Annonce
Østjylland

Gullaschbaronen kom under huden

<p>Søren Ellemose har gravet hidtil ukendte informationer frem om den ombruste erhvervsmand Harald Plum, der døde i 1929.</p>

Odder-forfatteren Søren Ellemose sender 29. september en bog om industrimagnaten Harald Plum på gaden.

Han har skrevet 29 bøger, Søren Ellemose fra Odder, men den seneste, der udkommer 29. september, er noget helt særligt. Af flere årsager.

Søren Ellemose har gravet hidtil ukendte informationer frem om den ombruste erhvervsmand Harald Plum, der døde i 1929.

»Jeg har aldrig haft mere på spil som forfatter. Bogen udgives på mit og min tvillingebrors eget forlag, så rent økonomisk er der rigtig meget på spil. Det er en fortælling, som jeg mener kræver en bog af højt kvalitet rent papirmæssigt, en bog som har været seks år undervejs. Så jo, lad os bare sige, at jeg er ret spændt på anmeldelserne,« siger Søren Ellemose med et stort smil.

Bogen, der har fået titlen »Gullaschbaronen«, handler om industrimagnaten Harald Plum, der levede fra 1881 til 1929 og bl.a. er i familie med TV-kokken Camilla Plum. Harald Plums historie hører til blandt de mest dramatiske i dansk erhvervsliv, men det, han mest af alt er kendt for, er at have været årsagen til Landmandsbankens krak i 1922. Banken var så stor og krakket så voldsomt, at det fik betydning for Danmarks økonomi.

Søren Ellemoses interesse for Harald Plum opstod i forbindelse med researchen til en bog om ØK. Plums navn dukkede op igen og igen - og pirrede Odder-forfatteren, der begyndte at grave i arkiverne.

»Efterhånden, som jeg dykkede ned i historien om Harald Plum, blev jeg dels fascineret af ham og hans gøren, mens jeg fik også fornemmelsen af, at tingene var mere komplicerede, end de fremstod i datidens medier,« fortæller Søren Ellemose og konstaterer, at der »skete noget"«med ham.

»Det er første gang, jeg har fået en slags sympati for en person, jeg har skrevet om. Faktisk vil jeg sige, at jeg føler mig forpligtet i forhold til Harald Plums eftermæle. For der er ingen tvivl om, at en stor del af skylden for det famøse krak i 1922 skal tilskrives stor udygtighed i Landsmandsbanken,« forklarer Søren Ellemose.

Harald Plum blev mere eller mindre frikendt rent retsligt i forbindelse med Landmandsbankens krak i 1922 og fik blot en bøde. Hans betragtelige formue var dog væk, men det slog ikke Plum, der få år efter styrede op mod 50 selskaber. Denne gang havde han dog leveret urent trav i form af bedrageri, og i 1929 tog han sit eget liv på sin private ø Thorø, hvor han havde opført et mausoleum til sig selv.

»Dette findes dog ikke mere, for familien fik det sprængt i luften efter hans død. Han blev familiemedlemmet, der aldrig blev talt om, og selv i dag har det ikke været muligt at få hans familie til at medvirke andet end sporadisk i arbejdet med bogen,« siger Søren Ellemose.

I sit arbejde med bogen om gullaschbaronen Plum, der fik sit navn, fordi han solgte gullasch til tropperne under 1. Verdenskrig, har Søren Ellemose fundet en række af de brikker, der har manglet i billedet af Harald Plum. Det gælder blandt andet papirer i politiets arkiver, der dukkede frem i 2012, og som fortæller om efterforskningen af Plums rolle i Landmandsbankens krak.

»Desværre mangler det brev, vi ved han skrev dagen inden sit selvmord, men jeg har kunnet fortælle den mest korrekt historie om Harald Plum,« fastslår Søren Ellemose.

Bogudgivelse
Gullaschbaronen - dramaet om Harald Plum
Forfatter: Søren Ellemose
Forlag: Forfatterskabet.dk
Pris: 349 kr.

Tildigere udgivelser (udvalgte):
Halløj på Christiansborg
Fange nr. 21
APM i krise og forandring
Luftens Helte
Finanskrisen
Hr. Møller Kompagniet
Esplanaden
FLSmidth - et eventyr i cement

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce