Annonce
Navne

Guldbryllup: Med kontrabas og kærlighed

Elsebet og Anders Errboe foran det gamle hus Valborg Vrå i Mårslet, hvor de har boet siden 1972. Foto: Hans Petersen

Lørdag 25. november er det 50 år siden, at Anders og Elsebet Errboe, Mårslet, giftede sig i Viby Kirke. Udenfor ventede vennerne fra Harmoniorkestret Kærne, og det unge par blev hyldet for fuld musik i vintermørket.

Anders og Elsebet Errboe - hun er født Kjær - traf hinanden på Marselisborg Gymnasium, hvorfra de blev studenter i 1963. I 1967 giftede de sig og stiftede familie; han gik på konservatoriet, mens hun havde uddannet sig til ergoterapeut. I 1972 slog de sig ned i en gammel villa, Valborg Vrå, i Mårslet, hvor de stadig bor, og han grundlagde Østjydsk Musikforsyning med bl.a. vennen H.C. Vartenberg. Da Elsebet Errboe havde været i hospitalsvæsenet i 20 år, skiftede hun retning og blev de næste godt 20 år, indtil 2004, traktrice i Simonsens Have i Den Gamle By i Aarhus. Traktørstedet blev hurtigt et tilløbsstykke for turister, men også for århusianere, der hver søndag troppede forventningsfulde op til anmelderroste promenadekoncerter med navne som bl.a. Kim Sjøgren, Sigurd Barrett og Jesper Klein.

Som åndelig leder af Østjydsk Musikforsyning gennem mere end 30 år har kontrabassisten Anders Errboe slået sine folder bl.a. i Aarhus Festuge, på Aarhus Teater, i DR og på Pinds Café, som revydirektør på Pejsegården og som generalmusikdirektør og bestyrelsesmedlem i Den Gamle By. I dag kan han desuden kalde sig forfatter og foredragsholder, og når det gælder musikken, er det oftest i selskab med Jan Svarrer.

Når Anders og Elsebet Errboe ikke er hjemme, fornøjer de sig typisk ved Mossø, hvor de har et sommerhus, eller på Færøerne, som siden ungdommen har været det foretrukne rejsemål.

På mange af turene har de i en årrække ageret rejseførere for kunst- og naturtrængende danskere. Turene med førerflag har de seneste 13 i år også omfattet bl.a. Thailand, Cuba, Makedonien, Albanien, Kosova, Grækenland og senest De Baltiske Lande. Han tegner og fortæller, mens hun sørger for, at han husker nøgler, pas og sko.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce