Annonce
Indland

Gulddreng og chef gennem et langt medieliv

Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix

Jørgen Flindt Pedersen har været borende tv-journalist, chefredaktør, TV2-direktør og selvstændig, indtil en blodprop tog sproget. 28. februar fylder han 80.

Han udgjorde sammen med sin journalistiske makker, Erik Stephensen, den dynamiske DR-duo med tilnavnet "Gulddrengene".

Annonce

I den ene afslørende tv-dokumentar efter den anden hudflettede de to i 1970'erne og 1980'erne politikere, erhvervsfolk og andre magthavere, dengang Danmark endnu kun havde én fjernsynskanal.

Jørgen Flindt Pedersen blev uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1964 og blev samme år udenrigsredaktør ved det hedengangne dagblad Demokraten.

Efter en periode som freelancer i London blev han i 1967 ansat i Danmarks Radio.

DR var i de følgende 20 år tumleplads for Jørgen Flindt Pedersen, som fredag den 28. februar fylder 80.

Det var her, han i TV-Aktuelt sammen med Erik Stephensen opdyrkede den kritiske, borende journalistik, der kastede hædersbevisninger som Cavlingprisen og Krygerprisen af sig.

Flindt Pedersen var i sin ungdom 1962-1966 medlem af byrådet i Aarhus for Socialdemokratiet.

I 1987 besluttede den socialdemokratiske fagbevægelse at relancere det hensygnende partidagblad Aktuelt.

En massiv kapitalindsprøjtning skulle genrejse avisen og give den mulighed for at sejle op mod det herskende mediebillede. Man ansatte makkerparret Stephensen og Flindt Pedersen som chefredaktører til at sejle skibet.

Penge var der masser af, nogle af Danmarks bedste penne blev hyret, og Det Fri Aktuelt blomstrede.

Men efter nogle år forduftede euforien, oplaget faldt stadig, og stjernerne begyndte at sive fra bladet. Til sidst var alle de mange LO-millioner brugt og eventyret slut.

Jørgen Flindt Pedersen tog i 1993 videre til Kvægtorvet i fødebyen Odense og blev administrerende direktør for TV2.

Fra 2000 drev han med base i Kerteminde produktionsselskabet Far Film.

I 2011 blev Jørgen Flindt Pedersen ramt af en blodprop i hjernen, der satte en stopper for livsværket. Den ramte talen, men fik ikke den flittige journalist til at bukke under i mismod.

Hans kone gennem mere end et halvt århundrede, ergoterapeut Birgitte Flindt Pedersen, fortalte til Ritzau ved hans 75-årsdag:

- Jørgen følger rigtig godt med, han hører radio, læser aviser og får læst bøger. Han dyrker motion, går til taleterapi og fysioterapi. Vi har fået et andet liv, men det er stadig godt.

Jørgen Flindt Pedersen har skrevet adskillige bøger og produceret en hoben kortfilm, alene og sammen med andre.

Heriblandt "Din Nabos Søn" (1982) om tortur under det græske militærdiktatur, "Arven fra Seveso" (1985) om giftkatastrofen i Italien, "Drengene fra Vollsmose" (2002) og "Gensyn med De Danskes Øer" (2006).

/ritzau/

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce