Annonce
Aarhus

Gunnar har haft mange urolige nætter: Nu kæmper han for sin festival i Aarhus

Gunnar K Madsen er chef for Spot Festival, som han var med til at skabe for over 25 år siden. Amfiscenen er blot én af mange scener ved Musikhuset, som udgør en slags centrum for Spot. Foto: Flemming Krogh
Spot Festival rykkede datoen fra foråret til efteråret. En modig og optimistisk beslutning, som betyder, at man kan afvikle festivalen - næsten - som man plejer. Det fryder naturligvis chefen, Gunnar K Madsen, der har været med fra starten i 1996.

AARHUS: Et par stilladser er på vej op foran Musikhuset, hvor man igennem de store ruder aner en sortklædt scene. Nedtællingen er begyndt til dette års musikalske højdepunkt i Aarhus, nemlig Spot Festival, som trækker op til 7.000 gæster dagligt over to dage, der kan opleve hele 200 live-koncerter.

Ligesom de fleste andre kulturbegivenheder, blev Spot ikke afviklet i 2020 på grund af corona. Udsigten til at lave Spot Festival 2021 var heller ikke stor, da folkene bag festivalen begyndte at planlægge dette års festival.

- Det så ikke for godt ud i begyndelsen af året. Der var massive restriktioner, og desuden var vores økonomi ikke solid. Vi valgte ikke at modtage lønkompensation til vores ansatte, da det ville betyde, at man ikke måtte arbejde, siger chefen for Spot Festival, Gunnar K Madsen, i en stille stund foran musikhuset, hvor det går løs om få dage.

Annonce

- Uden indtægter fra festivalen i 2020 var vores økonomi presset. Chancen for at afvikle Spot 2021 i maj måned, som vi plejer, var ikke stor. Derfor satsede vi på, at vi kunne afvikle festivalen i efteråret. Det har vist sig at være perfekt. Nu er der jo ingen restriktioner, forklarer Gunnar K Madsen, som ikke ligger skjul på, at han har haft en del urolige nætter igennem de sidste par år.

Udover at udsætte Spot til efteråret har man også prøvet at ændre på indretningen af festivalen. Man gør mere ud af områderne udenfor, så man får spredt publikum, hvilket var et planlægningskrav helt frem til slutningen af august måned.

Den udendørs Amfiscene - mellem Musikhuset og Aros - bliver også taget i brug.

- Det er første gang, vi bruger Amfiscenen. Hvis vejret bliver lunt, skal det nok blive godt, lyder det fra Gunnar K Madsen.

Svært at rejse til Aarhus

Selve fundamentet under Spot Festival har også vaklet. Festivalens formål er - udover at være en festival for musikglade mennesker - at være begivenheden, hvor danske og ikke mindst udenlandske bookere af koncerter, agenter og folk fra pladeselskaber bliver opmærksomme på danske navne. Især de nyere og mere ukendte kunstnere.

Da corona-nedlukningerne stadig gælder i mange lande, rammer det flytrafikken og begrænser dermed antallet af udenlandske besøgende.

- Normalt besøger omkring 300 branchefolk Aarhus under Spot. Vi kommer naturligvis ikke op på det antal i år, men 200 er ikke urealistisk. Det ville være helt utroligt, hvis det kan lykkes, siger den fortrøstningsfulde og efterhånden ganske optimistiske formand.

Spot Festival er under opbygning i Byparken foran Musikhuset i disse dage. Foto: Flemming Krogh

Under nedlukningen gjorde Gunnar K Madsen og hans medarbejdere en særlig indsats for at holde kontakten til udenlandske branchefolk.

Digital formidling blev løsningen i en lang periode, hvor Spot lavede et nyt koncept, hvor man optog nye, danske kunstnere, og formidlede musikvideoer og andet materiale videre til deres store netværk i Danmark og ikke mindst i udlandet.

- Vi medvirkede til at holde liv i musikernes drømme ved at lave konkret promotion hos alle de kontakter, som plejede at besøge Aarhus til Spot Festival. På den måde var opstarten i år nemmere, end hvis vi intet havde gjort, forklarer Gunnar K Madsen.

Annonce

Fra pop til det eksperimentelle

Med omkring 200 navne fordelt over to dage, er Spot Festival et nærmest uoverskueligt, musikalsk tag-selv-bord. Som gæst kan det være svært at beslutte sig til, hvad man vil satse på - uanset om man besøger Spot med et professionelt ærinde eller blot møder frem som publikum.

Vi er et vindue til Europa og andre dele af verden. Hvis vi kan bidrage til at et kendt, dansk navn kommer til udlandet for at optræde, opfylder vi vores 'mission'.

Gunnar K Madsen. Spot Festival.

Men det er netop pointen ved at købe en billet til Spot - ifølge Gunnar K Madsen, som håber at publikum bliver overrasket positiv.

- Variation er et kodeord for Spot. I år har i sangerinden Clara på programmet, der er et spændende navn indenfor pop. Men vi har også gruppen Ganger med, som er mere eksperimenterende, men også har fået et større publikum.

Spot Festival

  • Spot Festival er en musikfestival, der hvert år afholdes i Århus.
  • I år er det 16.-17. september.
  • Spot Festival præsenterer omkring 200 bands om musikere, især nye, danske navne.
  • Selve idéen med festivalen er, at promovere dansk musik i udlandet via branchefolk som gæster byen i disse dage.

Håbet er, at Spot kan medvirke til at Clara, Ganger og en række andre, danske navne får succes i udlandet. Nogle vil kunne indvende, at Hugo Helmig og et par andre navne på årets plakat, allerede er kendt i Danmark, og derfor ikke har brug for Spot som et 'udstillingsvindue'. Men det er forkert.

- Vi er et vindue til Europa og andre dele af verden. Hvis vi kan bidrage til at et kendt, dansk navn kommer til udlandet for at optræde, opfylder vi vores 'mission', siger Gunnar K Madsen.

Igennem årene har navne som Kashmir, Pernille Rosendal og Tim Christensen optrådt på Spot. Nogle var ukendte på den tid, imens andre havde etableret sig på den danske musikscene.

- Da Tim Christensen spillede på Spot, var han kendt fra sin tid som frontfigur i Dizzy Mizz Lizzy. Ved at spille solo på Spot kunne han bruge vores scene som en trædesten, hvor han blev synlig for folk fra udlandet - ligesom Tina Dickow, som fik sin internationale managementaftale på Spot.

Annonce

Mistede vigtige kontakter

Bandet Minds of 99, der optrådte på Spot i 2013, topper dansk rock i denne tid. Bandet optrådte for et langt større publikum i Parken for nyligt, end de gjorde på Spot for otte år siden.

- Minds of 99 i Parken ville jeg gerne have oplevet. Det skulle have været ganske en forrygende koncert, som på en måde markerede, at koncerter og andre kulturtilbud er ved at være tilbage ved normalen, siger Gunnar K Madsen, som ikke slipper tøjlerne til Spot foreløbigt, selvom dåbsattesten siger 1954.

Den energiske musikchef har bevaret energien, gejsten og lysten til at lave flere festivaller og andre tiltag indenfor populærmusikkens verden.

Hans iværksætter-gen er intakt. Godt hjulpet af sit gode helbred og et optimistisk syn på livet.

- Det er nu ikke fordi, at jeg dyrker en masse motion. Men jeg spiser sundt og cykler så ofte, som jeg kan, siger Gunnar K Madsen, der også nyder opbakning hos sin kone, Ulla, som han har været gift med i 38 år.

Jævnligt tager parret turen til København for at besøge deres to børn bor. Børnebørn må Ulla og Gunnar dog - indtil videre - krydse fingre for.

- Noget af det værste ved at blive ældre er, at man mister gode folk omkring sig, som ikke lever længere. Det kan være privat, men også igennem ens arbejde. Poul Martin Bonde (Talsmand for Smukfest gennem en årrække og formand for Spot red.) og Jan Sneum (musikjournalist og mangeårige medarbejder på P3 på DR red.) har begge betydet meget for mig og dermed også for Spot. De har været værdifulde sparringspartnere gennem mange år.

- Det er min håb, at Spot Festival 2021 kan dedikeres til de to, som har betydet så meget for dansk musik, lyder det med ærbødighed i stemmen fra Spot-chefen, som dog har stor tiltro til, at der vil komme yngre kræfter til i fremtiden.

- Når kittet i staldvinduerne forsvinder, kommer der noget nyt til, lyder det fra den sindige århusianer, der stammer fra Sønderjylland, men har boet i Aarhus siden studietiden, hvor han læste litteratur på universitetet.

Annonce

Tæt på TV-2 og Kliché

Ved siden af studierne var han involveret i byens musikliv tilbage i 80’erne. Ikke som udøvende musiker, men som booker, roadie og chauffør for et par af byens 'up-coming' bands, som Kliché - med Lars HUG i front - og et band ved navn TV-2, som det senere gik ganske godt for. Men det er jo en anden historie.

Erfaringerne fra dengang bruger Gunnar K Madsen stadig.

- Jeg fik stor respekt for musikernes ihærdighed. Udover et stort talent for at spille musik kræver det disciplin og hårdt arbejde, hvis man skal slå igennem som professionel musiker, mener Gunnar K Madsen, som også kræver en vis form for seriøsitet fra musikerne på Spot Festival.

Kravet er, at en koncert starter på klokkeslettet, og at man lukker dørene for publikum. Ellers ville det være umuligt at tilbyde et musikprogram i den størrelsesorden.

Spørger man ind til chefens egne favoritter blandt de mange navne, går man forgæves.

-Det kan jeg ikke sige. Spot Festival er ikke en musikkonkurrence. Vi har et program som stikker i mange retninger og dækker mange genrer. Det skal man bare opleve, siger Gunnar K Madsen.Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Navne

José Carreras fylder 75: Verdensstjerne favner både opera og popmusik

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce