Annonce
Debat

Gymnasie-elev: Er den kollektive trafik kun for dem i Aarhus C?

Arkivfoto

- Først tog I vores tog, nu har I også taget vores bus, skriver 17-årige Maja Døssing Hastrup blandt andet i sit læserbrev.

Læserbrev: Jeg er en ellers så flittig og glad bruger af linje 12, men nøj hvor er jeg ked af den nye rute. Den tager jo ingen hensyn til alle de unge mennesker, som går i skole. Eller hvad med alle dem, som står af langs Grenåvej. Skal en halvtom linje 12 virkelig køre en sightseeing-rute gennem Risskov?

Må man spørge, hvad meningen er, og hvorfor det ikke er nok at have en nærbane, som krydser i Risskov (hvis den altså kommer op at køre)? Må ærligt indrømme, at jeg ikke lige kan fange logikken. Hvad var der egentlig galt med den gamle rute, og hvorfor funger den ikke mere?

Som borger i Hjortshøj ved jeg, jeg ikke er den eneste, som er skuffet og nok inderst inde også lidt vred og irriteret. Flere har klaget ind, men vi bliver ikke lyttet til. Det er ligesom om, at det bare bliver fejet ind under gulvtæppet. Eller vent, det blev udskudt lidt, men det var så det.

Personligt har jeg overvejet at sige mit job op, som jeg ellers er rigtig glad for, fordi det simpelthen passer så dårligt med den nye rute. Så i en kommentar på et Facebook opslag i gruppen "8530 Hjortshøj", hvor en mor skrev, at hendes datter havde været nødt til at sige sit job op. Synes det er trist, at os unge mennesker bliver glemt, og det er vel os, som skal forme fremtiden og et Aarhus, som vil noget.

Først tog I vores tog, nu har I også taget vores bus. Letbane har vi ikke, og togbussen kører ikke om aftenen og i weekenden slet ikke til Hjortshøj, men det gjorde toget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce