Annonce
forside

Gymnasieelever: Det er forrykt at fastholde karakterkrav

Adgangskrav til gymnasiet kan være med til at fastholde parallelsamfund, mener gymnasieformand.

Det er både helt forrykt og dybt forfærdeligt, at regeringen fastholder fremtidige adgangskrav til gymnasiet, når den er bevidst om, at der er en slagside.

Det mener Jens Philip Yazdani, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Det rammer særligt unge gymnasiefremmede elever og unge, som har en anden etnisk baggrund, siger han.

Det undrer særligt formanden, at det sker, når regeringen har en ambition om, at parallelsamfundene skal væk.

- Så holder de stadig fast i karakterkrav, der er med til at opretholde dem ved at ekskludere unge med indvandrerbaggrund, som kan og vil, ved at inddrage deres adgang til gymnasiet og slukke deres drømme, siger Yazdani.

Ifølge en ny undersøgelse fra tænketanken Kraka vil de nye krav, der bliver indført i 2019, især ramme elever fra ghettoområder hårdt.

Det skriver Politiken.

Skal elever i fremtiden søge ind på en gymnasial uddannelse, kræver det et vist gennemsnit i både standpunktskarakterer og til eksamen.

Men undersøgelsen viser, at hver femte elev fra ghettoen ikke opfylder de fremtidige krav.

Til trods for det læser 64 procent af denne gruppe af studerende alligevel videre på en mellemlang eller lang videregående uddannelse, skriver avisen.

Analysen viser altså et billede af en gruppe elever, der, selv om de har fået lavere karakterer i folkeskolen, bliver skolemodne i gymnasiet.

For at få adgang skal elever have over fem i gennemsnit i 8. og 9. klasse og mindst et gennemsnit på tre ved afgangsprøverne. Det er, hvis man vil ind på en treårig gymnasial uddannelse.

For HF gælder det, at standpunktskaraktererne skal være på fire.

Ifølge undersøgelsen vil det betyde, at et gennemsnit på 50 ghetto-elever per årgang ikke kan blive optaget direkte på et gymnasium, men trods det tager en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

- Vi frygter også, at de unge, som bliver forment adgang til gymnasiet, ikke kommer til at tage en erhvervsuddannelse, som ambitionen er.

- Men at de i stedet ender med at falde helt ud, fordi de får endnu et nederlag, siger Yazdani.

Han mener, at man i stedet burde fokusere på de unge, der slet ikke får en uddannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce