Annonce
Aarhus

Guldregn over Aarhus: A. P. Møller donerer 26 millioner til ny arkitektskole

Mediateket vil markere arkitektskolen ud mod Carl Blochs Gade ? og med store glasfacader og 16 meter til loftet fremstår rummet åbent og imødekommende, lyder beskrivelsen. Der skal bygges et stort indvendigt ?træmøbel", som skal forbinde hele rummet i højden fra stueplan til 2. sals niveau. Møblet kommer til at bestå af en række forskelligartede rum og nicher, som man kan ga? pa? opdagelse i, og som rummer plads til fordybelse.Visualisering:Adept/Vargo Palle Nielsen

Arkitektskolen i Aarhus skal være en eliteinstitution i sine nye omgivelser og første led i fødekæden til Danmarks verdensberømte arkitekter. A. P. Møller Fonden hjælper til med stor pengegave.

AARHUS: Arkitektskolen i Aarhus har modtaget 26 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden, så dens indretning i de nye omgivelser om tre år på Godsbanen når et højt arkitektonisk niveau.

Milliondonation skal sikre faciliteter i topklasse på den nye arkitektskole, siger skolen selv. I begyndelsen af 2021 flytter skolen ind i nybyggede lokaler, og det er baggrunden for donationen fra A.P. Møller Fonden, der håber, at verdens bedste arkitekter fortsat udklækkes i Aarhus.

- Det er visionen, at Arkitektskolen Aarhus med den nye skole skal være en eliteinstitution for arkitekturudvikling, siger Torben Nielsen, rektor for Arkitektskolen Aarhus.

- Jeg er meget taknemmelig og glad for, at A.P. Møller Fonden har valgt at støtte indretningen af den nye arkitektskole. De deler vores vision om uddannelsen af fremtidens arkitekter, og med deres hjælp til indretningen kan vi løfte kvaliteten i både undervisningen og miljøet på den nye skole, siger rektoren.

Annonce

Arkitektskolen på plads ved Godsbanen om tre år


  • Arkitektskolen bliver på cirka 12.500 kvadratmeter og skal stå klar til indflytning i begyndelsen af 2021
  • I marts 2017 blev vinderen af konkurrencen om den nye arkitektskole fundet. Den nyetablerede danske tegnestue Vargo, Nielsen og Palle, suppleret af erfarne kræfter hos ADEPT, Rolvung og Brøndsted arkitekter, Tri-Consult AS samt Steensen Varming, vandt projektkonkurrencen om udformningen af den nye arkitektskole
  • Efterfølgende har entreprenør A. Enggaard vundet totalentrepriseudbuddet, og rådgiverteamet med Adept som totalrådgiver er nu overgået til totalentreprenøren, som er ansvarlig for den videre projektering og opførelse Bygningsstyrelsen er bygherre på projektet.

Hos A.P. Møller Fonden har man lagt vægt på, at danske arkitekter gennem mange år har markeret sig i verdenstoppen.

- I fonden glæder vi os over, at Arkitektskolen Aarhus langt om længe bliver samlet under ordentlige forhold og i en spændende arkitektur. Med denne donation støtter vi en uddannelse, som i forvejen er kendt i ind- og udland for en meget høj kvalitet, siger administrerende direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller Fonden.

Mediatek fødes på skolen

Pengene skal bruges til to særlige områder i den nye bygning.

Først og fremmest skal der indrettes et mediatek, der bliver livsnerven i skolens arkitekturformidling. Mediateket rummer skolens fag- og forskningsbibliotek og materialesamling - og henvender sig til skolens studerende, undervisere og forskere, men er også åbent for alle andre med interesse i arkitektfagets teori og historie, nyeste forskningsresultater og tidskrifter.

- Mediateket vil markere arkitektskolen ud mod Carl Blochs Gade - og med store glasfacader og 16 meter til loftet fremstår rummet åbent og imødekommende. Der skal bygges et stort indvendigt "træmøbel", som skal forbinde hele rummet i højden fra stueplan til 2. sals niveau, siger Torben Nielsen.

Det andet projekt, som A.P. Møller Fonden har valgt at støtte, er Didakteket, som er en moderne gentænkning af det klassiske auditorium og undervisningslokale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce