Annonce
Aarhus

Gult, blåt, rødt: Gellerup gør klar til et nyt gavlmaleri

Det gule gavlmaleri hænger der stadig. Foto: Flemming Krogh
Et af de ikoniske malerier fra 1980'erne er taget ned, et andet hænger stadig, og et nyt er på vej.

AARHUS: Mens beboerne i Gellerup kæmper for at bevare to gavlmalerier, der er malet i 1980'erne, går de snart i gang med at skabe endnu et.

Et af de to gavlmalerier, et blå, er taget ned, og planen er, at det skal op på en anden gavl. Det gule hænger stadig på sin plads.

Kunstneren Thomas Kruse, der også lavede de gamle gavlmalerier, står i spidsen for det kommende værk.

- Vi har søgt støtte i en pulje under kulturmidler i Gellerup, så vi kan stille med en skitse til nyt gavlmaleri til Blok 7. Beboerne skal skabe værket, og arbejdet begynder søndag 17. november kl. 13-16 i Gellerup Museum, Gudrunsvej 16, og jeg er spændt på at se, hvem og hvor mange der dukker op, siger Thomas Kruse.

Blokkene 5 og 6 i Gellerup skal renoveres, men på grund af en ny helhedsplan er det udskudt et år.

- Der er oprindelig lavet tre skitser til gavlmalerier, lidt firkantet sagt en rød, en gul og en blå. Den gule og den blå er dem, der allerede er lavet og har siddet på gavlene i mange år. Den røde udgave skal laves nu, siger Helle Hansen, der er beboerformand.

- Da det røde gavlmaleri skulle laves dengang, var pengene sluppet op. Derfor blev det aldrig til noget. Men skitserne har jeg endnu. Det er en slags røntgenbillede af livet på trapperne og i lejlighederne i et højhus, poetisk og varmt. Når værket er færdigt, skal det sættes op på en gavl med tre-fire vindueshuller. Undervejs vil vi bearbejde værket, så der bliver plads til vinduerne, og det er muligt, siger Thomas Kruse.

Baggrunden for malerierne var stigende opmærksomhed over for kunst og kultur som omdrejningspunkt i socialt arbejde, miljøarbejde og beboerarbejde, siger Thomas Kruse.

Annonce

Her begynder det

Arbejdet med det kommende gavlmaleri begynder søndag 17. november kl. 13-16 i Gellerup Museum, Gudrunsvej 16, under ledelse af Thomas Kruse.

Det blå gavlmaleri er pillet ned og venter på at komme op senere. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce