge deres talegaver for at fortælle og videreformidle deres viden om musik via telefon eller mail til de kunder, der er i musikkens verden eller har set den nuværende situation, som en kærkommen mulighed for at genoptage kærligheden til det seksstrengede instrument.

- Vi er en guitarforretning. Det er det, som vi gør os i, og det er der, at vi har et stort netværk. Vi forhandler Martin guitarer i hele Danmark og i Sverige. Det er det mærke, som mange sangskrivere i Danmark spiller på. Det er nærmest et synonym med sangskrivere. Neil Young, Bob Dylan og Poul McCartney spiller også dem. Det er et mærke med 190 år på bagen, fortæller ejer Ole A. Thomsen, da han viser rundt i den lukkede guitarforretning.

Annonce

Fra 100 til nul på en dag

De ansatte står stadig bag disken, men det er ikke for at betjene kunderne fysisk, men over telefonen eller via butikkens webshop, som har været med til at dække en del af det åbne sår, som coronaepidemien har efterladt i store dele af detail- og restaurationsbranchen.

- I den første lockdown mærkede vi med det samme en ændring i vores indtægter, fordi vi har rigtigt mange af de udøvende musikere som vores kunder. Tag eksempelvis en mand som Lars Lilholt. Han har en gruppe på 18 mand med sig, når han er ude og spille, som skal bruge strenge, gear og andre ting. Men lige pludselig kom der ikke nogen, fordi musikernes kalender gik fra 100 til nul på en enkelt dag. Alt blev aflyst fra den ene dag til den anden, siger ejeren.

Et udvalg af butikkens mange Martin guitarer, som de selv sælger og er distributør af i Danmark og Sverige. Foto: Akustikken

Dengang blev man "reddet" af, at rigtigt mange genfandt lysten til at spille guitar eller bare komme i gang med at lære et instrument at kende. Det betød, at der blev solgt rigtigt guitarer til nybegyndere, ligesom flere af de rutinerede fik lyst til at opgradere den guitar, de havde spillet på de seneste mange år.


Guitaren fik virkelig en renæssance verden over og den havde det rigtigt godt, men på det tidspunkt var butikken også åben. Her kunne du komme ned, kigge ind og prøve dem, før du traf en beslutning. Vi havde et fint år, men nu er historien jo en anden, fordi nu skal vi holde den fysiske butik lukket.

Ole A. Thomsen


- Guitaren fik virkelig en renæssance verden over og den havde det rigtigt godt, men på det tidspunkt var butikken også åben. Her kunne du komme ned, kigge ind og prøve dem, før du traf en beslutning. Vi havde et fint år, men nu er historien jo en anden, fordi nu skal vi holde den fysiske butik lukket, siger Ole A. Thomsen.

Annonce

Video og fortællinger fra butikken

De nuværende restriktioner er dog som de er. Det kan ingen ændre på og derfor er man nødt til at finde nye metoder at bevare den gode relation til kunderne på. Akustikken forsøger at gøre det via telefonen, ligesom de via deres sociale medier forsøger at puste til den ild, der blev tændt under første lockdown.

Det vil sige videoer, der fortæller om de produkter, der er i butikken. Akustisk, elektrisk, stålstrenge eller nylonstrenge.

- Vi forsøger at fortælle de gode historier, for dem har vi rigtigt mange af i butikken. Det nytter ikke, at vi sætter os ned og græder over vores nuværende situation. Vi taber penge hver dag, men vi ved også, at der ikke er nogen vej uden om denne krise og derfor forsøger vi at klare os igennem og bruge tid på at give vores passion til guitaren videre på andre måder, siger han og understreger med stor begejstring i stemmen, at guitaren er det mest fantastiske instrument i verden.

- Lige siden 68er generationen har den været en del af vores sjæl. Den kan videregive vores inderste tanker og sætte ild i vores budskaber, siger han.

Annonce

Hvem er dine musikalske helte?

Lige nu sælger Akustikken fortsat ganske fornuftigt, men det kan ikke sammenlignes med, når butikken med de mange kvadratmeter holder åbent. Kunderne handler i Akustikkens webshop og det er derefter muligt at hente varerne i butikken eller få dem sendt ,men man kan ikke komme ind i den fysiske butik bare for at kigge.

Derfor tilbyder de ansatte det, som man ikke kan få via en webshop i udlandet. De giver deres viden tilrette og spørger ind til den enkeltes behov for at finde frem til hvor kunden skal begynde eller hvilken opgradering, der skal laves.

- Vi kan noget, som alle de andre ikke kan. Vi ved, hvad vi har at byde på og derfor snakker vi om hvilket niveau de er på? Hvad har de af ambitioner og hvem er deres musikalske helte? På den måde kan vi pejle os ind på hvad der er det helt rigtige for den enkelte og så kan de efterfølgende putte varen i kurven på vores hjemmeside.

Viser det sig, at det ikke er det rigtige, så er der fuld returret.

Når man træder ind ad døren til Akustikken, træder man ind i guitarens forunderlige verden. Foto: Akustikken

Det er dog de færreste, der ikke vender tilbage, når de først har fået smag for det produkt, som der tilbydes for enden af Jægergårdsgade.

Butikken har lige siden begyndelsen i 1982 været et samlingssted for musikere fra nær og fjern. Både de praktiserende musikere, men også dem der sætter pris på at spille for sig selv.

Det er første gang i butikkens historie, at døren har været låst, men guitaren skal holdes i live, for det er verdens bedste instrument, som ejer Ole A. Thomsen siger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny finansdirektør i Atea

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce